Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Masa jak najbliżej fotela pasażera
Autor Wiadomość
Endrjus 
Forumowicz

Auto: Co rusz inne
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-07-2009, 22:04   Masa jak najbliżej fotela pasażera

Witam Mitsumaniakow.
Ostatnio zafundowalem misiowi wzmacniacz wraz z subwooferem. Na zakup kabli zasilajacych funduszow nie starczylo, wiec uzylem tego co mialem w garazu (grube choc krotkie kable i bezpiecznik). Kabel plusowy starczyl jedynie do siedzenia wiec pod nim wyladowal wzmacniacz. Kabel masowy podlaczylem do mocowania fotela. Wszystko gra zadowalajaco dopoki... otworzy sie jakies drzwi. Wtedy albo glosnik przestaje grac albo membrana lata wydajac dzwieki w postaci plumkania. Powodow doszukuje sie w masie. Stad pytanie jak w temacie - gdzie w okolicach fotela pasażera najlepiej podlaczyc uziemienie? Utrudnieniem jest dlugosc przewodu minusowego - okolo 30 cm.

Lisek 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 30-07-2009, 22:11   

Masa to masa - jeżeli przykręciłeś do mocowania fotele do podłogi to powinna być bardzo dobra masa - sprawdź miernikiem dla pewności. Ja bym szukał gdzie indziej usterki - może zasilanie jest jakieś niepewne albo coś nie dokręcone?

tomekk 
Forumowicz

Auto: lancer cbo1.6 93->98r;)
Wysłany: 30-07-2009, 22:18   

cóż to za wzmacniacz i subwoofer? jakich mocy? jaki typ obudowy woofera? - otwarta/zamknięta? teoretycznie nie powinno nic takiego się dziać z powodu zasilania. plumka mmembrana po otworzeniu drzwi? jedyne logiczne wyjaśnienie, że po otworzeniu drzwi/uchyleniu okien w samochodzie nie powstaje wtedy duże ciśnienie - membranie głośnika jest łatwiej się poruszać i pracuje u kresu wytrzymałości? sam już nie wiem. Mam tylko nadzieję, że to nie jakiś first, vojskraft czy inny buszmen? i apropos subwoofera to zbieram na re audio re-10 closed tak myślę 12-14l:) tylko lipa z dostępnością tego głośnika:/
mój miś: http://forum.mitsumaniaki...p=621844#621844
Ostatnio zmieniony przez tomekk 30-07-2009, 22:23, w całości zmieniany 1 raz  

Endrjus 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2009, 22:23   

Masa nie byla przykrecona do podlogi tylko do tego mocowania (tej metalowej czesci). Kable sa grube i dobrze poprzykrecane. Jak sa pozamykane drzwi to wszystko gra pieknie.
Przy otwartch drzwiach i wylaczonej lampce slychac roznice a po wlaczeniu lampki slychac wspomniane "plumkanie"
Tomekh na pewno nie chodzi o cisnienie. Sub to magnat 30cm z BR, wzmacniacz Sherwood XAT-70.

tomekk 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2009, 22:24   

na pracującym silniku czy na zgaszonym?

Endrjus 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2009, 22:26   

Na zgaszonym. Na pracujacym jest ok, lub minimalna roznica (nie pamietam dokladnie).

tomekk 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2009, 22:28   

muszę przyznać, że się poddaję, bardzo dziwna sprawa i o takiej jeszcze nie słyszałem. Może ta są zakłucenia? próbowałeś maksymalnie oddalić od siebie przewody sygnalowe i zasilające? to bardzo ważne

Endrjus 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2009, 22:33   

Przewody ida daleko od siebie. :) A sprawa jest rodem z archiwum X, nikt nie wie o co chodzi. Co ciekawe gdy remote mialem podlaczone pod aku a nie pod antene to problemu nie bylo.

tomekk 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2009, 22:44   

to może winne jest radio, albo ściąga zakłócenia gdzieś z konsoli? może przewody sygnałowe nie są ekranowane? jak jakieś najtańsze to na pewno nie są i w tedy łapią wszystko. jak wmontowałem swoje sinusy to nie mogłem głośno włączać wzmacniacza, bo gdy pogłaśniałem słyszałem wszystko - szyby, wycieraczki, jaki mi pięknie gwiżdże alternator w rytm pracy silnika - ale tak się działo, gdy podłączyłem na chwilę i tak zostało na miesiąc:P potem podłączyłem wszystko jak trzeba - było lepiej, ale nadal lipnie, na koniec poprowadziłem przewody zasilające jak najdalej po aparatu zapłonowego i kabli wn i dopiero nastała cisza i auto już do mnie nie gadało:P ale Ty masz diesla to Ciebie połowa nie dotyczy. postaraj się podpiąć przewody sygnałowe dobrej jakości, ekranowane i powinno być lepiej. A jeżeli remote pod aku i nie słychać zakłóceń, to zrób jak jak kiedyś jak miałem to wyjście w radiu uszkodzone - remote wzmaka podłącz po stacyjce, nie zależnie, czy redio się uruchomi czy nie, po przekręceniu kluczyków wzmacniacz się uruchomi. A nie pomyliłeś wejść + i remote we wzmaku? tylko się nie obraź za to pytanie:P i już spadam spać, dobranoc, rano zobaczę co odpiszesz

