Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
SERWIS SKRZYNI BIEGÓW W POMORSKIEM
Autor Wiadomość
kowalmen 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 kombi 99r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-06-2009, 15:08   SERWIS SKRZYNI BIEGÓW W POMORSKIEM

WITAM!

Jestem nowy na forum, pewnie przeoczyłem albo nie umiem jeszcze wyszukać, ale potrzebuję adresy w woj pomorskim jakichś prawdziwych fachowców do mojego Galanta. Kilka dni temu odkupiłem samochód i podczas powrotu do domu po jakichś 100 km zauważyłem, że włączył się tryb awaryjny. Samochód do Galant 99 rok 170km v6 w automacie. Jak misiek postoi i zrobi się zimny wszystko wraca do normy, jak się już zagrzeje to TRYB AWARYJNY. Dodam, że samochód nie zatrzymuje się, da się go normalnie odpalić działa tak samo tylko automat jest cały czas na 3. Czy jadę wolniej czy np 130 km zawsze jest trzeci bieg. Nie jestem fachowcem i szukam kogoś kto fachowo mi podpowie co z tym dalej...

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-06-2009, 18:55   

czyli masz problem ze skrzynia? - moze na poczatek wymiana calego oleju i filtra? - koszt ok. 650 zl za same czesci

kowalmen 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-06-2009, 20:08   

tAK JAK POJEŹDZIŁEM po warsztatach TO KAŻDY BARDZIEJ ZORIENTOWANY MÓWI, ŻE WYMIANA FILTRÓW I OLEJU NIE POMOŻE... umówiłem się dzisiaj na pon. do serwisu mitsubishi w Gdańsku na grunwaldzkiej chcę najpierw podłączyć się pod komputer. Ale wolał bym dostać namiary gdzieś poza autoryzowany serwis do jakiegoś fachowca, który wie o co chodzi i nie zapłacić jak za zboże... Z tego co słysze to przy trybie awaryjnym wymiana oleju nic nie da. Z tego co czytam na tym super forum to może być Konwektor(?)Ktoś ma jakieś ciekawe sugestie lub doświadczenia, którymi by się podzielił? Czy rzeczywiście najlepiej najpierw podłączyć się pod kompa i zobaczyć czy to nie błędy kompa, a potem grzebać głębiej ?

[ Dodano: 14-06-2009, 17:52 ]
HMM CHYBA NIKT NIE MA OCHOTY POMóC ...

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 14-06-2009, 21:24   

kowalmen napisał/a:
HMM CHYBA NIKT NIE MA OCHOTY POMóC ...

kowalmen, jest weekend,i nie każdy siedzi przed kompem.Ludzie się
bawią,odwiedzają innych,więc się nie zniechęcaj :wink:

Pozdro. :)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 15-06-2009, 07:37   

to co sam mozesz zrobic, to sprawdzic stan i kolor oleju - sciagnij manuala z dzialu Download i tam znajdziesz opis jak to zrobic
drugi krok to wlasnie sprawdzenie bledow - bo moze sie okazac, ze to jednak cos innego niz sprzeglo (tam jest jeszcze mnostwo dodatkowego osprzetu, czujnikow itp. - byc moze wymiana ktoregos zalatwi sprawe)

kowalmen 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-06-2009, 16:38   

jeżdziłem po warsztatach i znalazłem jednego fachowca, który podjął się pracy. Sprawdził i powymieniał wszystko co się dało oprócz wyciągania skrzyni. Niestety nic to nie pomogło, więc fachowiec stwierdził, że trzeba skrzynie wyjąć. Za wyjęcie skrzyni i kompletne wymiany, olejów uszczelek i filtrów plus regeneracja sprzęgła hydrokinetycznego 4000 zł i gwarancja na 20 tyś kilometrów. Cóż powiem szczerze że jestem zakochany w tym miśku i podjąłem się zapłaty za to wszystko. Mam nadzieję że podjąłem dobrą decyzję i że teraz wszystko będzie śmigać... Co ciekawe na pomorzu nikt nie chciał się wogóle podjąć pracy przy tym samochodzie. Jak już ktoś słyszał, że Mitsu V6 automat to tylko słyszałem, że automatów nie robią. A wiem, że np koledze robili...

