Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] redukcja do 2 i 1 biegu w manualnej skrzyni b
Autor Wiadomość
man_anger30 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: UK
  Wysłany: 01-07-2009, 00:22   [Cari 1.8 GDI] redukcja do 2 i 1 biegu w manualnej skrzyni b

Witam wszystkich,

Przepraszam, ze o to pytam bo jestem tu nowy i dopiero co sie zarejestrowalem i byc moze juz o tym bylo na forum ale mam problem ze skrzynia biegow w carismie 1.8 gdi. Jest to manualna skrzynia biegow i kiedy probuje w czasie jazdy zredukowac do 2 lub 1 biegu niestety nie jestem w stanie tego zrobic( nawet ze zgrzytem) Probowalem na sile ale po prostu sie nie da. Kiedy sie zatrzymam bez problemu wchodzi 1 i 2 ale zredukowac sie nie da. Nie ma problemu ze startu zatrzymanego wchodza wszystkie biegi. Czy ktos molby mi pomoc? Bede bardzo wdzieczny i jeszcze raz sorki jesli temat juz byl. Bede sie staral przeszukac forum jeszcze dzis, ale moze ktos moglby skorbnac pare linijek;) Pozdrawiam

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-07-2009, 00:45   

Temat faktycznie juz byl.
Awarii nie masz. To zwykle zabezpieczenie, zebys przez pomylke nie wbil "jedynki", np. zamiast "trojki".

man_anger30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-07-2009, 01:04   

Hej,

Dzieki za odpowiedz, ale jak to zabezpieczenie zdjac albo wylaczyc? zebym mogl normalnie redukowac biegi?

demeone 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '98 1.8 GDI
Wysłany: 01-07-2009, 01:05   

A tak Ci potrzebna redukcja na 1kę? bo tylko w tym przypadku występuje blokada
Pierwszy bieg wskoczy Ci przy predkości poniżej 10 km/h

Ostatnio zmieniony przez demeone 01-07-2009, 01:07, w całości zmieniany 1 raz  

man_anger30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-07-2009, 01:06   

nie redukcja na 1 mi nie potrzebna ale na 2 by sie przydala a tego sie wlasnie nie da zrobic

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-07-2009, 01:08   

Cytat:
w czasie jazdy zredukowac do 2

aha nie doczytałem też tego. Sorki. Może ktoś inny sie wypowie ale raczej nie wygląda to ciekawie

man_anger30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-07-2009, 01:12   

wiesz jak wysprzegle po zatrzymaniu wtedy wchodzi i 1 i 2 ale jak chce w czasie jazdy zredukowac do 2 to ni trydydy

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-07-2009, 01:16   

ale z wbijaniem biegów wyższych nie masz problemu?

man_anger30 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-07-2009, 01:19   

nie nie. z wbijaniem wyzszych nie ma najmniejszego problemu. moge zredukowac z 5 na 4 z 4 na 3 ale na 2 juz nie idzie chyba ze sie zatrzymam wysprzegle i wiedy moge wbic znowu 1 i 2. tylko problem w czasie jazdy zredukowac do 2

[ Dodano: 01-07-2009, 01:25 ]
wlasnie cos takiego znalazlem.''w mitsubishi carisma czesto psuja sie tulejki cięgien skrzyni biegów'' czy to moze byc to?

[ Dodano: 01-07-2009, 01:32 ]
no nic czas na mnie bo za pare godzin do pracy. bede wdzieczny za wszystkie wskazowki. pozdrawiam

ukrafal
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2009, 06:04   

Dokladnie moga to byc tulejki ale wyglada to takze na synchronizator ale najpierw radzilbym sprowdzic tulejki jak pisales kolego

demeone 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-07-2009, 07:22   

W GDI nie ma tulejek są cięgna. Jesli już to problem pozostał tylko w skrzyni.

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 01-07-2009, 16:06   

Co do samochodów w uk i irlandi to oni raczej nie zmieniają oleju w skrzyni biegów (wiem bo kiedyś pytałem się mechanika tylko postawił oczy i powiedział że w skrzyni oleju się nie zmienia)najpierw bym to sprawdził czy przy 100k mil została zmieniony olej ,bo może trochę brakuje albo stracił swoje właściwości i synchronizatory nie mają dobrego smarowania. Po tym raczej bym się martwił skrzynią ale to niewielki wydatek w uk jak dobrze pamiętam to znajomy kiedyś wymieniał w bmw i zapłacił około 250 funtów razem z wymianą za używkę i dostał gwarancje na 3 miechy

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2009, 17:12   

pawelsonx napisał/a:
(wiem bo kiedyś pytałem się mechanika tylko postawił oczy i powiedział że w skrzyni oleju się nie zmienia)

Zmien mechanika,mieszkam w UK i wiekszosc mechaników u których byłem wie ze zminia sie olej w skrzyni ......to ze twój mechanik o tym nie słyszał nie znaczy ze wszyscy

man_anger30 a przy zgaszonym silniku mozesz swobodnie przełaczac biegi ?

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 01-07-2009, 18:27   

Manysh napisał/a:

Zmien mechanika,mieszkam w UK i wiekszosc mechaników u których byłem wie ze zminia sie olej w skrzyni ......to ze twój mechanik o tym nie słyszał nie znaczy ze wszyscy

Ja nie potrzebuje mechanika i nie korzystam z ich usług. Wszystko naprawiam sobie sam ten samochód nie jest taki skomplikowany. Jak będzie coś nietypowego to wtedy poszukam dobrego mechanika.

Co do mechaników w uk to opieram się tylko na tym rejonie co kiedyś mieszkałem Poole i Bournemouth i uwierz mi przeciętnego anglika nie interesują przeglądy okresowe i wymiany w samochodach które nie mają już gwarancji (no chyba że nie przechodzi MOT)jedynym ich zainteresowaniem jest ile piwa wypili w Pubie oni nawet nie widzą różnicy między pint-em a pół litra jak również pound i 1/2 kg.

wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-07-2009, 13:53   

Ciekawe zjawisko, ja nie wyobrazam sobie mojej jazdy po moim miescie bez mozliwosci redukcji do 2-ki (same gorki). Miałem podobny problem, ale u mnie padł wysprzeglik (tloczek przepuszczał plyn i nie wysprzeglał skrzyni) u Ciebie raczej to nie wchodzi w grę bo mozesz zmieniać biegi poza redukcja na 2. Najlepiej byloby podpytac jakiegos mechesa od skrzyni co jest nie tak, bo tak nie powinno byc.

Odpowiedz do tematu