Endrjus 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2009, 22:57   

Spoko nie ma sie o co obrazić. Remote i plusa nie pomylilem. Zasilanie wzmaka wolalbym miec podlaczone pod radio, zwlaszcza ze wszyscy tak maja i jest ok. :) Wydaje mi sie, ze gdyby problem tkwil w przewodach sygnalowych to problem mialbym caly czas, nie tylko przy otwartch drzwiach. Moze jednak winna jest masa... tylko gdzie by ja podlaczyc? Dzieki za pomoc, branoc :)

Problemem jednak nie jest masa, podlaczylem ja tak jak ktos wspomnial w tym temacie do karoserii pod mocowaniem fotela i wciaz jest nie tak. Za to dla pewnosci jeszcze raz dalem remote pod aku i wszystko smiga tak jak powinno. Czyzby bylo cos nie tak z radiem? Mozna podlaczyc remote gdzies indziej niz pod antene (tak zeby wzmak sie wlaczal wraz z radiem)?

tomekk 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2009, 20:55   

no to tak jak proponowałem po stacyjce:P
a radio nie koniecznie musi być uszkodzone, może ściąga jakiś zakłócenia, ale jak masz troszkę wolnej gotówki warto zmienić na radio z wysokim napięciem na wyjściu. ja mam 5v i jest elegancko, poprzednie radia miały 0,2v i 2v, i chociaż wzmacniacz może obsługiwać napięcie na wejściu 0,2-6v to jednak jest poprawa;) i są jakieś filtry do kupienia, stosuje się je podłączając pod przewody sygnałowe, ale pojęcia nie mam czy są skuteczne i na ile.

A czy mógłbyś zrobić jedną rzecz? Mianowicie otwórz drzwi, ale po otwarciu palcem wciśnij czujnik zamkniętych drzwi i sprawdź czy dźwięk się zmieni - okaże się czy to przez zakłócenia od np. zapalającego się podświetlenia czy kontrolki w zegarach

Winne również mogą być przewody zasilające radio, jak masz chęć nie zaszkodzi zmienić na np 2x2,5mm, ale to już gdybanie:) ja mam seryjne i wszystko ok

Endrjus 
Forumowicz

Wysłany: 03-08-2009, 13:46   

Sorki ze odpisuje tak pozno.
Dobrze, ze mi przypomniales bo powinienem to napisac przy okazji pierwszego postu. Od samego poczatku problem ma zwiazek z wewnetrznym oswietleniem. Subwoofer przestaje grac gdy lampka jest wlaczona.

tomekk 
Forumowicz

Wysłany: 05-08-2009, 22:34   

to może czerpie zasilenie z aku tym samym kablem co radio, i gdy się zapala, to radio nie dostaje tyle prądu co powinno i stąd ten problem? wymiana przewodów zasilających radio powinna pomóc i tyle, nie zaszkodzi na pewno i koszt nie wielki, zrób to najpierw i potem będziemy dalej zgadywać:P

archi_voo 
Mitsumaniak
electropope

Auto: CB4W 1996, CB4W 2000
Wysłany: 24-09-2009, 23:52   

moja propozycja brzmi następująco, zainwestuj 30 pare złociszy w miernik uniwersalny nawet made in china tak czy siak w przyszłości przyda się nie raz, gwarantuję.

a co do dziwnej sytuacji, owy miernik ustaw w powzycji U stałe zakres do 20V i sprawdź napięcie na stykach przy radiu i przy samym wzmacniaczu także na remote we wszystkich sytuacjach staraj się przy okazji sprawdzać napięcie z inną masą np. zamek drzwi, zapalniczka. Wszystkie wyniki porównywaj z napięciem na aku w danej sytuacji. Zobaczysz kiedy pojawia sie spadek napięcia i na jakim obwodzie. Niestety sam musisz do tego dojść bo jak każdy z kolegów przyzna dysponując doświadczeniem zerkasz - "no kurde to jest nie tak", a jak nie stykasz się z sytuacją to wszyscy strzelamy. Bądź co bądź stawiam na spadki napięcia może przy radiu może przy wzmacniaczu, i może Twój jest bardzo na nie wrażliwy

Endrjus 
Forumowicz

Wysłany: 14-03-2010, 21:27   

Tak dla potomnych - winny był wzmacniacz. Kupiłem nowy, przy identycznym podłączeniu wszystko bangla.

Odpowiedz do tematu