Przesunięty przez: Gene 26-05-2009, 15:25 |
[2.5 TD] Opony |
Autor |
Wiadomość |
freebike
Mitsumaniak

Auto: Pajero I 2,5 DTi 1990
|
Wysłany: 23-05-2009, 09:37 [2.5 TD] Opony
|
|
|
Witam,
szukałem w wyszukiwarce i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Mam prośbę do doświadczonych użytkowników o odpowiedz na moje pytanko:
mam okazję kupić koła na felgach 9J i oponach BF MT 325/60 R15 do Pojarki I w wersji krótkiej która już podniosłem. Po przymiarkach pasują jednak mam wątpliwości czy nie będzie lepiej założyć na 8 " felgach opon 31/ 10.50 15 ? jakie będą różnice miedzy tymi kołami?
Druga sprawa to zima. Czy na takich szerokich lakach da się jeździć zimą? Mieszkam w górach i niechciałbym kręcić się w kółko co zakret i zjeźdzać na zblokowanych hamulcach każdej górki Wiem że zimówka jest lepsza na zimę ale jeśli na MT można to czemu nie
Bawię się w terenie coraz więcej. Dziękuję z góry szalenie.
 |
Ostatnio zmieniony przez Gene 26-05-2009, 15:30, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
GERING
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero I V6 1990r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-06-2009, 23:21
|
|
|
ja do siebie w październiku wkładam 33X12.5, felga zaadaptowana od patrola GR z ET -39. Oczywiście że na MT będziesz się zawijał, na pewno nie masz SSelect ale mimo wszystko przy zaśnieżonej drodze możesz zapiąć przód byle droga nie była czarna i sucha. Poprawi to wtedy jazdę ale i tak zawsze będziesz czuł dyskomfort, ale za to w terenie?:) nie szalej a i zima pojeździsz a szersza to lepsza przyczepność |
_________________ OFF - ROAD ŁĄCZY !!! |
|
|
|
 |
pantonik1
Mitsumaniak
Auto: Pajero III 3.2 DI-D Long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Paź 2007 Posty: 131 Skąd: Lubaczów
|
Wysłany: 01-06-2009, 23:37 Szczere pytanie i taka odpowiedź
|
|
|
Szczerze pytasz to szczerze odpowiem. Jeździłem jeden sezon na MT. Strasznie mnie to denerwowało, bo wiedziałem, że jak zbliżam się do zakrętu to muszę zmniejszyć prędkość inaczej będę jechał poboczem - tą drugą stroną! Na ten sezon kupiłem zimówki. Uważam, że sobie lepiej dały radę niż MT. Takie jest moje zdanie i wiem, że inni się mogą z ty nie zgadzać, ale... Samo poczucie bezpieczeństwa, jest duużżżooo wyższe. Więc doradzam: na zimę zimówki!! Czym motywuję swoją podpowiedź: Na MT w zimie przyhamowałem i dobrze, że odbiłem kierownicą, bo na chwilę tamtejszą skasowałem tylko boczek przyczepki do przewozu bydła. Kosztowało mnie to 100zł od ręki dla gościa, + paczka dobrych fajek - co mnie akurat nie pocieszyło . U mnie, praktycznie nic, bo mam metalową osłonkę w postaci orurowania z przodu . Na zimówkach, pewnie bym się zatrzymał w miarę bezpieczniej. To jest moja opinia, a zrobisz jak zechcesz |
_________________ O samochód należy dbać tak samo, jak o kobietę! - bądź bardzo podobnie:-) pantonik1 |
|
|
|
 |
GERING
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero I V6 1990r
|
Wysłany: 01-06-2009, 23:47
|
|
|
No fakt nawet na mokrych kocich łbach MT-k szaleje przy hamowaniu. Taka opona wymaga spokojnej jazdy na śliskim czarnym. |
_________________ OFF - ROAD ŁĄCZY !!! |
Ostatnio zmieniony przez Gene 02-06-2009, 07:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wydra
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 1989 2.5 TD
|
Wysłany: 18-07-2009, 19:49
|
|
|
Witam jeśli można podepne sie do tematu. Mam u siebie w LONGu opony Fulda TRAMP 4x4 MIX 255/75 R15 i jak jade po asfalcie bez znaczenia czy suchy czy mokry czy sniego przy dojezdzaniu do zakretu jak skręce to auto jakby po chwili reagowalo. Na pewno nie jest to luz w układzie bo go nie ma. dzieje sie to powyzej 50 km/h a przy jezdzie na 4H tego nie ma. Czy przyczyna moga byc takie opony ?? |
|
|
|
 |
Amatorv6
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero I 3.0 V6
|
Wysłany: 01-08-2009, 14:39
|
|
|
siemacie ludzie. Jutro jade po opony i potrzebuje pomocy na szybkości. Myśle kupic Fedima sirocco 285/75 r16 kopia simex
- wysokość rzeczywista 85cm
- szerokość rzeczywista 28cm
Jak myślicie? wejdą bez problemu? Przy większych wybojach nie będą dobijac do nadkoli? Auto mam podniesione na drązkach na maxa Bardzo dziękuje z góry za pomoc. Czekam na odpowiedź |
|
|
|
 |
|