Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Bęben hamulcowy.
Autor Wiadomość
arturp 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2009, 02:05   [Cari 1.8 GDI] Bęben hamulcowy.

Mam w swojej Cari taki problem. Otóż z tyłu mam hamulce bębnowe. Zauważyłam że lewa felga się grzeje podczas jazdy bardziej niz pozostałe. No to auto na podnośnik i okazuje się że koło się kręci z oporami. Po zdjęciu koła jest jeszcze gorzej. Jest taki dziwny tor ruchu bębna. Powiedzmy przez 80% obwodu bębna obraca się bez oporu. Przez pozostałe 20 ledwo da się ręką ruszyć. Czy mozliwe jest że bęben może być skrzywiony, bądź tak dziwnie wytarty. Nic nie daje regulacja. Dodam iż ktoś kto miał to auto wcześniej już rozbierał tę część układu hamulcowego , a sam bęben ma już odpryski jakbu ktoś młotkiem na siłę walił.
Co tu począć :(

jurekkraków 
Forumowicz

Auto: carisma 1,8 gdi 98
Wysłany: 26-07-2009, 12:09   Re: Bęben hamulcowy.

arturp napisał/a:
Mam w swojej Cari taki problem. Otóż z tyłu mam hamulce bębnowe. Zauważyłam że lewa felga się grzeje podczas jazdy bardziej niz pozostałe. No to auto na podnośnik i okazuje się że koło się kręci z oporami. Po zdjęciu koła jest jeszcze gorzej. Jest taki dziwny tor ruchu bębna. Powiedzmy przez 80% obwodu bębna obraca się bez oporu. Przez pozostałe 20 ledwo da się ręką ruszyć. Czy mozliwe jest że bęben może być skrzywiony, bądź tak dziwnie wytarty. Nic nie daje regulacja. Dodam iż ktoś kto miał to auto wcześniej już rozbierał tę część układu hamulcowego , a sam bęben ma już odpryski jakbu ktoś młotkiem na siłę walił.
Co tu począć :(

Spróbuj podjechać do warsztatu gdzie mają tokarkę i przetoczyć lewy i prawy bęben o raz wymienić klocki na nowe powinno pomóc.

arturp 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-07-2009, 12:14   

Może spróbuję pojechac gdzieś na szrot i poszukać uzywanego bębna. Będę mógł przełozyc i sprawdzić czy wina leży po stronie bębna.

jurekkraków 
Forumowicz

Auto: carisma 1,8 gdi 98
Wysłany: 26-07-2009, 12:38   

arturp napisał/a:
Może spróbuję pojechac gdzieś na szrot i poszukać uzywanego bębna. Będę mógł przełozyc i sprawdzić czy wina leży po stronie bębna.

skąd masz pewność żę ze szrotu nie dostaniesz bęben w podobnym stanie.Wydaje mi się że przetoczenie jest operacją prostą i pewniejszą.

[ Dodano: 26-07-2009, 12:40 ]
arturp napisał/a:

Pamiętaj że bębny które leżą dłuższy czas na szrocie na pewno i tak trzeba delikatnie przetoczyć bo korozja robi swoje.

arturp 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-07-2009, 12:43   

Ja sobie n arazie tylko "pożyczę" ze szrotu. Jak się okarze że na drugim bębnie jets ok to może trzeba będzie kupić nowy komplet i tyle. :)

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 26-07-2009, 13:29   

Może cos masz z tłoczkiem ?? Koszt jednego to niecałe 30 zł :)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

arturp 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 26-07-2009, 17:34   

Morfi napisał/a:
Może cos masz z tłoczkiem ?? Koszt jednego to niecałe 30 zł :)

Tłoczek pacuje prawidłowo. Jakby z nim było cośnie tak to bęben chyba by tarł cały czas. Wydaje mi się że raczej mamy tutaj jakieś skrzywienie.

Odpowiedz do tematu