[Cari 1.6] Szybko ubywające paliwo ;/ |
Autor |
Wiadomość |
maniek_83
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-04-2009, 20:23 [Cari 1.6] Szybko ubywające paliwo ;/
|
|
|
Mam od kilku miesięcy Carismę z silnikiem 1.6 (99KM) + gaz sekwencyjny (instalacja holenderska). Jeżdżąc czy na paliwie czy na gazie cały czas ubywa mi na wskaźniku paliwa. Gdyby to było powolne ubywanie to poprostu by ją spalał, ale niestety dzisiaj przy pałowaniu na odcinku 1km wskazówka znad zera znalazła się o 5 mm niżej i zaświeciła się rezerwa. I tak w sumie jest za każdym razem (i nie chodzi o stan tylko przy zerze ). Wydaje mi się, że nie ma żadnego wycieku bo nie widziałem nigdy żadnej plamy pod autem. Do tego czasami występuje dławienie się silnika. Będę na weekend wymieniał olej i filtry więc zajrzę jak wyglądają przewody. Może miał ktoś podobny problem lub wie jaka jest tego przyczyna? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 28-04-2009, 21:04
|
|
|
a jak odstawisz auto na chwile to wskazowka sie podnosi? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
Wysłany: 28-04-2009, 21:28
|
|
|
też tak miałem...
po wymianie łożyska i wymianie przewodów gumowych doprowadzających paliwo do baku spalanie się ustabilizowało |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
maniek_83
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-04-2009, 22:10
|
|
|
Po chwilowym postoju na włączonym zapłonie trochę się podniesie, ale minimalnie. W sumie jak jeżdżę jak emeryt to ubywa ale znacznie wolniej. O wymianę jakiego łożyska chodzi? |
|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
Pomógł: 14 razy Dołączył: 15 Gru 2005 Posty: 1877 Skąd: OOL & DW
|
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 28-04-2009, 23:13
|
|
|
gigant87 napisał/a: | chodziło o łożysko w kole | a co ma łozysko w kole do wskazania spalania ??
maniek_83, wskazówka w carismie nie oddaje faktycznej ilości posiadanego paliwa tak np. jak zalejesz pod korek czyli +/- 60 L masz orientacyjny dystans do pokonania +/-850 km. z czego pierwsze przejechane 350km spowoduje zejście wskazówki o 1/4 od max., kolejne 350 km, zabierze Ci ok 1/2 wskazywanego paliwa w baku, czyli mając wg. wskaźnika ok 1/4 baku zrobisz na tym ok 100 km, po czym zapali sie rezerwa. Sprawdzone wielokrotnie. Ostatnie 3 kreski przed zerem, to wskazówka leci na łeb na szyję.
Jak sam zaznaczyłeś, auto było pałowane, więc sie nie dziw. Sam kiedyś na dystansie 20 km, spaliłem 5 litrów paliwa, więc przy bardzo wysokich obrotach silnika uzyskanie spalania 25/100km nie jest niczym dziwnym. |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 28-04-2009, 23:26 Re: Szybko ubywające paliwo ;/
|
|
|
maniek_83 napisał/a: | ...Jeżdżąc czy na paliwie czy na gazie cały czas ubywa mi na wskaźniku paliwa..... |
Kolego a trasy długie czy krótkie? Sekwencja przełącza się na gaz dopiero po rozgrzaniu silnika, a zimny silnik dużo żłopie. Jeżeli wyjeżdżasz spod domu i przejeżdżasz np: 2 kilometry, sterownik może nie zdążyć włączyć gazu i wtedy jeździsz cały czas na paliwie. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
maniek_83
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-04-2009, 07:26
|
|
|
Nie mam tendencji do "duszenia" Cari jeżeli nie jest rozgrzany silnik (nawyk po aucie z turbo). Na gazie była na 100%. I właśnie na gazie to paliwo mi tak uciekało. |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 30-04-2009, 09:31
|
|
|
może leją wtryski, ale tu byś czuł różnice-no chyba że zawsze tak ci paliło Pb.
Ale zasadnicze pytanie. Jakie masz średnie spalanie samej benzyny na 100 km
Jakie masz średnie spalanie LPG i ile średnio Pb zużywa przy gazie na 100 km
Bez tych danych nie ma co gdybać. Tym bardzie że masz instalację holenderską i ZTCW ciężko znaleźć do nieg dobrego magika w Polsce. |
_________________ ---
'06 Lancer CS 1,6 - 4G18 (IV 2017 - ...)
'99 Colt CJ1A, 1,3 - 4G13 (XII 2009 - II 2018)
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)  |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 30-04-2009, 10:29
|
|
|
Pewnie nie pomoge za bardzo bo sprawa dotyczy innego auta.
W moim jak auto jedzie na gazie to wskazowka paliwa tez opada chociaz nie oznacza to ubytku paliwa . Komp chce byc madrzejszy i wylicza jakostam spalanie no i zmusza wskazowke zeby spadla. U mnie wystarczy jak zatankuje za 20PLN i nagle z pustego baku robi sie polowa albo jak juz bardzo dlugo na gazie jade na mrugajacej rezerwie benzyny to sie resetuje i podnosi .
Podejrzewam ze jednak w carismie tak nie jest ale kto wie, mooooze |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 30-04-2009, 12:06
|
|
|
w carismie jest podobnie, to tak specjalnie jest, zeby w odpowiednim czasie nam sie zapalila rezerwa, czyli mniej wiecej tak ze na miescie nam sie zapali 80km do oproznienia jak bedziemy mieli jeszcze 9l w baku, a na trasie sie zapali tez 80km do oproznienia ale jak bedziemy mieli 6l w baku, to samo jest w volvo i to tak ma niby byc
a to ze na gazie opada to norma - bo paliwo krazy wiec jak zaciagnie to plywak opadnie i wskaznik tez |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
maniek_83
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-05-2009, 13:10
|
|
|
Jeżeli chodzi o jazdę na gazie to na butli (około 45 l.) robię od 480 do 510 km, a jeżeli chodzi o benzynę to jak skończył mi się gaz i miałem 3/4 baku paliwa to zrobiłem niecałe 100 km i w baku była 1/4. Ale chyba tylko jedna rzecz pozostaje w tym przypadku sprawdzić wszytkie wężyki doprowadzające paliwo i jeżeli są szczelne zalać do pełna pojeździć dolać znowu pod korek i sytuacja dot. spalania będzie jasna. Przepływka jest sprawna bo po odłączeniu silnik zapala, ale odrazu gaśnie, świece też wymienione na nowe. Na przewodach nie ma przebicia. Chyba, że sonda, ale jakby była do du** to by i gazu chyba więcej paliła?? |
|
|
|
 |
rosoll
Forumowicz
|
Wysłany: 31-07-2009, 01:50
|
|
|
sprawdź przewody. też sie dziwiłem czemu tak szybko wacha ucieka z baku, a jak sie później okazało po wejściu do kanału to główny przewód do zbiornika jest popękany i się poci. a najlepsze jest to ze plam nie było jak auto stało. więc sprawdź przewody |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 31-07-2009, 07:41
|
|
|
mam identyczna sytułacje w swojej cari i tez jest z holenderska instalacja vialle i powiem ci ze poziom benzyny pokazuje dobrze ale jesi chodzi o gaz to różnie to bywa ale juz sie nauczyłem ze na pełnym baku robie jakies 700km i niepatrze na wskaznik bo on niestety niepokazuje tak jak powinien |
|
|
|
 |
|