[Cari 1.8 GDI] Bęben hamulcowy. |
Autor |
Wiadomość |
arturp
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-07-2009, 02:05 [Cari 1.8 GDI] Bęben hamulcowy.
|
|
|
Mam w swojej Cari taki problem. Otóż z tyłu mam hamulce bębnowe. Zauważyłam że lewa felga się grzeje podczas jazdy bardziej niz pozostałe. No to auto na podnośnik i okazuje się że koło się kręci z oporami. Po zdjęciu koła jest jeszcze gorzej. Jest taki dziwny tor ruchu bębna. Powiedzmy przez 80% obwodu bębna obraca się bez oporu. Przez pozostałe 20 ledwo da się ręką ruszyć. Czy mozliwe jest że bęben może być skrzywiony, bądź tak dziwnie wytarty. Nic nie daje regulacja. Dodam iż ktoś kto miał to auto wcześniej już rozbierał tę część układu hamulcowego , a sam bęben ma już odpryski jakbu ktoś młotkiem na siłę walił.
Co tu począć |
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 26-07-2009, 12:09 Re: Bęben hamulcowy.
|
|
|
arturp napisał/a: | Mam w swojej Cari taki problem. Otóż z tyłu mam hamulce bębnowe. Zauważyłam że lewa felga się grzeje podczas jazdy bardziej niz pozostałe. No to auto na podnośnik i okazuje się że koło się kręci z oporami. Po zdjęciu koła jest jeszcze gorzej. Jest taki dziwny tor ruchu bębna. Powiedzmy przez 80% obwodu bębna obraca się bez oporu. Przez pozostałe 20 ledwo da się ręką ruszyć. Czy mozliwe jest że bęben może być skrzywiony, bądź tak dziwnie wytarty. Nic nie daje regulacja. Dodam iż ktoś kto miał to auto wcześniej już rozbierał tę część układu hamulcowego , a sam bęben ma już odpryski jakbu ktoś młotkiem na siłę walił.
Co tu począć |
Spróbuj podjechać do warsztatu gdzie mają tokarkę i przetoczyć lewy i prawy bęben o raz wymienić klocki na nowe powinno pomóc. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
arturp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-07-2009, 12:14
|
|
|
Może spróbuję pojechac gdzieś na szrot i poszukać uzywanego bębna. Będę mógł przełozyc i sprawdzić czy wina leży po stronie bębna. |
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 26-07-2009, 12:38
|
|
|
arturp napisał/a: | Może spróbuję pojechac gdzieś na szrot i poszukać uzywanego bębna. Będę mógł przełozyc i sprawdzić czy wina leży po stronie bębna. |
skąd masz pewność żę ze szrotu nie dostaniesz bęben w podobnym stanie.Wydaje mi się że przetoczenie jest operacją prostą i pewniejszą.
[ Dodano: 26-07-2009, 12:40 ]
arturp napisał/a: | Może spróbuję pojechac gdzieś na szrot i poszukać uzywanego bębna. Będę mógł przełozyc i sprawdzić czy wina leży po stronie bębna. |
Pamiętaj że bębny które leżą dłuższy czas na szrocie na pewno i tak trzeba delikatnie przetoczyć bo korozja robi swoje. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
arturp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-07-2009, 12:43
|
|
|
Ja sobie n arazie tylko "pożyczę" ze szrotu. Jak się okarze że na drugim bębnie jets ok to może trzeba będzie kupić nowy komplet i tyle. |
|
|
|
 |
Morfi
Mitsumaniak Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Pomógł: 22 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 6530 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 26-07-2009, 13:29
|
|
|
Może cos masz z tłoczkiem ?? Koszt jednego to niecałe 30 zł |
_________________ Moje OPC http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=96694
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain |
|
|
|
 |
arturp
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-07-2009, 17:34
|
|
|
Morfi napisał/a: | Może cos masz z tłoczkiem ?? Koszt jednego to niecałe 30 zł |
Tłoczek pacuje prawidłowo. Jakby z nim było cośnie tak to bęben chyba by tarł cały czas. Wydaje mi się że raczej mamy tutaj jakieś skrzywienie. |
|
|
|
 |
|