Przesunięty przez: glina 29-05-2014, 13:39 |
Pierwszy samochód !!! |
Autor |
Wiadomość |
Maron
Nowy Forumowicz
Auto: Brak
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-07-2009, 21:50 Pierwszy samochód !!!
|
|
|
Witam !!!
Nadejszła wiekopomna chwila gdzie wraz z rodzinka musimy dokonać wyboru.Co prawda mamy ograniczone fundusze ale luxusu sie zachciało.Dylemat jest spory ponieważ nigdy jakoś nie śledziłem rynku motoryzacyjnego.Pierwszy wzrok wylądował na Oplu Vectrze 96/97
ale teraz dojrzałem jeszcze coś ślicznego.Carisma tak jej dano na chrzcie i tez interesuje mnie rocznik 96/97.Kłopot tylko z jaka jednostką co wybrać czy to ma być Ropniak czy benzyna + LPG.Prosił bym o porady jakieś gdyż samemu ciężko jest podjąć decyzję.
Przy okazji coś takie znalazłem w ofercie.
http://otomoto.pl/mitsubi...g-C9164597.html
Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za wszelkie porady i podpowiedzi. |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 06-07-2009, 22:56
|
|
|
Nie jestem na tyle ekspertem, by doradzić Ci czy brać to autko na podstawie zdjęć i opisu sprzedawcy. Sam (od ponad 2 miesięcy) posiadam Cari po lifcie, ten sam silnik i podejrzewam, że ta sama wersja wyposażenia. Powiem Ci, że jestem zadowolony jak na razie sprawuje się nieźle, ale może działa tu efekt fascynacji.
Jeśli bierzesz wersję 1.6 16 zaworową to warto zastanowić się nad opcją LPG, tylko, żeby była to instalacja sekwencyjna, unikaj mieszalnikowych - niższych generacji. Jeśli w tym autku jest sekwencja i jest tak udane jak pisze sprzedający, to opcja warta jest rozpatrzenia. Pozdrawiam. |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2009, 23:24
|
|
|
brak emblematów z tyłu pewnie dupsko malowane ...ale trza jechac pomacac |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 07-07-2009, 11:26
|
|
|
Wygląda całkiem nieźle, ale faktycznie trzeba zwrócić uwagę na tył. Lakier coś się za ładnie świeci. Pewnie był robiony, więc kwestia jak bardzo był walnięty. Przebieg jest dosyć autentyczny.
Co do modelu mam to samo na gazie tylko nieco młodsze i polecam! |
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
|
|
|
 |
Maron
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-07-2009, 11:36
|
|
|
Jestem w fazie poszukiwań i to co przedstawiłem to tylko jedna z ofert co mnie zainteresowała.Z każdym co rozmawiam to rożne zdania głoszą.Jedni LPG inni pchają mnie w stronę diesla.Mam teraz lekki kocioł w głowie i dochodzę do wniosku że punkt widzenia zależny od punktu siedzenia.Z tym że diesel większa pojemność to i koszty OC wyższe.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 07-07-2009, 11:44
|
|
|
Diesla to raczej polecałbym nieco młodszego, bo mają tendencje to wycieków oleju. Jednak w tej kwestii niech wypowie się właściciel ropniaczka. Ja natomiast mogę powiedzieć coś o LPG. Na dobrej instalacji, z silnikiem 1,6 16V można całkiem miło jeździć. Mam zamontowaną instalacje holenderską LPi i jest miodzio. Dbać jednak trzeba o świece, kable wysokiego napięcia i regulować zawory. |
|
|
 |
pataj
Nowy Forumowicz
Auto: Carsima '97 1,9TD hatchback
|
Wysłany: 07-07-2009, 12:34
|
|
|
Masz trochę farta - właśnie w ostatni weekend wyszło że muszę swoją sprzedać - aż szkoda się rozstawać bo dobrze służy od półtora roku. Zwłaszcza jako tzw. rodzinne wozidełko. Ja mam dizlaka '97. Koszty porównywalne co przy LPG. Pali w trasie 5,1-5,4 l/100km. w miescie 6,8-7,3 l/100. Nie musisz wozić się z butlą w bagażniku albo z duszą na ramieniu że nie masz zapasu bo wsadziłeś butlę w koło. 500l bagażnika to było to co przemawiało za kupnem. Np wózek dla dziecka i graty dla 3 osób wchodzą bez zająknięcia. A tak butlą/kołem zapchasz drogocenną pojemność. Silnik diesla 1.9 TD daje sobie znakomicie rade. Ma 90KM i 190 Nm więc nie jest wysilony. Od półtora roku niczym niemiłym mnie nie zaskoczył. Jak będziesz zainteresowany to porobię fotki (jeszcze nawet nie zdążyłem się zabrać bo ta sprzedaż to świeża sprawa) i prześlę na priva. Zresztą możemy zdzwonić się, umówić na oględziny itp. Niedługo pewnie oficjalnie coś ogłoszę na forum. Zawsze to lepiej kupić od forumowicza niż z komisów często-gęsto zespawaną z dwóch |
|
|
|
 |
Maron
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-07-2009, 12:59
|
|
|
Jeżeli chodzi o zdjęcia to jak możesz wrzuć w tym temacie do wglądu dla wszystkich.Sam jeszcze się nie zdecydowałem z jakim silnikiem chcę autko.Ale nad twoją propozycją tez się zastanowię.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pataj
Nowy Forumowicz
Auto: Carsima '97 1,9TD hatchback
|
Wysłany: 07-07-2009, 15:23
|
|
|
Ja pierdziu Jak zobaczyłem procedurę dostania się do działu "Kupię-sprzedam" to wymiękłem. Nie chcę dostać kicka za próbę sprzedaży poza działem. Wolę przesłać fotki i info na priva. Swoją drogą uruchomię procedurę rejestracyjną - może admini się zlitują. Co Ty na to? |
_________________ Carsima '97 1,9TD hatchback, zielony metalik, klima |
|
|
|
 |
Maron
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-07-2009, 16:50
|
|
|
Znalazłem jeszcze z LPG sekwencyjnym.Przyglądając się zdjęciom z prawej strony tylni błotnik albo ma zarysowania,albo tak zdjęcie coś przekłamało.
http://otomoto.pl/mitsubi...a-C9106379.html |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 07-07-2009, 21:18
|
|
|
tak trzymaj kolego,nie pchaj się w żadne TD czy GDI. 1.6 to dobra tradycyjna jednostka benzynowa |
|
 |
Maron
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-07-2009, 21:49
|
|
|
Zapytam się jeszcze o awaryjność o koszty napraw czy też o skrzynie biegów gdzie wiele się słyszy że to słaba strona Carismy.Jak faktycznie to wygląda u Was u osób co mają namacalnie na co dzień Carismy. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 07-07-2009, 22:12
|
|
|
ceny srednie i niskie, awaryjnosc srednia (silnika mala), skrzynia - coz, jak bedziesz bral 1.6 ze skrzynia od renault, to awaryjnosc jest nieprzewidywalna (od braku do pekajacych walkow sprzeglowych) - na pewno co jakis czas do wymiany beda tulejki |
|
|
|
 |
maciej76
Mitsumaniak

Auto: Civic
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Posty: 367 Skąd: Swarzędz
|
Wysłany: 07-07-2009, 23:11
|
|
|
pataj
Możesz wrzucić fotki do swojej galerii. Wtedy będą dostępne dla wszystkich forumowiczów. |
|
|
|
 |
|