Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G 90-94] Tempomat w 1G
Autor Wiadomość
Angel 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse D22
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-06-2009, 01:01   [1G 90-94] Tempomat w 1G

nie wiem czy kupiłem wyeksploatowany złom, czy to normalne w tych autach, ale kolejny problem dotyka mnie i mojego auta. Mianowicie tempomat: po przekreceni przelacznika na pozucje "ON" powraca do polozenia pierwotnego i swieci w nim lampka ze został włączony. po czym rozpedzam auto do odpowiedniej predkosci i naciskam przycisk programowania, po czym kontrolka, ze jest on wlaczony gasnie i predkosc nie jest zapamietana. Bardzo rzadko zdazy sie ze tez zaswieci kontrolka na desce rozdzielczej w kolorze zielonym ale to tylko na sekunde. Czy ja nie moge dojsc do zasady działania tego tempomatu, bo probowałem juz chyba wszystkich sposobow, czy jest to kolejna rzecz w ktora bede musial wladowac kase w celu naprawy???

[ Dodano: 18-06-2009, 01:14 ]
przepraszam ze 3 razy wypuscilem jeden temat ale nie bylem pewny czy poszedl bo nat mi spowalnia dzisiaj

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 18-06-2009, 09:19   

Musisz najpierw ustabilizować prędkość na kilka sekund, inaczej tempomat nie zaskoczy.

Ja mam inny problem, od jakiegoś czasu nie chce mi się zaświecać ta pomarańczowa lampka w dźwigni, więc i tempomat się nie załącza. Nie wiem czy to przełącznik zespolony padł czy może jakiś przekaźnik. Wcześniej tempomat działał bez problemu. Macie jakiś pomysł co z tym zrobić?

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Wysłany: 18-06-2009, 22:56   

odpowiedz do Angel: też tak miałem, spowodowane jest to brakiem dobrego styku na pedale sprzęgła bądź hamulca, widzisz, tempomat jest tak zrobiony że nie włączy się jeżeli któryś z tych dwóch pedałów jest wciśnięty (minimalnie, u mnie to około 3 mm wciśnięcia wystarczy) albo jak działa, wyłączy po naciśnięciu, pod pedałami są przyciski gdzieś, poszukaj. Sprubój to zrobić w ten sposób: podczas jazdy (powyżej 40 km/h) podnieś oba pedały hamulca i sprzęgła nogami od dołu, podnieś do góry i spróbuj włączyć tempomat.
Co do tego że masz tylko 2 nogi powiem tak: nie musisz naciskać pedału gazu, tempomat nie musi mieć ustabilizowanej prędkości żeby zaskoczyć, można mieć wciśnięty na maxa i właczyć i zadziała, tak samo jak sie rozpędzisz, puścisz gaz i będziesz hamować silnikiem i włączysz też zadziała, momentalnie zacznie utrzymywać prędkość jaką miał w momencie wciśnięcia przycisku. Spróbuj podnieść pedały i wtedy włączyć, jak zadziała puść je, jak sie wyłączy to na bank styki, jak nie i tak musisz je sprawdzic

odpowiedź do Viader: sprawdź bezpieczniki, najczęściej to ich wina, sprawdzaj pokolei miernikiem, szybciej i pewniej niż wyciąganie i na oko... na oko to hłop umar ;p

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

Angel 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-06-2009, 00:16   

dzieki bardzo za tak wyczerpujaca odpowiedz. sprobuje tej metody. pozdro

viader 
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Wysłany: 19-06-2009, 08:22   

Dobra, a ktoś wie gdzie są przekaźniki/bezpieczniki od tempomatu?

Angel 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-06-2009, 10:35   

a jak to beda te styki pod pedalem sprzegła lub hamulca to jak zaradzic temu problemowi??

beben1982
[Usunięty]

Wysłany: 29-08-2009, 16:24   

włąśnie gdzie są bezpieczniki i przekaźniki od tempomatu?

zenek_bb 
Mitsumaniak
Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Wysłany: 29-08-2009, 21:28   

w manualu jest oznaczone i pokazane gdzie są podzespoły tempomatu

Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj :D

Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...

Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!!

beben1982
[Usunięty]

Wysłany: 30-08-2009, 18:30   

jeśli chodzi Ci o te manuale po angielsku to one mi nic nie mówią to znaczy wiem jaką wartość ma bezpiecznik ale nie gdzie on się znajduje a tym bardziej nie mam pojęcia gdzie mogę znaleźć jakiś przekaźnik od tempomatu :?: przeglądałem te schematy z 10 razy i nic nie kapuje chyba nie nadaje się na elektronika

krzypolo 
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Wysłany: 15-06-2011, 15:05   

Odsiezę temat :
w moim aucie ( plymouth laser 4g37) włącznik tempomatu jest przy kierownicy w włączniku zespolonym w dzwigni do wyciraczek i tak z boku naciska się przycisk do aktywowania tempomatu po uwczesnym załączeniu go przekręceniem dzwigni jak przekręce dzwignie zaświeca się lampka gotowości ale jakby lekko przygaszona a jak puszczę pokrętłło gaśnie i czyli nie mogę włączyć nawet w stan gotowości .....

zenek_bb napisał/a:
tempomat jest tak zrobiony że nie włączy się jeżeli któryś z tych dwóch pedałów jest wciśnięty (minimalnie, u mnie to około 3 mm wciśnięcia wystarczy) albo jak działa, wyłączy po naciśnięciu,
to tylko może sie nie załączyc cruise a w gotowosci powinien byc (pomarańczowa lampka na pokrętle ) .... więc u mnie napewno nie to ... :(

lombard 
Forumowicz
JESTEM HARDCOREM !!!

Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Wysłany: 15-06-2011, 18:35   

Unieś przed próbą włączenia "tempomatu" pedały - u mnie po kilkunastu latach pedał się wyrobił nieco i opadł kilka milimetrów (czujnik odczytywał to jako wciśnięty pedał i tak jak u ciebie nie włączał tempomatu).

krzypolo 
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Wysłany: 17-06-2011, 21:52   

lombard napisał/a:
Unieś przed próbą włączenia "tempomatu" pedały - u mnie po kilkunastu latach pedał się wyrobił nieco i opadł kilka milimetrów (czujnik odczytywał to jako wciśnięty pedał i tak jak u ciebie nie włączał tempomatu).

Próbowałem i nic nie daje :(

jastrzabg1 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse
Wysłany: 27-06-2011, 16:53   

panowie to czyli pierw jedziemy ze stala predkoscia przekrecamy tempomat a nastepnie programujemy? jaksli tak to jak sie to programuje ?

Juniooor 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Eclipse 2.0 DOHC
Wysłany: 27-06-2011, 18:09   

Dajesz na "On" jedziesz w miare ze stałą prędkością i programujesz.

jastrzabg1 
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse
Wysłany: 27-06-2011, 18:15   

programuje sie wciskajac guzik na menetce az zaswieci sie kontrolka na blacie wiem juz przeczytalem na innym forum

Odpowiedz do tematu