Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwaga na pobieraczek.pl
Autor Wiadomość
Noritsu
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2009, 12:02   

Pozwolę sobie przytoczyć:

Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 21. Jeżeli przedsiębiorca oferuje towary lub usługi w sprzedaży bezpośredniej lub sprzedaży na odległość za pośrednictwem środków masowego przekazu, sieci teleinformatycznych lub druków bezadresowych, jest on obowiązany do podania w ofercie co najmniej następujących danych:
1) firmy przedsiębiorcy;
2) numeru identyfikacji podatkowej (NIP);
3) siedziby i adresu przedsiębiorcy.

Jest to ewidentne złamanie ustawy. Ci co zapłacili powinni jak najszybciej udać sie na policje lub do prokuratury.

affectpct 
Mitsumaniak
MM Fan

Auto: Kia Shuma 1.5 Soprt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-07-2009, 14:07   

widzę że mamy kogoś kto zna się na prawie więc mam pytanie kupiłem na allegro tel. dostałem go po 2 tyg. ma ang menu joystick nie działa nosi ślady zdejmowania obudowy a w opisnie aukcji było że wszystko jest ok cz w jakiś sposób mogę reklamować produkt? Sprzedawce się ze mnie śmieje że co ja chcę za 80zł. Słyszałem że jest coś takiego że do 7 dni mam prawo zwrócić nieużywany towar bez podania przyczyny ale od transakcji mija właśnie 3 tydzień. czy da się coś zrobić?

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 10-07-2009, 14:38   Re: Uwaga na pobieraczek.pl

MITSUBISHI_GT napisał/a:
Reklamują się że można ''u nich'' najszybciej pobrać pliki za darmo, a za darmo nie jest trzeba słono płacić.
Założyłem ten temat tak ku przestrodze i żeby nie rejestrować się na tej stronie.
Niestety niektórzy już zarejestrowali się, historia z F1WM. http://www.f1wm.pl/forum/....php?f=5&t=6984
I jak okazuje się trzeba czytać regulamin ale nie wszyscy czytają i potem są nie miłe niespodzianki. http://www.tvn24.pl/12690...,wiadomosc.html

hmm...
wychodzi po prostu nie znajomośc prawa

na pierwszej stronie serwisu jest jak byk napisane że
Kod:
"Informacja dla klientów. Podczas 10-dniowego darmowego okresu próbnego przysługuje prawo do pisemnego wypowiedzenia zamówienia (fax, email itp.). Po upływie 10-dniowego okresu próbnego ważność umowy od 3 miesięcy i koszt od 7,90 PLN miesięcznie."

skoro ktoś sie zarejestrował i nie złożył wypowiedzenie po 10 dniach - firma traktuje to jak umowę na stałe - co jest w regulaminie:
Kod:
"Usługobiorca obowiązany jest do uiszczenia wynagrodzenia z tytułu realizacji Usług Usenet w wysokości wynikającej z wybranego pakietu cenowego w terminie 17 dni od zawarcia umowy o świadczenie opisanych w Regulaminie usług. Za dzień uiszczenia wynagrodzenia Usługodawca uważa datę wpływu wynagrodzenia na rachunek bankowy Usługodawcy."

Kod:
Usługobiorcy, który zawarł umowę o świadczenie usług wskazanych w Regulaminie, przysługuje prawo do odstąpienia od umowy o świadczenie Usług Usenet w terminie 10 dni od dnia zawarcia przedmiotowej umowy. Wskazane w zd. 1 odstąpienie dla skuteczności winno zostać zrealizowane poprzez przesłanie pisemnego oświadczenia lub poprzez przesłanie stosownego oświadczenia woli w formie wiadomości poczty elektronicznej przesłanej na adres bok@pobieraczek.pl.

Trzeba czytać to co sie robi na stronach internetowych.

Jedyna niezgodnoscia jest to ze na głównej stronie jest inforamcja że po 10 dniach abonament wydłuża sie na 3 miesiace a w regulaminie jest od razu opłata za rok.

Oczywiscie firma chamsko wymusza opłaty ale zgodnie z prawem i długiej kariery im nie wróże ;) .
Jestem ciekawy co z materiałami umieszczonymi na serwerze i czy maja zgodę na udostepnianie przez autorów.??

kupujepolskieprodukty.pl

Noritsu
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2009, 14:56   

Prawo zwrotu na towary zakupione drogą elektroniczną jest 10 dni od daty dostarczenia towaru do odbiorcy.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-07-2009, 15:02   

Z tego co wiem dotyczy tylko zakupu od firmy. Oraz nie dotyczy licytacji... (kup teraz już tak).

pamar 
Mitsumaniak
Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Wysłany: 10-07-2009, 15:38   

Kiedyś na innym forum przerabialiśmy ten temat i jakoś pozostał nie rozwiązany :roll:
A ostrzegałem na SB. Szkoda, że ogólnie nie uprzedziłem :(

Cytat:
Witam forumowiczów.Co myślicie o tej stronie
http://www.pobieraczek.pl
Dodam,że się z lekka naciąłem.Szukałem w pośpiechu już nie pamiętam dokładnie czego przez Google.No i wyszło,że tam jest ale trzeba się zalogować 10 dni za darmo.I się zalogowałem.To miało miejsce 29 maja a dziś rano dostałem mejla,że wiszę im kasę raptem 98,50zł i grożą mi komornikiem,windykacją.postępowaniem sądowym itd. oraz,że mam na wpłatę 5 dni bo jak nie to,to co napisałem PARANOJA.Przeczytałem regulamin i chyba mają rację ale poddać się bez walki.
CO O TYM MYŚLICIE

Cytat:
Cytat:
Informacja dla klientów
Podczas 10-dniowego darmowego okresu próbnego przysługuje prawo do pisemnego wypowiedzenia zamówienia (fax, email itp.). Po upływie 10-dniowego okresu próbnego ważność umowy od 3 miesięcy i koszt od 7,90 PLN miesięcznie

No i pewno nie wypowiedziałeś......
Patrzcie, jak to trzeba uważać
http://www.mmdzieciom.pl/

affectpct 
Mitsumaniak
MM Fan

Auto: Kia Shuma 1.5 Soprt
Wysłany: 10-07-2009, 15:58   

Noritsu napisał/a:
Prawo zwrotu na towary zakupione drogą elektroniczną jest 10 dni od daty dostarczenia towaru do odbiorcy.

ja zakupiłem towar na licytacji od daty odbioru nie minęło 10dni mogę iść z tym na policje??

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 11-07-2009, 06:48   

affectpct napisał/a:
Noritsu napisał/a:

ja zakupiłem towar na licytacji od daty odbioru nie minęło 10dni mogę iść z tym na policje??

a tu:
krzychu napisał/a:
Z tego co wiem dotyczy tylko zakupu od firmy. Oraz nie dotyczy licytacji... (kup teraz już tak).

kupujepolskieprodukty.pl

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 11-07-2009, 10:45   

gulgulq napisał/a:
affectpct napisał/a:
Noritsu napisał/a:

a tu:
krzychu napisał/a:

To nie jest tak. Faktem jest że prawo dotyczące zwrotu tutaj nie zadziała (jeśli to był prywatny koleś albo była to licytacja) ale na policję można iść bo to można zakwalifikować jako oszustwo. Tak samo Allegro udostępnia jakiś program wsparcia w takich sytuacjach ale musi to być chyba potwierdzone zgłoszeniem na policji itd...

Odpowiedz do tematu