[Cari 1.9DI-D] Problem ze skrzynią biegów |
Autor |
Wiadomość |
RadekW
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-07-2009, 06:55 [Cari 1.9DI-D] Problem ze skrzynią biegów
|
|
|
Witam
Jestem od kilku dni posiadaczem Cari DiD i mam pytanko do kolegów. W moim autku ciężko wchodzą biegi a już zmian z 2 na 3 to już bardzo ciężko. Czy jest to problem którym trzeba się przejmować czy raczej to taka uroda. A druga sprawa to co jaki przebieg wymienia się rozrząd w DiD ( u mnie 85 000 na liczniku ).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
spooner [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2009, 10:53
|
|
|
co do rozrządu to pierwszy wymienia sie po 90 tys, takze moglbys juz wymienic a te 5 tys wczesniej nie zaszkodzi |
|
|
|
 |
ustas
Mitsumaniak

Auto: Carisma DID
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2008 Posty: 84 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-07-2009, 12:17
|
|
|
Z rozrządem jest jak napisał kolega wyżej.Jeśli chodzi o skrzynię,to muszę chyba Cię zmartwić,u mnie bez zarzutu.Wszystkie biegi wchodzą idealnie. |
_________________ Tomek
 |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 17-07-2009, 12:46 Re: Problem ze skrzynią biegów
|
|
|
RadekW napisał/a: | Czy jest to problem którym trzeba się przejmować czy raczej to taka uroda. |
Raczej - nieuroda
U mnie podobnie jak u Kolegi wyżej - super! Skrzynia japońska, co nie |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
mitsuzeus
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8GLX 16V 1996/7
|
Wysłany: 18-07-2009, 17:04
|
|
|
witam mitsumaniaków mam carismę 1996r 1.8 glx i mam wielkie problemy z włączaniem biegów.tulejki mam igły sprawdzałem/ problem największy jest z włączeniem 1 biegu z resztą czasem też/ czasem bywa tak że wszystkie biegi wchodzą idealnie a jak coś jej odwali to czasem męczę się i szukam jakiegokolwiek biegu/ sprzęgło sprawdzałem pod względem płyny odpowietrzałem i niby żadnych bąbelków nie było.na wyłączonym silniku biegi wchodzą a jak silnik pracuje to zonkkk ----francuzkie skrzynie blle!!! jezdzę jeszcze póki co ale to już nie jazda jak z pod świateł nie wiem czy ruszę........... pomocy jestem z poznania czy ktoś może pomóc? tel 517 935 348 pozdrawiam |
_________________ mitsuzeus |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 18-07-2009, 18:19
|
|
|
mitsuzeus napisał/a: | witam mitsumaniaków mam carismę 1996r 1.8 glx i mam wielkie problemy z włączaniem biegów.tulejki mam igły sprawdzałem/ problem największy jest z włączeniem 1 biegu z resztą czasem też/ czasem bywa tak że wszystkie biegi wchodzą idealnie a jak coś jej odwali to czasem męczę się i szukam jakiegokolwiek biegu/ sprzęgło sprawdzałem pod względem płyny odpowietrzałem i niby żadnych bąbelków nie było.na wyłączonym silniku biegi wchodzą a jak silnik pracuje to zonkkk ----francuzkie skrzynie blle!!! jezdzę jeszcze póki co ale to już nie jazda jak z pod świateł nie wiem czy ruszę........... pomocy jestem z poznania czy ktoś może pomóc? tel 517 935 348 pozdrawiam |
Ja jak wymieniałem tulejki to miałem problem z wstecznym zamówiłem komplet wymieniłem zestaw ten co jest przy skrzyni i te dwa co są w lewarku jeden od góry a drugi od dołu po zamontowaniu problem ze wstecznym ustąpił ale miałem problem z 1 biegiem. zrobiłem remanencik w tym zestawie co zakupiłem i okazało się że zostały mi 2 części po chwili rozkminainia znalazłem gdzie mam wymienić (patrz fotka) i biegi teraz wchodzą jak nóż w masło oczywiście to z domieszką margaryny a nie zamrożone osełkowe a jazda teraz jest relaksem. Dlatego sprawdź dokładnie czy nie ma jakiś luzów (skrzynie francuskie lubią dobrej jakości olej i trzeba pilnować wymian).
 |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 19-07-2009, 22:52
|
|
|
Panowie... Autor wątku ma DIDa, a Kolega się podpiął pod temat.
Tak więc chodzi o skrzynię w wersji DI-D, a jest inna niż w starszych modelach. |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 20-07-2009, 00:31
|
|
|
Tomashi napisał/a: | Panowie... Autor wątku ma DIDa, a Kolega się podpiął pod temat.
Tak więc chodzi o skrzynię w wersji DI-D, a jest inna niż w starszych modelach. |
obywatel mitsuzeus podpoił się pod temat więc udzieliłem mu odpowiedzi
oczywiście cytując jego prośbę żeby nie było nieporozumień i zamieszania |
|
|
|
 |
RadekW
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.9 DID
|
Wysłany: 20-07-2009, 07:51
|
|
|
Wnioskuję że moja skrzynia różni się od skrzyń w innych wersja. Czy to znaczy że opisane objawy nie muszą być powodem do zmartwień. Dodam tylko że biegi wchodzą bez problemu tylko „wyjmowanie” 2 i 4 jest utrudnione. Trzeba trochę siły aby przełączyć na inny bieg. Muszę jeszcze sprawdzić czy tak samo jest przy uruchomionym silniku i na postoju. Jęśli ktoś miał podobny problem to proszę poradę co z tym zrobić |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

|
Wysłany: 20-07-2009, 08:02
|
|
|
pawelsonx napisał/a: |
obywatel mitsuzeus | |
|
|
|
 |
mitsuzeus
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.8GLX 16V 1996/7
|
Wysłany: 20-07-2009, 15:15
|
|
|
dzięki pawelsonx ale u mnie w lewarku i w drążku jest wszystko ok////to raczek wysprzęglik lub docisk sprzęgła szwankuje za tydzień jadę do mojego mecha niech on coś poradzi pozdr |
_________________ mitsuzeus |
|
|
|
 |
kyniu10
Nowy Forumowicz kyniu10
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 20-07-2009, 21:37
|
|
|
witam panowie mam carisme 1.6 16v z 96r.i maly problem z wrzuceniem jedynki, zonie nieudaje sie wogule jej wrzucic. czy sa to tulejki .jesli tak to wymiana ile moze mnie kosztowac i czy te czesci sa wmiare dostepne w zwyklych sklepach moto. |
|
|
|
 |
arturo2
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1.9 DID
|
Wysłany: 22-07-2009, 11:22
|
|
|
Witam koledzy!Ja rowniez mam carisme did,też mam problem ze skrzynia biegow,wszystkie wchodza idealnie,lecz wybija sie wsteczny,szczegolnie kiedy cofam pod gorke.co to moze byc?moze ktos mial z tym do czynienia.noi jaki bedzie koszt naprawy? |
|
|
|
 |
butthead195
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 td 97r.
|
Wysłany: 22-07-2009, 17:14
|
|
|
Witam moj problem wyglada tak problem z 1 i wstecznym a mianowicie w miejscu wstecznego wchodzi mi 1 a wsteczny musze tak dociagac do siebie ze malo co lewarka nie wygne co moze byc przyczyna takiego czegos powiem ze wszystkie biegi ladnie wskakuja po za tym dociaganiem napewno nie jest to sprzeglo a odsprzeglik byl wymieniany 2 tyg. temu |
|
|
|
 |
|