Tanie CA |
Autor |
Wiadomość |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2009, 00:46
|
|
|
Owczar napisał/a: | Jestem mile zaskoczony, myślałem, że płaci się za jakiś wymiar łącznie z odpadkami, a tu płacę tylko za powierzchnię moich elementów. |
No i właśnie "o tym do Ciebie rozmawiałem"
Napisz jak Ci wyszło, no i proszę o jakieś fotki.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14370 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 09-08-2009, 02:08
|
|
|
Czytałem, że zamknięta komora powinna być wygłuszona... |
|
|
|
 |
biriapro
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Pruszcz gdański
|
Wysłany: 09-08-2009, 09:22
|
|
|
Tak na chłopski rozum tak powinno być więc nie wiem dlaczego producenci fabryczni tego nie robią |
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-2009, 00:35
|
|
|
W przypadku skrzyń zamkniętych wygłuszenie stanowi kwestię indywidualną.
Znam ludzi z branży CA, którzy skrzyń zamkniętych nie wygłuszają - ja, na ten przykład, wygłuszam watoliną.
Generalnie panuje zasada, iż wygłuszenie "powiększa" objętość "widzianą" przez głośnik zamknięty w obudowie.
Wg. Bass box pro może to być znaczna różnica, wg. moich dotychczasowych doświadczeń do pewnego momentu wygłuszenie przynosi pewną zmianę barwy brzmienia. W pewnym momencie-za duże napełnienie skrzyni wygłuszeniem- bass ciągły (nie uderzenia) staje się mniej kontrolowany i odrobinę traci na skuteczności.
Naturalnie są to moje odczucia i każdy powinien dobrać ilość wygłuszenia sam.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2009, 01:41
|
|
|
Skrzynia gotowa. Pierwszą komorę wytłumiłem.
MDF 19 mm posklejany i skręcony wkrętami. Wszystko szczelnie zamknięte. Port 75 mm, nie świszczy. Testowałem generatorem częstotliwości i odnoszę wrażenie, że charakterystyka jest lekko przesunięta w kierunku niższych częstotliwości, ale efekt jest więcej niż zadowalający. Nie sądziłem że takie małe pudełko może wydawać taki głęboki i soczysty bass. Niestety na razie testowałem w akademiku i mój wzmacniacz nie wyrabiał. Jutro testowanie w aucie. Skrzynia ma wymiar 32cmx33cmx32cm
Koszt:
MDF: 26 zł
Port: 4,5
Port do kabla 4,5
Wkręty 5zł
Klej 3zł
Wełna mineralna gratis
Narzędzi nie liczę bo zostają do innych projektów.Jeszcze pozostaje obklejenie materiałem, czyli trzeba doliczyć jakieś 20zł.
Filtr dolno przepustowy działa jak należy, ale na samochodowym wzmaku i tak ograniczę do 200Hz.
[ Dodano: 12-08-2009, 01:44 ]
Podsumowując:
Radio 140
Wzmacniacz 180
Skrzynia wyjdzie koło 110zł z głośnikiem kupionym parę lat temu
Na następny ogień idzie wygłuszanie drzwi, ale jeszcze nie wiem co zastosuję. Myślę o taśmie dekarskiej tytan/soudal.. Co sądzicie o takim materiale do nisko budżetowego CA?
Zwykłe maty wychodzą jeszcze drożej. STP mnie kusi, ale szkoda mi troszkę kasy... |
|
|
|
 |
white90
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 2G 96 i 99
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Kwi 2008 Posty: 608 Skąd: Koronowo
|
Wysłany: 12-08-2009, 03:05
|
|
|
ja mam drzwi wygluszone mata sudal i dosy dobrze sobie radzi jak na nisko budzetowe ca
pozdrawiam
PS. daj jakies fotki |
_________________ Eclipse 2g MIVEC AWD
Skyline R33 sedan
 |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 12-08-2009, 09:40
|
|
|
Owczar napisał/a: |
Filtr dolno przepustowy działa jak należy, ale na samochodowym wzmaku i tak ograniczę do 200Hz.
|
200Hz to za duża wartość. Przyjmuję się, że ucho ludzkie jest w stanie zlokalizować dzwięki pow. ok 100Hz więc "obszar" grania subwoofera powinien się zamykać w tych 80Hz (20-100Hz w tym 20Hz to raczej teoria ciężko to osiągnąć w praktyce).
Przy takiej konstrukcji skrzyni jak twoja można spokojnie przyjąć ok 70-75Hz, zakładając że filtr na wzmacniaczu to 12dB/Oct + wygaśnięcie skrzyni powinno dać zadowalające efekty.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 12-08-2009, 12:06
|
|
|
KamykGdynia, dzięki za radę. W takim razie przykręcę jeszcze ten filtr, ale tak czy inaczej filtr skrzyni działa jak należy. Testowałem go różnymi częstotliwościami. Od 20Hz do 140Hz.
