Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] bio diesel bioester
Autor Wiadomość
przemeku 
Nowy Forumowicz

Auto: pajero II 2.8 TD SS '95
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-07-2009, 16:50   [2.8 TD] bio diesel bioester

witam,

tankowalem dzis na najblizszjej stacji bliska ;-)
ON - 3,79/litr ale widze pojawil sie dystrybutor diesel bio bioester - 3,09/litr
na dystrybutorze naklejka - spytaj producenta swojego auta czy mozesz stosowac
sprzedawca na stacji nie wiedzial, nie chwalil ani nie odradzal

macie jakies doswiadczenia z tym paliwem, lac czy nie?

pajero II silnik 2.8 TD

pozdrawiam
przemek

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 08-07-2009, 19:54   

w irlandii bio-diesla nie widzialem ale za to jest diesel do traktorow z tym ze jak gliny sprawdza to sypa ponoc mandat jak ktos sobie to zaleje. ON jest po 1,05 euro, a traktor 0,65 euro. Ciekawe czym sie to rozni. Opalowy ? Pisze na tym Green Diesel.

Kiedys czytalem za auta produkowane przed rokiem 96 mialy zwykle uszczelki (choc nie koniecznie) w pompie ktore olej roslinny - bo tym jest bio-diesel potrafil rozpuszczac. Produkowane po 96 powinny normalnie dzialac z wyjatkiem najnowaszych modeli ktre tez moga nie libic roslinnego.

Kiedys zatankowalem 30l oleju zwyklego rzepakowego w Lidlu i auto normalnie jezdzilo

behemot 
Forumowicz
bubu

Auto: pajero 2
Wysłany: 08-07-2009, 22:01   

To tak jak mój ciągnik c-360 posuwa na rzepaku z biedronki aż miło. A jaki zapach z wydechu

slawekj 
Nowy Forumowicz
Pajero Classic 2003

Auto: Pajero Classic 2,5TD 2003
Wysłany: 11-07-2009, 18:57   

Witam
Swego czasu jeździłem na tym bio swoim Pajero II 2,5TD właściwie miałem to miałem wrażenie że idzie nawet lepiej niż na zwykłym ON w Arge na którym zwykle pomykał skutków uboczno-dziwnych brak tylko zapach jakiś inny z wydechu

grzesiek1968 
Forumowicz

Auto: mitsubishi pajero 3,2 DID
Wysłany: 12-07-2009, 21:54   

Witam ja od dłuższego czasu jeżdziłem na bioester a nawet kupowałem olej rzepakowy po róznych marketrach -jezdził normalnie żadnych niedomagań ,aż do dzis kiedy zaczoł odmawiac posłuszeństwa (kłopoty z odpalaniem ,po zapaleniu gasł ,brak mocy ) jagby cos w niego wstapiło ,ledwo co doczołgał się do stacji paliw ,dostał jakies 30 litrów O/N i poprawa jazda tak jak przedtem bez problemów ,zrobiłem jeszcze jakies 300 km i wszystko wporządku ,niewiem co było powodem czy to ze jeżdził na samym rzepaku czy coś innego może nalerzy mieszać 50 do 50 niewiem ,ale kiedys miałem forda fieste i tak jak kolega kupowałem olej rzepakowy prosto z lidla i nigdy nie było problemów z jazda na rzepaku.Zobacze jutro jak śilnik wystygnie ,jakie będa obiawy

slawekj 
Nowy Forumowicz
Pajero Classic 2003

Wysłany: 12-07-2009, 22:39   

może się tylko coś zapchało typu filtr lub jakieś inne delikatne ustrojstwo - rzepakowy to na bank jest gęstszy od estra i ON. Ci od estrów na ulotkach piszą że możliwe że konieczna będzie w niektórych pojazdach wymiana filtra paliwa przed upływem roku od początku stosowania a potem ma być już OK do końca tego nie czaję czemu trzeba go niby wymienić raz a potem ma się nie zapychać niby

pozdrawiam

Mighn 
Mitsumaniak

Auto: Shogun '92 2.5 TDI Long
Wysłany: 13-07-2009, 00:30   

Bioester wymywa bardzo sprawnie osady z zbiornika paliwa i przewodów paliwowych, które to osadzają się na filtrze i go zapychają, ale jak się już wszystko wyczyści to nie ma co zapychać filtra i po problemie. Więc wymiana filtra po paru miesiącach a potem spokój, jest w miarę logiczna (chociaż osobiście wymieniam filtr paliwa zawsze razem z wymianą oleju, więc mała różnica)

grzesiek1968 
Forumowicz

Auto: mitsubishi pajero 3,2 DID
Wysłany: 13-07-2009, 08:45   

Witam nistety obiawy były podobne jak przedtem (brak mocy ,śilnik gasnie w czasie jazdy ,nie wchodzi na obroty )ale to wszystko dopuki sie nie zagrzeje ,teraz idzie dobrze ,zblirza mi sie wymiana oleju i wtedy tak jak kolega Mighn wymienie równierz fitr paliwa

