Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Problemy z podświetleniem radia
Autor Wiadomość
michalz 
Nowy Forumowicz

Auto: brak
Wysłany: 23-08-2009, 13:55   [Cari 1.8 GDI] Problemy z podświetleniem radia

Witam,
Mam dziwne problemy z radiem (starszy model blaupunkta, 40W). Gdy włączę silnik radio sprawuje się normalnie, wszystko glanc podświetlone, ale podczas jazdy gdy spróbuję coś zmienić (głośność, stację) to bardzo często podświetlenie mi gaśnie. Lekko dochodzi światło z lampki na pokrętle, ale bardzo słabo. Na samym wyświetlaczu praktycznie nic nie widać, ale muza leci.
Głośniki mam standardowe w GDI. Z tego co się orientuję, to dla tych głośników, radio 40W jest tu chyba w sam raz?

Jest jeszcze jeden problem przy zwiększaniu głośności do ok. 38 stopnia (skala max 45). Radio wtedy zaczyna wariować i na zmianę cichnie, a potem pogłaśnia się na maxa - pomaga tylko wyłączenie. Co prawda, kiedy zmniejszę podbicie basu w ustawieniach radia, to pogłośnić mozną więcej niż do 38, ale to też balansowanie na granicy.

Czy wie ktoś jak rozwiązać te problemy i co może być przyczyną?

Pozdrawiam.

LukaszSZ999 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DI-D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-08-2009, 15:11   

Miałem ten sam problem ale nie przy oryginalnym radiu. Winą było słabe zamasowanie radia.

michalz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-08-2009, 19:49   

rzeczywiście kabelek latał jak chciał. wyciągnąłem radio i został przytwierdzony drucikiem. teraz podświetlenie radia działa ok, tylko jak podgłośnię na maksa, to znowu zaczyna falować raz głosniej raz ciszej.

wykryłem przy tym bardzo dziwne stukanie pod maską. kiedy wyciagnałem radio i przekreciłem kluczyk, żeby było zasilanie (bez włączania silnika), to przez 5 sekund dochodziło pikanie/cykanie z okolic silnika. Co to mogło być? Podłączyłem radio, znów przekręciłem kluczyk i dalej przez kilka sekund było słychać pikanie. Następnie silnik uruchomił się normalnie, zgasiłem go i problem już się nie pojawił. Ale boję się, że to może powrócić.

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 23-08-2009, 19:57   

michalz napisał/a:
wykryłem przy tym bardzo dziwne stukanie pod maską. kiedy wyciagnałem radio i przekreciłem kluczyk, żeby było zasilanie (bez włączania silnika), to przez 5 sekund dochodziło pikanie/cykanie z okolic silnika
pompa nabija cisnienie przed rozruchem, nic strasznego, powtórzy sie zawsze jak wyłaczysz silnik na dłuzej niz kilkanascie sekund

LukaszSZ999 
Forumowicz

Wysłany: 23-08-2009, 21:26   

dla sprawdzenia falowania proponuje podłączyć inne radio, bo to juz nie sprawa zamasowania :) A dzieje sie tak samo w zależnosci od utworu czy dzieje się to przy konkretnym ustawieniu poziomu głośności?

michalz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-08-2009, 23:38   

Manysh napisał/a:
pompa nabija cisnienie przed rozruchem, nic strasznego, powtórzy sie zawsze jak wyłaczysz silnik na dłuzej niz kilkanascie sekund

sęk w tym, że takie cykanie nie zdarzało mi się wcześniej. co prawda Cari gdi jeżdzę od paru miesięcy i rzadko ustawiam kluczyk za zasilanie bez włączania silnika, aczkolwiek nie przypominam sobie, żebym to wcześniej słyszał.

LukaszSZ999 napisał/a:
dla sprawdzenia falowania proponuje podłączyć inne radio, bo to juz nie sprawa zamasowania :) A dzieje sie tak samo w zależnosci od utworu czy dzieje się to przy konkretnym ustawieniu poziomu głośności?

myślałem też, że może dziać się tak za sprawą słabych głośników, ale radio nie oferuje zbytnio wysokiej mocy. Dzieje się tak bez względu na to, co gra radio (chociaż ostatnio starych płytek CD w ogóle nie odczytuje). Niestety nie mam aktualnie możliwości podpięcia innego radyjka, ale od pewnego czasu myślę o zmianie na coś z USB.

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 24-08-2009, 10:08   

michalz napisał/a:
sęk w tym, że takie cykanie nie zdarzało mi się wcześniej. co prawda Cari gdi jeżdzę od paru miesięcy i rzadko ustawiam kluczyk za zasilanie bez włączania silnika, aczkolwiek nie przypominam sobie, żebym to wcześniej słyszał.
zapewniam cie ze to normalne

LukaszSZ999 
Forumowicz

Wysłany: 24-08-2009, 13:00   

Zgadzam sie z Manysh, że to normalne. W dieslu też tak mam.

To falowanie to tylko wina radia. Tak sądzę

Odpowiedz do tematu