Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJxA] Problemy z podświetleniem deski rozdzielczej i wskaźn
Autor Wiadomość
jjaas 
Nowy Forumowicz

Auto: colt
Wysłany: 19-02-2009, 17:16   [CJxA] Problemy z podświetleniem deski rozdzielczej i wskaźn

witam mam pytanie a nawet dwa. 1 co zrobic jesli w colcie cj0 97r. 1.3glx przestało działac podświetlenie deski rozdzielczej, co moglo sie popsuc? 2. to chodzi o radio bo moja antena strasznie cieżko szuka stacji, po prostu nie moze ich wyszukać i są szumy co moze sie dziac i czego to wina, bo kawałek drutu wsadzony do redia lepij znajduje stacje nisz moja antena!

Tak po za temtem to gdzie w okolicach warszawy dostanę lampe do mojego kolta tylko z elektryczną regulacją!

dzieki wielkie za pomoc!!
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 18-11-2009, 19:48, w całości zmieniany 1 raz  

Qbatcz 
Mitsumaniak
life is good!!

Auto: colt cj0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-02-2009, 17:39   

sprawdź bezpieczniki, ewentualnie kable na łączeniach mogły się poluzować i wypaść, miałem tak z gniazdem zapalniczki, a antenę masz dobrze podłączoną?? może kabel jest gdzieś przerwany??

Piszę poprawnie po polsku
.

jjaas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-02-2009, 15:33   

tylko że wszystkie małe bespieczniki pod kierownica są dobre! to powstało prze zwarciu we wtyczce podświetlenia zapalniczki!! wiec co mogło sie stać bo kontrolki ciłają tylko podświetlnie nie działa liczników i deski!!! :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:

knut 
Nowy Forumowicz

Auto: był Colt 1.3 12V '97
Wysłany: 22-02-2009, 22:46   

a masz dimmer (regulator jasności)? jeśli nie to, to pewnie moduł w CPU odpowiedzialny za oświetlenie deski

jjaas 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-02-2009, 17:44   

mam regulator!

knut 
Nowy Forumowicz

Auto: był Colt 1.3 12V '97
Wysłany: 25-02-2009, 18:53   

no to tu musisz szukac w pierwszej kolejności. mozesz podmienic na inni i sprawdzić lub podłączyć bez regulatora.

Koyocik 
Mitsumaniak
Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
Wysłany: 27-02-2009, 10:14   

Tak jak piszą, sprawdź regulator. U mnie on nie działa, znaczy przepuszcza prąd, ale opór jest stały niezależnie od położenia potencjometru. O ile dobrze pamiętam, leci przez niego masa a nie plus - wyciągnij go (ręką powinno się dać popchnąć od tyłu) i sprawdź czy po spięciu obu kabli dochodzących do niego `na krótko` podświetlenie zaczyna działać. Jeżeli nie, to sprawdź, czy płynie przez ten kabel prąd (miernikiem, a w przypadku jego braku możesz się posłużyć domowej roboty próbówką wykonaną z jakiejś żarówki 12V).
Możliwe też, ale bardzo mało prawdopodobne, że po tym zwarciu, o którym pisałeś szlag trafił wszystkie żarówki od podświetlenia - nie działa nic, podświetlenie popielniczki, zapalniczki, przycisków, kręciołów od ogrzewania, zegarka, kompletnie nic?

AdamColt
[Usunięty]

Wysłany: 01-03-2009, 00:39   podświetlenie

Sprawdź bezpieczniki również w komorze silnika. Ja miałem taki sam problem w Lancerze 2004r i poszedł bezpiecznik w komorze silnika. Sprawdź wszystkie światła czy są bo u mnie jak wywaliło ten bezpiecznik to zgasło światło pozycyjne (przód i tył) z jednej strony.

madcat 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CJ0 1.3 12V GL `96/97
Wysłany: 01-05-2009, 15:52   

Witam mam taki sam problem, nie dziala mi podswietlenie licznikow ani nic na desce, nie dziala rowniez sygnalizacja dzwiekowa wlaczonych swiatel przy otwartych drzwiach. Sprawdzalem bezpieczniki pod kierownica i te pod maska wszystkie sa dobre. Problem wyniknal przy probie podlaczenia radia. Gdzie szykac tego dimmera ??

rysiek 
Forumowicz
opętana marynata

Auto: Space star 1.6
Wysłany: 02-05-2009, 00:09   

regulator jest na lewo od kierownicy, nad wajcha od otwierania maski (ma rysunek przedstawiajacy zarowke)

madcat 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-05-2009, 23:01   

Dzisiaj jeszcze zauwazylem ze niedziala mi cala przednia lewa strona swiatel czyli przednie pozycyjne, i tylne pozycyjne. Stop i swiatla mijania dzialaja prawidlowo.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 03-05-2009, 12:03   

madcat napisał/a:
Dzisiaj jeszcze zauwazylem ze niedziala mi cala przednia lewa strona swiatel czyli przednie pozycyjne, i tylne pozycyjne. Stop i swiatla mijania dzialaja prawidlowo.
W takim razie sprawdź raz jeszcze bezpieczniki pod maską. Kiedy montowałem radio w Lancerze, miałem identyczną sytuację. Okazało się, że producent radioodtwarzacza przewidział montaż masy wyłącznie na masie (blasze) samochodu. Podłączenie pod przewód "-" powodowało wywalanie bezpiecznika pod maską.

madcat 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-05-2009, 22:24   

Dzieki kolego to byl jednak bezpiecznik nie wiem jak ja je patrzylem ze sie nie dopatrzylem pierwszym razem :) Juz wszystko swieci ladnie :)

dotka 
Nowy Forumowicz
dotka

Auto: COLT '97 1,6 CJO
  Wysłany: 06-07-2009, 10:57   [CJxA] problem ze wskaźnikami

siemka, mam problem ze wskaźnikami, opisałam go w tym miejscu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=39407
jednak jak narazie nikt nie trafił co może byc nie tak;/ może w tym miejscu jest więcej użytkowników colta i ktoś miał podobny problem;/
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 18-11-2009, 19:41, w całości zmieniany 1 raz  

Pexu 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.3 | 1997
Wysłany: 06-07-2009, 11:02   

A podświetlenie zegarów Ci działa?

Odpowiedz do tematu