Powyżej 100Hz już ledwo słychać. Udało się wyciągnąć z niego niskie częstotliwości i jestem zadowolony. Teraz strasznie brakuje przodu. Muszę się za to powoli zabrać. white90, mam fotki z telefonu, ale jakość słaba bo przy nocnym świetle.
 |
|
|
|
 |
biriapro
Forumowicz

Auto: colt79 gal86 colt 94 cbw95
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Sty 2009 Posty: 233 Skąd: Pruszcz gdański
|
Wysłany: 12-08-2009, 19:09
|
|
|
Co do wygłuszania drzwi to zauważyłem pewną prawidłowość,ludzie którzy montują audiofilskie audio zazwyczaj a raczej zawsze głuszą drzwi dynamatem albo innymi matami z wysokiej półki,druga prawidłowością jest to że tną w góre głosniki w drzwiach na poziomie 70-80 hz,więc poco wydawać mase kasy w uzyskanie pieknego aksamitnego dołu skoro go nie nie uzyskują .Oczywiście sa to moje spostrzeżenia,które zdobyłem na kilku pokazach i w innych okolicznościach ale moze się myle i akurat trafiałem na tak zrobione auta.pozdrawiam |
|
|
|
 |
AnoniM79 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-08-2009, 22:13
|
|
|
Witam.
Podepnę się pod temacik.
Żona chciałaby zrobić mi prezent kupując wzmacniacz.
Co można kupić najlepiej 4-ro kanałowego w cenie do 200zł?
Nie mam jakiś dzikich wymagań, głośniki na razie oryginalne, Sub jakiś nietęgi. Jestem raczej nastawiony na jakość dźwięku, a nie siłę.
Słucham raczej Rock -> H.Metal.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 17-08-2009, 11:05
|
|
|
AnoniM79, w tej kasie wybór jest zawężony. Sam miałem ten dylemat. Potrzebowałem czegoś 2+1. Większość 4 kanałowych ma opcję 2 lub 4 kanały m.in. Magnat. Firmy typu Boschman i podobne odpadają. Wyższa półka ma takie opcje ale cena znacznie wyższa. Ja zdecydowałem się na GTA4. Ma filtry, 2, 3 lub 4 kanały. Wszystko co potrzeba i radzi sobie z głośniekiem 180W RMS bez problemu.
W tej cenie mogę go polecić. |
|
|
|
 |
AnoniM79 [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
|
Wysłany: 17-08-2009, 13:55
|
|
|
Tak, mowa o Blaupunktach. Według mnie Balupunkt to solidna firma z tradycjami. Nie jest to wysoka półka, ale nie bez powodu wielu producentów aut wkłada produkty tych firm w serii. Jak dla mnie kenwood to się nadaje do AGD, ale to oczywiście takie głupie nastawienie. Miałem do czynienia z kilkoma radiami Kenwooda i grały nędznie, ze wzmacniaczem nie miałem do czynienia. Więc nie napiszę co lepsze.
Te wzmacniacze które podesłałeś nie mają opcji 2+1, a w przypadku CA to podstawa. Subwoofer plus przód. Radio nawet dobrej klasy nie wyciśnie z głośników pełnego brzmienia.
KMyślałem o takim GTA: http://allegro.pl/item716..._4_special.html
http://allegro.pl/item714..._gwarancja.html
lub takim:
http://allegro.pl/item707..._gwarancja.html |
|
|
|
 |
AnoniM79 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2009, 14:02
|
|
|
Dzięki Owczar.
Wszystko w moim zasięgu.
Tak naprawdę to chciałem zasilić tylko Sub + głośniki tył (czyli jak wspomniałeś 2+1 - wcześniej nie wiedziałem, że takie cuś istnieje).
Który z tych co podałeś najlepsze?
Pzdr
P.S.
Podoba mi się ten GTA 4 Special Mk2 (ale nazwa ).
Jeśli w radyjku mam tylko wyjście na 2 kanały, to aby podłączyć przód (Sub) oraz tył (głośniki z tyłu ), to mam rozdzielić RCA trójnikiem?
Pzdr |
|
|
|
 |
KamykGdynia [Usunięty]
|
Wysłany: 17-08-2009, 15:32
|
|
|
Ja, natomiast, wybrałbym tego Kenwooda do którego podałeś linka.
Firma jest zupełnie niesłusznie wrzucana do worka z popularnymi markami niskiej jakości.
Wg. mnie będzie to dużo lepszy wybór niż BP które w znacznej większości są sprzętem CA dla ludzi nie wiedzących nic o nim. Nie jest to nic złego, w końcu ten segment sprzedaży jest znaczący natomiast świadomym wyborem wg. mnie będzie ten Kenwood.
Takie rozdzielacze kupisz w (prawie) każdym sklepie elektronicznym/elektrycznym - zwykle montuje się je bezpośrednio za radiem przez co trzeba stosować dodatkową parę kabli RCA.
Pozdrawiam
Kamyk |
|
|
|
 |
|