Proble gdy m z Laptopem |
Autor |
Wiadomość |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 14-07-2009, 14:37 Proble gdy m z Laptopem
|
|
|
Witam;)
mam laptopa HP dv9500us problem polega na tym iz od 2 dni wariuje. Mianowicie gdy laptop jest wlaczony to po jakims czasie 1-2godziny ekran staje sie czarny, po resecie na poczatku jak laduje sie bios ekran zaczyna robic sie bialy pozniej sie sciemnia i tak juz do konca. Natomiast kiedy laptop jest zimny tj nie uzywany wlacza sie normalnie, po odpaleniu jakiejs gierki po 2-3 minutach znowu cyrki dzieja sie z ekranem.
Prosze o pomoc co to moze byc ??? |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Gru 2006 Posty: 728 Skąd: Kostrzyn
|
Wysłany: 14-07-2009, 14:58
|
|
|
Pewnie padająca grafika, albo grzeje się nadmiernie. nie wiem czy w lapie jest radiator na grafice. Jak jest to może tylko brudny.
Może to też być problem ze sterownikami. Jak coś doinstalowałeś ostatnio to wywal i sprawdź. Ewentualnie jak są jakieś inne sterowniki do niego to zmień i sprawdź.
Skombinuj jakiegoś linuksa Live CD (odpalany z płyty) i pobaw się na nim (np film włącz). Jak problem zniknie na linuksie to problem z softem a jak będzie to samo to problem sprzętowy.
Trochę od d... strony napisałem. Zacznij sprawdzać od końca czyli: linuks na Live CD, potem sterownik (jak się okaże że to soft) a na koniec czyszczenie, ewentualnie wymiana grafiki ;/ |

Uploaded with ImageShack.us |
|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 14-07-2009, 16:05
|
|
|
Żadnych sterowników nie instalowałem, zaczęło się od tego że włączyłem gierkę i po 10min ekran zrobił się biały w paski.Reset kompa i zaczął się cyrk. I tu pyt czy karta graf padła czy coś innego ; / |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-07-2009, 16:35
|
|
|
Podejżewam że usmarzyłeś grafikę niestety. Może sprawdź jeszcze na jakimś linuksie, ale kiepsko to wygląda... |

|
|
|
 |
Noritsu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-07-2009, 17:09
|
|
|
Smaży Ci się grafika. W HP zaraz przy procesorze jest układ karty graf. Wentylator procesora ma dostawioną szynę miedzianą, która ma chłodzić owy układ graficzny. Z czasem pasta termoprzewodząca zaczyna tracić swoje właściwości i trzeba ja zmienić. Rozebrać lapa, wyczyścić i nałożyć nowa pastę. Kilka HP-ków tak postawiłem na nogi. Jeśli nie pomoże to koniec karty. |
|
|
|
 |
rus_one
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-07-2009, 17:25
|
|
|
O właśnie. Nie wiedziałem jak w lapie wygląda chłodzenie grafiki. Noritsu, dobrze radzi. To ostatnia deska ratunku... |

|
|
|
 |
Juiceman

|
Wysłany: 14-07-2009, 18:50
|
|
|
w takim razie tak zrobię; ) i oczywiście podzielę się spostrzeżeniami i nagrodzę ew. pkt. pomógł:) |
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Noritsu [Usunięty]
|
Wysłany: 14-07-2009, 18:59
|
|
|
Poszukaj sobie na youtube video instrukcji rozkręcania bo to dosyć precyzyjna robota, łatwo coś uszkodzić. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 14-07-2009, 22:08
|
|
|
Noritsu napisał/a: | Poszukaj sobie na youtube video instrukcji rozkręcania bo to dosyć precyzyjna robota, łatwo coś uszkodzić. |
Pod tym względem rewelacyjne są dell-e masz pełny service menual udostępniony każdemu na stronie producenta |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14-07-2009, 23:38
|
|
|
krzychu napisał/a: |
Pod tym względem rewelacyjne są dell |
Albo CA, po prostu wyrzucasz go do śmietnika |
|
|
|
 |
Noritsu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2009, 07:44
|
|
|
Najlepsze pod tym zwględem jest rozwiązanie Apple. W momencie odchylenia matrycy, odsłania się szeroka szczelina cłodząca. Napewno jest to dużo lepsze rozwiązanie niż chłodzenie od spodu lub boku. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-07-2009, 14:44
|
|
|
Noritsu napisał/a: | Napewno jest to dużo lepsze rozwiązanie niż chłodzenie od spodu lub boku. |
No dell D620/630 ma wloty z góry, boku, tyłu i pod spodem do wentylacji więc nie ważne co przykryjesz przepływ powietrza jest. A temperatura nie przekracza 36 stopni w stresie... Z tego co kolega ma Mac Pro to w stresie wentylatory (są 2) chodzą głośno a i tak jest gorący jak kaloryfer tak że na kolanach nie da się go położyć. |
|
|
|
 |
Noritsu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2009, 16:05
|
|
|
krzychu, ogólna bolączką Apple jest grzanie się baterii (stąd w nóżki gorąco) ale jeśli chodzi o prace w stresie nie jest tak źle. Fakt wentylatory są głośne ale w Dellu też nie jest super cicho |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-07-2009, 18:34
|
|
|
Jak się nie korzysta z grafiki to jest cicho. Bo jestem uczulony na hałas kompa teraz pozbywam się samsunga dysku bo wkurza mnie głowica i kupują toshibe 500GB (polecam cichy dysk z tego co testowałem i bardzo mało prądu bierze). Wentylator mniej słychać niż samsunga dysk 250GB. |
|
|
|
 |
Noritsu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2009, 18:39
|
|
|
Co prawda to prawda, mnie też drażni hałas tych wszystkich wentylatorów, dysków, napędów itp... |
|
|
|
 |
|