Przesunięty przez: harpagan 15-10-2007, 01:57 |
4G92 zamiast 4G15 w Colcie C52 |
Autor |
Wiadomość |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 03-07-2006, 19:03 4G92 zamiast 4G15 w Colcie C52
|
|
|
Hej
Jak wiecie, w Lancerach (nie znam oznaczenia dla nich, a nie wiem czy są takie same jak dla Coltów) z roku 88-92 ( w takiej samej budzie jak mam teraz Colta - C52 ) pod koniec montażu tych aut wsadzano tam silnik 4G92 (1,6 16v 113 KM) - Mam taki ze św. pamięci "Wesołego" . Mocowania silników są takie same (tego co siedzi teraz w Colcie- 1,5 8v 84 KM i tego który jest w Lancerze - 4G92 ) nie wiem jak ze skrzynią biegów (jak by co mam z "Wesołego").
Co jeszcze musiałbym wymienić przy ew. wymianie silników ??
na 100 % będzie to :
- silnik
- skrzynia biegów (?)
- komputer
- wiązki elektryczne
- połośki (?)
Czy taka podmiana jest realna do wykonania bez robienia rzeźni ( znajomy, który pomaga nam przy aucie, powiedział, że jak coś to on nam pomoże - jest też elektrykiem )
dlaczego pytam, czy idzie zrobić taką podmiane , dlatego, że silnik w Colcie swoje najlepsze lata ma już za sobą ( Wichura widział wczoraj to może potwierdzić ) a robić go chyba nie ma sensu.
Rozmawiałem już z Bartkiem i mówił, że wszystko się da, ale będzie to teksańska masakra fleksem itd, powiedział, że lepiej jest wsadzić głowice z 12v i bedzie G .
a co Wy na to ?
pozdrawiam
rafał |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-07-2006, 19:11
|
|
|
Oznaczenie Lancera to C66A.
Ten user ma takiego -> http://www.mitsubishi-gra...ewprofile&u=323 |
Just think...
. |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 03-07-2006, 23:08 Re: 4G92 zamiast 4G15 w Colcie C52
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | powiedział, że lepiej jest wsadzić głowice z 12v i bedzie G |
Nie lepiej, ale prościej, szybciej, taniej. Jeden koleś z Bydgoszczy ma Colta C52 12V z przrobionym komputerem i na hamowni miał 115KM |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 04-07-2006, 00:52
|
|
|
I jeszcze parę rzeczy zrobione. Wydech, obróbka głowicy, dolot itd itd...
Ale to mozliwe
Jakby co - poszperam na www.4G61t.org |
Just think...
. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3974 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 04-07-2006, 07:19
|
|
|
a ty nie bądź taki dobry wujek, niech się młodzi uczą języków |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2006, 12:24
|
|
|
no dobra,ale wymiana głowicy nie da nam nic oprócz koników, co przy zajechanym silniku ( bo taki właśnie jest w Colcie - mowie o wpiepszaniu oleju, a tego idzie masakrycznie dużo ) wysra się jeszcze szybciej .
żeby wsadzić głowice od 12v silnik musi być 100% sprawny, bo inaczej nie ma to zbytniego sensu ,a reanimacje tego co teraz mamy, wiąże się z kosztem c.a. 3 kafli .
po co babrać sie w takie koszta, skoro na podwórku stoi w 100% sprawny 4g92 (ktory był montowany w lancerach w tej budzie, wiec mysle ze nie byloby az tak wielkiej rzezni) ?
aha co by nie było wczoraj colcikowi na liczniku pojawiło się 200 000 km (ciekaw jestem który to już raz ) |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 04-07-2006, 12:44
|
|
|
Rafal_Szczecin, widziałem 1 (słownie: jeden) swap który przez cały okres eksploatacji nie powodował problemów. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 04-07-2006, 13:02
|
|
|
Hubuś - Myślisz o moich dwóch swapach? Jak nie to, będą 3 ..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2006, 13:11
|
|
|
zapakuje silnik,skrzynie, komputer, mojego znajomego , i jeszcze troche innych gratow do Colta i pojade do Bartka do Wawy
no to kurcze wychodzi na to ze trzeba zaczac sie rozgladac za nowym (uzywanym w nieznanym stanie) silniku 1,5 8v ...
no ale najpierw poczekamy az tamten sie rozleci do końca
narazie tylko dolewamy olej i hulamy dalej |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 04-07-2006, 14:25
|
|
|
Nie lepiej by było choć podstawowe rzeczy jak uszczelniacze i uszczelki wymienić?
