Przesunięty przez: Chooper 21-08-2009, 07:50 |
[Cari 1.6] Kiepsko spasowany zderzak |
Autor |
Wiadomość |
ig_or
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Sie 2008 Posty: 301 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 20-08-2009, 19:11 [Cari 1.6] Kiepsko spasowany zderzak
|
|
|
Witajcie,
Kilka miesięcy temu miałem małą stłuczkę i w kolesia uderzyłem przodem - przy bardzo małej prędkości. Troche sie belka pod zderzakiem wgięła, a sam zderzak właściwie nie ucierpiał. Dałem do lakiernika, a ten poprostował belke, a zdarzak pomalował. Jak sie okazało źle mi spasował elementy bo między reflektorami, a zderzakiem, mam około 0,5-1,0 cm szparke - grill też mógłby podejść troche wyżej pod maske. Troche mnie ten stan rzeczy już denerwuje i chciałbym to troche poprawić. Co może powodować że całość jakby jest niżej zawieszona? Czy to że ta belka nie jest w takim kształcie jak była? (tzn nie jest dobrze 'wyklepana'?)
Nie wiem czy zabrać sie za to sam czy znowu dać do innego blacharza. Troche mnie korci co by zdjąć zderzak i zobaczyć jak on jest teraz przykręcony, ale sie boje że poskładam i będzie gorzej niż było |
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 20-08-2009, 19:34
|
|
|
jesli wiesz jak jest zamocowany zderzak to z czystym sumieniem mozesz go zdjąci samemu troszke przy nim pokombinowac z tą belką bo bardzo mozliwe ze nie jest odpowiednio wyklepana ale jesli niegdy nierozbierałes przedneigo zderzaka to raczej zostaw to mechanikom. |
|
|
|
 |
ZEROSUPER
Mitsumaniak MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 420 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 20-08-2009, 21:35
|
|
|
Zdemontowanie przedniego zderzaka to nie żadna filozofia.
Odczepiasz osłone silnika spod auta. Odkręcasz dwie śruby w nadkolach. Odkręcasz cztery śruby w podłużnicach i odpinasz trzy zatrzaski w atrapie. Wyciągasz kierunki i pod nimi są dwie ostatnie śruby do odkręcenia. Wyciągasz cały zderzak z zatrapą.
Niestety belka w cari przedliftowej to cieńki kawałek powiginanej blachy, więc sztywności dużej to to nie ma. Możesz podgiąć ramiona belki wchodzące w podłóznice tak aby zderzak był wyżej. |
_________________ Space Star GDI:
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356
Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513
http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098 |
|
|
|
 |
Cornholio
Forumowicz
Auto: Mitsu Carisma 1.6 100ps 98r.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-08-2009, 21:47
|
|
|
Jeśli chodzi o tą główną dolną belkę zderzaka to ciężko byłoby ją dobrze wyklepać i tylko palnikiem na gorąco (to nie blacha). Można taka używkę kupić za 100 w allegro. Jeśli chodzi o to wyższe wzmocnienie między grillem a zderzakiem to możesz go odgiąć w rękach po zdjęciu zderzaka, albo jakimś łomem to podegniesz robiąc dźwignię na chłodnicy (bez ściągania zderzaka) ten "lakiernik" tak to pewnie zrobił:-) |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-08-2009, 21:54
|
|
|
ZEROSUPER, dla mnie czy dla Ciebie to zadna filozofia ale jesli ktos sie na tym nie zna to nie poradzi sobie chocby nawet z tym ze nie wiedziałby ze musi wyjac kierunki zeby moc odkrecic te dwie sruby imbusowe.wiec dlatego tam napisałem a nie inaczej. |
|
|
|
 |
ZEROSUPER