jacek z płocka 
Forumowicz

Auto: L200 07 AT Rallyart, MSS 1,6
Wysłany: 13-07-2009, 10:05   

witam,
bardziej z ciekawości niż z potrzeby wlałem ( teraz w lecie) bioestra do ciężarowego nisana cabstara 3.0 tdi z 2002 roku (silnik ma z patrola). Wcześniej robiłem wywiad u kierowców tirów i ciężarówek , które do mnie często przyjeżdżają - nie używają i nie polecają (?????). Mój nisan jeździ na tym b. dobrze i na pewno mniej pali !!!! Teraz różnica w cenie ze zwykłym napędem jest niewielka więc nie będę ryzykował (podobno) rozpuszczenia uszczelek i przewodów gumowych. No i ten słodkofrytkowy smrodek. Patrzyłem na jego resztki w kanistrach, wygląda po 3 miesiącach nieciekawie - gęsty, prawie czarny. Pewnie w lecie jeszcze pojeżdżę trochę, ale jesień i zima na pewno nie.
pzdr

slawekj 
Nowy Forumowicz
Pajero Classic 2003

Wysłany: 13-07-2009, 23:04   bio

czyli mamy obaj podobne odczucia co do jazdy na bio moje 2,5 TD w Pajorze też wydawało się jakoś lepiej działać.
Acha i wydawało mi się że jakoś tak równiej i ciszej chodzi ten silnik wtedy.

diWhizZ 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Wysłany: 10-08-2009, 11:46   Re: bio diesel bioester

przemeku napisał/a:
macie jakies doswiadczenia z tym paliwem, lac czy nie?
pajero II silnik 2.8 TD

"Testowałem" bioester na voyagerze z "cudownym" silnikiem 2,5 TD VM `94 i efekty były takie:
- silnik pracował trochę ciszej
- spalanie chyba się nie zmieniło
- filtr paliwa po kilkuset kilometrach zabił się jakimś syfilisem (pewnie z baku i przewodów)
- przewody przelewowe do wymiany (zabieg za drobne, i tak miały już swoje lata)
- pompa paliwa się rozszczelniła, niestety do wymiany

Wnioski: na miśku, z takim samym silnikiem jak Twój, na razie wstrzymam się z eksperymentami, dopóki więcej osób tego nie sprawdzi ;)

Passenger 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero2,8TDi(SupSel)+Galloper
Wysłany: 20-08-2009, 14:19   

Panowie - w kwestii formalnej... Czy tankowanie oleju spożywczego nie jest przypadkiem nielegalne?
A przy okazji, jaki przepis się łamie (czy ktoś ma znajomego policjanta?) jeżdżąc na oleju napędowym?

diWhizZ 
Mitsumaniak

Wysłany: 20-08-2009, 15:41   

Cytat:
A przy okazji, jaki przepis się łamie (czy ktoś ma znajomego policjanta?) jeżdżąc na oleju napędowym?

Ustawę o podatku akcyzowym ... za wszystko co nalejesz do baku i ma Ci służyć do napędzania pojazdu, powinien odprowadzić podatek akcyzowy ... w wypadku oleju rzepakowego jest to ok. 1,88 PLN za litr (paradoksalnie kupując olej napędowy płacisz 1,18 za litr a za opał było 0,28 PLN ale podobno ma wzrosnąć do ok 1PLN).
Wątek natomiast traktuje o bioestrze, za który normalnie płacisz akcyzę więc policjant może Cię ... znaczy się szerokiej drogi Ci życzyć.
Kiedyś chciałem się dowiedzieć czy mogę nabyć bioester do zastosowania jako olej opałowy do pieca CO, oczywiście z akcyzą jak za opał ale nie było chętnych aby udzielić wiążącej odpowiedzi.

boruciak 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II A/T '94
Wysłany: 01-09-2009, 11:18   

Smigam 2,5TD '94 A/T na Bio z Bliskiej.
Nie zauwazylem zmian poza smrodem frytek unoszacym sie za pojazdem :)
Innych olei np z Marketow nie probowalem i jakos chyba mnie do tego nie ciagnie....
Obecnie na Bio na jednym tankowaniu oszczednosc to 20zl - w moim przypadku to jeden zbiornik wiecej w miasiacu.
Pozdrawiam

diWhizZ 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-09-2009, 12:38   

boruciak napisał/a:
Smigam 2,5TD '94 A/T na Bio z Bliskiej.

Chyba tylko na Bliskiej można kupić BIO100% ... a tak z ciekawości, jak długo jeździsz na tym oleju?

Odpowiedz do tematu