Thorgal 
Forumowicz

Auto: Space Wagon 2,0 diesel GLX,97r
Wysłany: 24-06-2009, 16:01   

A pytałeś u Tadeusza Drypy w Jagatowie (20 km od Gdańska)? Facet zajmuje się tylko skrzyniami.

kowalmen 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-06-2009, 18:45   

Niestety o nim się nie dowiedziałem. Ale teraz już Galant prawie do odbioru jest i tu pojawił się kolejny problem :( ( Idzie się zapłakać normalnie. Mechanik zauważył niebieski dym wydobywający się z rury wydechowej w przy mocniejszym gazowaniu. No i ja już zaczynam mieć czarne myśli bo wiem czym to się może skończyć. A najgorsze, że nie wiem nawet do kogo się z tym zgłosić w pomorskiem. Najlepiej GDA albo Starogard Gd. Nie znam się na tym kompletnie a jak znam życie to każdy będzie chciał na tym zarobić. Nie wiem czy nie jest mi już dane jeździć tym samochodem o którym tak długo marzyłem, czy co ... Tym bardziej, że po tej awarii ze skrzynią nie mam szans na żadne skomplikowane operacje. Masakra, zreszta kogo to obchodzi... :cry:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 24-06-2009, 21:44   

kowalmen, nas obchodzi...
wyglada, ze auto, ktore kupiles ma przebieg 3x licznikowy...
zacznij od wymiany uszczelniaczy (moge to zrobic - zamowie tylko od Bartka specjalne przyrzady, to za miesiac mi przywiezie) i obserwuj stan oleju - czesto to pomaga...

kowalmen 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-06-2009, 06:47   

No dokładnie wygląda, że był ostro kręcony. Ale powiem szczerze, że bardzo mi zależy na tym Galancie moim bo długo o nim marzyłem i chciałbym się nim trochę nacieszyć kilka lat. Byłbym Ci Krzyzak bardzo zoobowiązany za pomoc bo naprawde zaczynam się zapętlać finansowo i już powoli tracę wiarę, że będę mógł się stać prawdziwym mitsumaniakiem. Dziś jade do Turcji na tydzień (podróż po ślubna)oderwać się od ostatniego pasma nieszczęść. Marzy mi się, że gal będzie w stanie idealnym i że będzie mi jeszcze długo służył. Pozdrawiam wszystkich MITSUMANIAKÓW

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 25-06-2009, 07:55   

kowalmen, od 1 lipca mam troche wolnego - mozemy sie umowic, tylko kup uszczelniacze (NOK, POS lub KOS)
generalnie sprawdz najpierw kompresje i zaprezentuj wyniki
a potem kompresje z proba olejowa - dobry mechanik bedzie wiedzial OCB
wyniki zaprezentuj i bedziemy wtedy sie naradzac co dalej - jak wyjdzie dobra za pierwszym razem, to uszczelniacze powinny pomoc

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 25-06-2009, 08:13   

Krzyżak da rade,
Jak byście potrzebowali to mam sprzęt do pomiaru kompresji, muszę tylko poprosić kumpla bo zostawiałem to u niego w garażu.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 25-06-2009, 08:17   

Marcino, potrzebuje - jade w sobote do Malborka, wiec chetnie odbiore :)
daj znac jak bedziesz go mial, to sie na shellu umowimy

marcin4g 
Mitsumaniak

Auto: Eclipse & Galant
Wysłany: 01-07-2009, 20:38   

To ja się podepnę pod temat

Poszukiwał bym dobrego sprawdzonego mechanika znającego się na automatach, chciałbym wymienić olej w mojej skrzyni ... bo olej nigdy nie był wymieniany.
Moje pytane do znawców jest następujące.
Przy jakim przebiegu olej trzeba wymienić bezwzględne,
(auto mam praktycznie od nowości także o przebieg jestem pewien)
Jeśli powinienem to zrobić to jest problem bo nie znam żadnego porządnego mechanika
(w moich okolicach) woj. Śląskie który to zrobi za rozsądne pieniądze, dobrze i pewne.
A mechanicy którzy chcą albo się zupełne nie znają i chcą się czegoś nauczyć, albo żądają $$ z nieba.
Jaki to jest koszt orientacyjny?
Skrzyni nic niema niema żadnych niepokojących objawów, ale wole dmuchać na zimne.... a cena za naprawę skrzyni jest zaporowa.

kowalmen 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-07-2009, 13:43   

No i wróciłem z Turcji:) Jeden mechanik podpowiada mi, żeby najpierw sprawdzić świece, która może jest zalana itp. Panie Marcino chętnie się umówię na sprawdzenie. Ja niestety mam wolne teraz tylko w sob od 15 lub cala niedziele. Ewentualnie jutro zostaje mi cały 1 dzień urlopu. Chętnie podjadę do Malborka. A jeśli chodzi o dobrego mechanika od skrzyń to ja mogę zdecydowanie polecić jednego ale w gdańsku. Nie wiem czy to robi :) Kawałeczek drogi jest. Ale spec sprawdzi totalnie wszystko i nie zedrze z Ciebie kasy za nic. Z tego co widze to nawet warszawa do niego śmiga.
Czekam w takim razie na info od pana Marcino czy miał by ochote się spotkać.

Odpowiedz do tematu