Lancer Sportback - wyciszenie |
Autor |
Wiadomość |
Marian_K
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback '08
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-09-2009, 11:17 Lancer Sportback - wyciszenie
|
|
|
Witam,
Posiadam Sportbacka Intense od kilku dni no i zacząłem wsłuchiwać się w dźwięki dochodzące do wnętrza auta...
Zanim kupiłem Lancerka czytałem opinie, że głośno jest powyżej prędkości 130km/h.
Z moich obserwacji wynika jednak, że to nie prędkość (czyli dźwięk silnika/wydechu) jest bezpośrednią przyczyną sporej głośności wewnątrz auta a raczej .... opony. Hałas w bardzo dużym stopniu zależy od nawierzchni jaką jadę: stary "gładki" asfalt - jest cicho nawet przy prędkości 130-140km/h, nowy "chropowaty" asfalt - hałas dość znaczny.
Może to wina opon (koła 18) - zobaczę jak będzie na 16-kach zimowych...
Konkluzja - hałasuje podwozie/zawieszenie a nie silnik/wydech.
Na koniec pytanie: czy ktoś z Was zastanawiał się nad wyciszeniem podwozia?
Są specjalistyczne firmy które to robią, a może działać we własnym zakresie?
Jak zrobię ogólne rozeznanie w temacie to może na wiosnę coś będę kombinował...
Wszelkie opinie/doświadczenia mile widziane.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-09-2009, 12:43
|
|
|
A mi się niestety wydaje, że najbardziej hałasuje powietrze a raczej niedopracowana aerodynamika... Za każdym razem jak jadę szybciej, to sprawdzam, czy mam domknięte szyby, bo tak świszcze. Niestety moim zdaniem te duże lusterka są z lekka niedopracowane i powodują hałas |
|
|
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 01-09-2009, 14:41
|
|
|
Wolę świszczące ale duże lusterka boczne niż małe wypierdki ale ciche Tak na poważnie lusterka jakoś mi nie przeszkadzają natomiast opony i owszem przenoszą spore szumy ale przy takiej szerokości plus niskoprofilowe - nie ma innej opcji. |
|
|
|
 |
Crimson
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
|
Wysłany: 01-09-2009, 18:17
|
|
|
Marian_K napisał/a: | Z moich obserwacji wynika jednak, że to nie prędkość (czyli dźwięk silnika/wydechu) jest bezpośrednią przyczyną sporej głośności wewnątrz auta a raczej .... opony. Hałas w bardzo dużym stopniu zależy od nawierzchni jaką jadę | Potwierdzam.
Marian_K napisał/a: | Może to wina opon (koła 18) - zobaczę jak będzie na 16-kach zimowych... | To samo jest w przypadku opon na 16-kach.
Marian_K napisał/a: | Konkluzja - hałasuje podwozie/zawieszenie a nie silnik/wydech. | Też mam takie wrażenie. Ale, tak jak napisałeś, hałas występuje tylko dla określonych nawierzchni. Mi to nie przeszkadza... |
|
|
|
 |
Cezarito
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 SB '09
|
Wysłany: 01-09-2009, 18:58
|
|
|
Moim zdaniem
Luk napisał/a: | A mi się niestety wydaje, że najbardziej hałasuje powietrze |
I to właśnie przy tych ferelnych lusterkach. Ale je uwielbiam. Gdy wsiadłem w salonie do Lancera i spojrzałem w lusterka powiedziałem sobie od razu "biorę" |
|
 |
Bastek77 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-09-2009, 21:51
|
|
|
Lusterka są rewelacyjne(jak w terenówce) natomiast ci, którzy kupili lancera z myślą, że będzie cichy po prostu są w błędzie. Lancer z założenia nie jest cichym i standardowym pojazdem takim jak np. Golf:) |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-09-2009, 00:26
|
|
|
Bastek77 napisał/a: | Lancer z założenia nie jest cichym i standardowym pojazdem takim jak np. Golf:) |
Przepraszam, a czyje są takie założenia?, producenta?. Powiedzieli Ci w MMC, że słabe wyciszenie ma być jego atutem? Na czym polega jego niestandardowość? |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-09-2009, 00:35
|
|
|
na pocieszenie powiem, ze ja w 1,5 szumow aero i podloza prawie nie slysze... silnik i wydech skutecznie zagluszaja |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 02-09-2009, 00:42
|
|
|
sla napisał/a: | Na czym polega jego niestandardowość? |
Moim zdaniem na wyglądzie
No i na niskiej cenie - jak za takie wyposażenie...
Panowie, nie oszukujmy się, Lancer to "popularny" kompakt średniej klasy, mający dobre zawieszenie i poprawny silnik. I tyle. No i ładny jest. Ale np. nie jest stworzony do szybkiej jazdy (autostrady): nie jest cichy i nie ma 6 biegu
Za to lepiej niż przeciętnie trzyma się w zakrętach, ale to nie jest sportowy samochód! |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-09-2009, 00:47
|
|
|
Luk, tylko sla wciaz nie moze przebolec, ze ten nowy swietnie zapowiadajacy sie Lancer zostal umieszczony przez Mitsu w segmencie tanich kompaktow... a nie w segmencie premium...
to taki zawod jakby Ci zona sprzed oltarza uciekla... poniekad ma troche racji (sla nie zona ) no ale jakby Lancerek byl premium to by byl sprzedawany za 2x wiecej i mnie np. nie bylo by na niego stac... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
|
Wysłany: 02-09-2009, 01:06
|
|
|
gzesiolek, dokładnie tak, te samochody w których jest ciszej i mają lepsze plastiki, kosztują 2x tyle. Ale moim zdaniem Lancer jest idealny na polskie warunki drogowe, gdzie brak autostrad. Poprzednio miałem Astrę 1.4 60KM I właśnie ona była idealna na zachodnie autostrady (oprócz niemieckich). Fakt, że do tych 130 rozpędzała się 5 minut, ale potem jechało się w miarę komfortowo i tanio. Za to w Polsce wyprzedzanie na jednopasmówkach - masakra...