|
Wysłany: 20-08-2009, 22:07
|
|
|
adaśko napisał/a: | ZEROSUPER, dla mnie czy dla Ciebie to zadna filozofia ale jesli ktos sie na tym nie zna to nie poradzi sobie chocby nawet z tym ze nie wiedziałby ze musi wyjac kierunki zeby moc odkrecic te dwie sruby imbusowe |
Raz, że po to ma forum żeby się dowiedzieć, a dwa że trzy miesiące temu nie miałem bladego pojęcia jak to się trzyma kupy, ale wjechałem na kanał i pomalutku wszystko rozkręciłem (fakt, najdłużej szukałem śrub pod kierunkowskazami ) |
_________________ Space Star GDI:
http://forum.mitsumaniaki...1024356#1024356
Carisma GDI:
http://forum.mitsumaniaki...p=512513#512513
http://www.polskajazda.pl...i/Carisma/77098 |
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-08-2009, 22:11
|
|
|
Dzięki za rady Co do tego gdzie są śruby to mam wszystko w workshop manualu (o zdjęciu kierunków też tam napisane). Może faktycznie dałoby się troche podgiąć tą belkę i zniwelować te 0,5 centymetra...... a jak zrobie gorzej to będe miał motywację żeby dać fachowcowi - w każdym razie spróbować nie zaszkodzi. |
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 20-08-2009, 22:13
|
|
|
ig_or napisał/a: |
Kilka miesięcy temu miałem małą stłuczkę i w kolesia uderzyłem przodem - przy bardzo małej prędkości. |
dobrze ze sie nie chwalisz kiedy to zrobiles i w kogo uderzyles
a ogolnie to skoro miedzy maska a atrapa jest duza szpara, to sprawdz czy maska jest rowno z blotnikami - bo moze maske trzeba troche opuscic, co do reszty elementow - obawiam sie ze tylko blacharz, bo szczerze to nie widze tam zadnych mozliwosci ewentualnej regulacji, pasowania... |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-08-2009, 22:18
|
|
|
ZEROSUPER, trzeba bylo do mnie sie zglosic bo ja to juz x razy zderzak przod i tyl zdejmowałem wiec na pamiec znam te co i gdzie.obysmy wiecej niemusieli zdejmowac zderzaków |
|
|
|
 |
ZEROSUPER

|
|
|
|
 |
ig_or
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-08-2009, 19:26
|
|
|
Matejko napisał/a: | dobrze ze sie nie chwalisz kiedy to zrobiles i w kogo uderzyles |
Już o tym gdzieś pisałem wiec nie będę tej niechlubnej historii opisywał na nowo - od tamtej pory 'odpukać' żadnej podobnej przygody nie miałem .
Co do zderzaka, to chyba poczekam i postaram się gdzieś dorwać taką belkę na Allegro, a potem raczej skorzystam z pomocy blacharza - chociaż chciałbym być przy robocie żeby znowu lipy nie było - gadałem już z jednym mitsumaniakiem z Gdańska co zajmuje się podobnymi rzeczami zawodowo...... |
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 21-08-2009, 19:47
|
|
|
ZEROSUPER napisał/a: | Czeka mnie czwarty na dniach bo kupiłem nowe lampy przednie |
Ja jak wymieniałem klosz w lampie to przy demontażu reflektoru tylko musiałem wyjąc migacz i odkręcić 4 nakrętki żadnego zderzaka nie musiałem zdejmować ani atrapy. Ale ja mam cari przed liftem |
|
|
|
 |
ZEROSUPER

|
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 21-08-2009, 21:15
|
|
|
może tak u mnie są 2 od strony migacza i 2 wewnątrz komory silnika przy chłodnicy (może dlatego że mój jest z kierownicą po innej stronie) |
|
|
|
 |
Damian79
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma ,Mazda 323c
|
Wysłany: 21-08-2009, 23:40
|
|
|
Ja u siebie wymieniałem światła dwa dni temu i dwie śruby są pod kierunkiem i dwie w komorze silnika ale z atrapą to prawda,trochę przeszkadza i lepiej ją zdjąć bo zachodzi lekko na wewnętrzną część reflektora i jest problem żeby przecisnąć światło |
|
|
|
 |
|