Rafał - zarzynacie ten silnik zamiast go zrobić od A do Z i Zapomnieć O Kłopotach.....
Ehhhh.... mlodzież.... |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2006, 14:34
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Nie lepiej by było choć podstawowe rzeczy jak uszczelniacze i uszczelki wymienić? |
Sa robione podstawowe rzeczy ,takie jak BEZPIECZEŃSTWO bo to stoi na 1 miejscu .
Właściciel nie powiedział nam o rozwalonych gornych mocowaniach amorków, a napenwno o tym wiedział ,bo mechanik wyciągał skrzynie biegów ,więc nie trudno zauważyć , ze wypadł amorek, gościu tym autem jeździł z dzieckiem, a my lecieliśmy miśkiem 160 km/h , strach pomyśleć co by było, gdybyśmy przy takiej prędkości wpadli w dziure , całe szczęście, że testowaliśmy tam gdzie zwykle, na prostej i równej drodze ...
co zrobienia od A do Z to teraz kolej na sworznie wachaczów, laczniki stabilizatora, klocki, tarcze , amorki ze sprezynami (a wlasciciel mowil, ze niedawno wymieniał ... szkoda słów) , lozyska w kolach - bo wszystkie te rzeczy sa do wymiany . żeby pojechać nim do Białegostoku auto musi być BEZPIECZNE .
Pytam się czy nie lepiej by było wsadzić 4G92 bo taki właśnie silnik (w 100% sprawny, bez zuzyc oleju itp) posiadam, bo moge kupic 4g15 za 500 zł (niby 130 000 km przebiegu, lecz jaki bedzie jego stan, dowiem sie po kupnie) a za 500 zł to mam juz kilka z tych czesci ktore wymieniłem wyżej ...
Hubeeert napisał/a: | Nie lepiej by było choć podstawowe rzeczy jak uszczelniacze i uszczelki wymienić? |
skad mam wiedzieć , czy wymiana uszczelek itp rozwiaze sprawe ubywania oleju ? a jezeli sprawa tkwi w zuzytych tlokach, pierścieniach , ... ?
wole najpierw zrobić całe zawieszenie, i być pewnym co mam, później zabrać się za silnik (wymieniając go na nowy-używany, bo remont kosztowałby ok 3000 zł - czyli 2 razy tyle co zapłaciłem za samochód ) , jeżdząć narazie tym co mam i dolewając olej . |
Ostatnio zmieniony przez Rafal_Szczecin 04-07-2006, 14:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 04-07-2006, 14:37
|
|
|
Jak się zabierzecie za swapa to prorokuję przeyjazd na Zlot w przyszłym roku. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2006, 14:40
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Jak się zabierzecie za swapa to prorokuję przeyjazd na Zlot w przyszłym roku. |
dlatego pytam się , co bym musiał dokladnie wymienić ... lecz chyba nikt nie umie mi na to pytanie odpowiedzieć (może dlatego, że nikt wcześniej nie podejmował się takiego swapa) |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 04-07-2006, 15:37
|
|
|
Potrzebujesz:(plusami zaznaczam to co masz)
1. Silnik ze skrzynią +
2. ECU +
3. Wiązkę +
4. Półosie +/- bo nie wiadomo czy te co masz podejdą do C5 gdzie na 100% jest inny rozstaw kół
5. Hamulce - na bank będą za słabe
6. Garaż i mechanika który wie co robi -
7. Zegary - sprzedałeś
8. Chłodnicę
IMO Zakupy:
1. Kupić półosie z przegubami od C66A - chyba że na przykłąd japaneze potwierdzi że są te same
2. Kupić chłodnicę od C53A lub CA4A
3. Zegary - te co masz są do 1,5 4G15 - wątpię żeby to pasowało do siebie
4. Tarcze + zaciski - przynajmniej przód i najlepiej równiez McPhersony (kompletne) do C53A bo samochód będzie szybszy niż jest.
5. Przedni stabilizator do C53A.
ewentualnie
6. Tylna belka wraz z hamulcami tarczowymi od C53A i zawieszeniem |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-07-2006, 18:30
|
|
|
Hubert pkt 6 jest
dobra, rozmawiałem dzisiaj z moim pkt 6 i powiedzial, ze mozemy to zrobic, ale bedzie straszna dlubanina, tak wiec pomysl jak szybko sie zaczal tak szybko sie skonczył |
|
|
|
 |
|