Jak bym mieszkał w Niemczech, to pewnie Lancera bym nie kupił, jak bym zobaczył że przy 150 mam 5000 obrotów |
|
|
|
 |
el_diablo
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Gru 2008 Posty: 240 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 02-09-2009, 07:38 Re: Lancer Sportback - wyciszenie
|
|
|
Marian_K napisał/a: | Witam,
Z moich obserwacji wynika jednak, że to nie prędkość (czyli dźwięk silnika/wydechu) jest bezpośrednią przyczyną sporej głośności wewnątrz auta a raczej .... opony. Hałas w bardzo dużym stopniu zależy od nawierzchni jaką jadę: stary "gładki" asfalt - jest cicho nawet przy prędkości 130-140km/h, nowy "chropowaty" asfalt - hałas dość znaczny.
Może to wina opon (koła 18) - zobaczę jak będzie na 16-kach zimowych...
Konkluzja - hałasuje podwozie/zawieszenie a nie silnik/wydech.
|
Seryjne opony 16" sa niestety głośne. Na zimowych michelinach jest wyraźnie ciszej. Silnik jak dla mnie też niestety jest słabo wygłuszony - jak założysz cichsze opony to sam się przekonasz.
Szumy powietrza też robią swoje, ale jak dla mnie nie są najbardziej uciążliwe.
Natomiast nie mogę się zgodzić z tym, że zawieszenie jest głośne - może nie jest jak w mercedesie, ale porównując innymi samochodami podobnej klasy którymi jeździłem, poziom hałasu pochodzącego z wybierania nierówności drogi jest naprawde przyzwoity. |
_________________ Lancer Sportback 1.8 Invite CVT - od ponad 10 lat |
|
|
|
 |
Marian_K
Forumowicz
|
Wysłany: 02-09-2009, 09:49
|
|
|
gzesiolek napisał/a: | jakby Lancerek byl premium to by byl sprzedawany za 2x wiecej i mnie np. nie bylo by na niego stac... |
Luk napisał/a: | te samochody w których jest ciszej i mają lepsze plastiki, kosztują 2x tyle | Panowie, wybaczcie, ale co Wy opowiadacie???? Dwa razy tyle (pow. 120 tys. PLN) to już jest klasa wyższa a nie kompakt i takie porównanie nie ma sensu.
Bastek77 napisał/a: | Lancer z założenia nie jest cichym i standardowym pojazdem takim jak np. Golf:) | Z tym założeniem to chyba przesadziłeś, a jeśli chodzi o Golfa to niestety nie mam doświadczeń, słuszne jest jednak porównanie, bo to ten sam segment, i nie kosztuje 2x tyle...
Panowie - nie założyłem tego tematu aby porównywać Lancerka do innych aut tej klasy. Każdy przy zakupie kierował się jakąś swoją logiką i argumentacją i tyle.
Przesiadłem się na Sportbacka - zupełnie świadomie - z auta wyższej klasy, gdzie jakość plastików, wyciszenia itp była zupełnie innych lotów...
Skoro jednak kompleksowe wyciszenie auta w profesjonalnej firmie to koszt rzędu 2,5-3,5 tys PLN, to zastanawiam się czy tego nie zrobić. Można też bawić się samemu za sporo niższe pieniądze i dlatego spytałem o Wasze doświadczenia.
Jak Wam hałas nie przeszkadza, to darujcie sobie komentarze, że ktoś niepotrzebnie kupił Lancera bo "to z założenia głośne auto". Uważam, że jeśli coś można poprawić stosunkowo niewielkim kosztem to czemu tego nie zrobić?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 02-09-2009, 10:17
|
|
|
Marian_K napisał/a: | Panowie, wybaczcie, ale co Wy opowiadacie???? Dwa razy tyle (pow. 120 tys. PLN) to już jest klasa wyższa a nie kompakt i takie porównanie nie ma sensu. |
No nie jest tak zobacz kompakta od Alfy Romeo, albo od Audi, Mercedesa itd.
To że można wyrwać dobrze wyposażone SuperB w cenie 120 tys to inna bajka my mówimy o klasie premium. |
|
|
|
 |
Marian_K
Forumowicz
|
Wysłany: 02-09-2009, 11:04
|
|
|
krzychu napisał/a: | No nie jest tak zobacz kompakta od Alfy Romeo, albo od Audi, Mercedesa itd | No wybrałeś największych "zdzierców"...
Za ok 120 tys. można kupić: Mazdę 6, Hondę Accord, Toyotę Avensis, Forda Mondeo, Opla Insignię, Citroena C5, Renault Lagunę i pewnie jeszcze kilka innych, a to wszystko inna liga i ma się nijak do Lancera. Ale jak już mówiłem - to nie jest wątek o porównaniach, więc nie ma co zaśmiecać
Mi chodzi tylko o to, że wyciszenie Lancera to stosunkowo niewielki koszt (a nie podwojona cena zakupu) i stąd ten temat.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|