Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] [SILNIK] Jest wilgotno są problemy
Autor Wiadomość
bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 10:33   [MSS 1.6] [SILNIK] Jest wilgotno są problemy

Ciągle pada i jest mokro i wilgotno.
dzisiaj znów miałem taki przypadek rano

odpalam samochód na parkingu to chodzi normalnie ale jak go chcę na obroty wkręcić to mi zaczyna silnik tak jakby "kaszleć" - przerywa - nie umie na obroty wejść - to wszystko na parkingu - pochodzi tak z pół minuty na wolnych obrotach i potem jest OK
nie mogę nawet od razu z parkingu wyjechac bo ledwo dodam gazu to zaczyna silnikiem szarpać

tak się dzieje jak jest wilgotno, deszcz pada - tak jakby coś zamakało i jak już wyschnie od tej temperatury silnika to jest OKI i jedzie się normalnie

miał ktoś taki przypadek??
Ostatnio zmieniony przez cns80 23-07-2009, 08:46, w całości zmieniany 1 raz  

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-06-2009, 11:31   

Może kable zapłonowe mają przebicia od wilgoci i stąd ten problem. Idz wieczorem do autko, odpal go i popsikaj po kablach zraszaczem z wodą. Jak zobaczysz przeskoki prądu to kable do wymiany.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 12:03   

na to nie wpadłem
chodź raz jak coś tam kablami ruszałem przy odpalonym samochodzie to mnie potrzepało a właśnie: w normalnym/sprawnym samochodzie takie dotykanie kabelków powinno być bezpieczne i można stwierdzić że jak kopnie to wtedy jest coś nie tak??

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 29-06-2009, 14:56   

Jak kopie tzn., że izolacja dała ciała i prąd sobie łazi gdzie chce ale nie koniecznie dochodzi do świecy. Stąd właśnie to szarpanie silnikiem.

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2009, 23:17   

Strzałka wskazuje na przewód zaznaczony na żółto
ten króciutki przewodzik. samo z siebie nic nie błyska ale jak grzebałem izolowanym śrubokrętem w przewodach to mi przeskakiwała iskra między tym przewodem a śrubokrętem. Jak pamiętam to właśnie w tym miejscu mnie wtedy potrzepało.
To jest ten przewód wysokiego napięcia?? Można jeden kupić czy tylko w kompletach...

P.S. Na zdjęciu to nie mój silnik, zdjęcie sobie "wypożyczyłem" ;-)

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Wysłany: 30-06-2009, 14:49   

Tylko dwa, choć w ASO można kupić jeden.
Ja zmieniłem komplet, tylko można kupić orginalne (zamienników nie spotkałem, a rok temu szukałem w wielu miejscach)
Kable mają numer: MD365102
Popytaj w Pszczynie, ja tam kupiłem za pól ceny oferowanej przez ASO

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 30-06-2009, 15:02   

w Pszczynie u kogo??

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Wysłany: 30-06-2009, 16:50   

MITSUSTYLE (szukaj na allegro)
Zadzwoń, popytaj, sprowadzą 8)

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2009, 09:41   

Jak pech to pech - urlop do 12 lipca
trzeba będzie poczekać nie będę na urlopie gitary zawracał

są inne pomysły?? te kabelki nie tak łatwo dostać :-(

zako7 
Mitsumaniak
00349/KMM

Wysłany: 01-07-2009, 12:48   

Wpisałem w GOOGLE: MD365102
Znalazłem firmę: DARMA
Potem w wyszukiwarce tej firmy wpisałem znowu: MD365102 w okienku Nr orginalny i wyskoczyło TO:

http://www.darma.com.pl/i...l&szukaj=Szukaj

TROCHĘ WŁASNEJ INWENCJI!!! :wink:

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 01-07-2009, 13:10   

Dareme to sam znalazłem i to by było tyle co nasz przyjaciel google mówi - stąd to pytanie

wieloryb791 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6
Wysłany: 18-06-2011, 23:57   

Witam i podłącze się do tematu, ponieważ dzisiaj chyba miałem podobny przypadek.

Mój MSS stał ostatnio kilka dni, a dzisiaj padało. Odpaliłem go, ruszyłem i zaczęło go dławić, a jak go dławiło to zapalała się też kontrolka check na chwile i gasła. Przejechałem kilkaset metrów i wszystko wróciło do normy.

Kolego bazkomp też Ci się palił check?

Poza tym mam świece do wymiany i nie wiem czy to może mieć z tym coś wspólnego?

Pozdrawiam

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2011, 00:03   

nie, nie zapalał się check engine - u mnie problem zniknął po wymianie przewodów WN
przez przypadek się dowiedziałem że przewody mają przebicie chociaż na oko byłu w stanie idealnym. pewnego dnia wkurzony że znów mi szarpie otworzyłem maskę i zacząłem ruszać wszystkimi kablami i jak dotknąłem kabli WN jak mnie trzepnęło to już wszystko było jasne.
Niestety ale żeby kupić kabelki to trzeba mieć albo pieniądze albo szczęście - ja kupiłem komplet na cylinder za 200zł na allegro razem z cewką.

kolceros 
Nowy Forumowicz

Auto: SS Comf. 1,6 '04
Wysłany: 19-06-2011, 19:40   

Ponieważ walczę z układme zapłonowym mam dla Ciebie radę- zwróć uwagę na długość przewodów WN. Pomimo, że różni producenci oferują kable właśnie dla SS, to nie każde są OK- chodzi mi o długość. Mam NGK i sa za długie

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 19-06-2011, 22:39   

Z NGK to w ogóle nie chce nawet wspominać :twisted: . oni mają cewki nie takie jak powinne być. mają inny kształt nie wchodzą w blok.

Odpowiedz do tematu