[MSS ALL] [KAROSERIA] Zamek bagażnika |
Autor |
Wiadomość |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

Auto: Eclipse Cross
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Wrz 2006 Posty: 192 Skąd: Jaworzno
|
Wysłany: 01-09-2009, 09:54 [MSS ALL] [KAROSERIA] Zamek bagażnika
|
|
|
Witam!!!
Dzisiaj spotkała mnie przykra niespodzianka:
otworzyłem bagażnik jak zawsze, zabrałem z bagażnika co miałem zabrać (jak zawsze), bagażnik zatrzasnąłem (jak zawsze), zamykam misia pilotem, a tu: miso krzyczy że ma nie zamknięta drzwi . Sprawdzam i okazuje się że pokrywa bagażnika jest nie domknięta.
Spróbowałem ją otworzyć i powtórnie zamknąć, ale okazało się że klamka otwierania bagażnika nie wróciła na swoje miejsce, tylko pozostała wciśnięta
Powodem może być opadnięta jakaś zapadka w mechanizmie wewnątrz pokrywy, ale żeby to stwierdzić muszę otworzyć bagażnik, aby tam się dostać.
Na zlocie w sobotę trochę padało i bagażnik miałem długo otwarty (gdzieś trzeba się było schować przed deszczem), jeździłem z otwartym bagażnikiem... i to może (chyba) być przyczyną usterki
Czy ktoś z Was ma sposób na otworzenie bagaznika |
Ostatnio zmieniony przez cns80 19-11-2009, 10:06, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
xjacobs
mod MSS
Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Pomógł: 10 razy Dołączył: 27 Maj 2008 Posty: 762 Skąd: Giżycko/Warszawa
|
Wysłany: 01-09-2009, 10:31 Re: Zamek bagażnika
|
|
|
zako7 napisał/a: | Witam!!!
Dzisiaj spotkała mnie przykra niespodzianka:
otworzyłem bagażnik jak zawsze, zabrałem z bagażnika co miałem zabrać (jak zawsze), bagażnik zatrzasnąłem (jak zawsze), zamykam misia pilotem, a tu: miso krzyczy że ma nie zamknięta drzwi . Sprawdzam i okazuje się że pokrywa bagażnika jest nie domknięta.
Spróbowałem ją otworzyć i powtórnie zamknąć, ale okazało się że klamka otwierania bagażnika nie wróciła na swoje miejsce, tylko pozostała wciśnięta
Powodem może być opadnięta jakaś zapadka w mechanizmie wewnątrz pokrywy, ale żeby to stwierdzić muszę otworzyć bagażnik, aby tam się dostać.
Na zlocie w sobotę trochę padało i bagażnik miałem długo otwarty (gdzieś trzeba się było schować przed deszczem), jeździłem z otwartym bagażnikiem... i to może (chyba) być przyczyną usterki
Czy ktoś z Was ma sposób na otworzenie bagaznika | ja nie praktykowałem jeżdzenia z otwartą klapą, a jednak problem, nieznaczny, ale był - wystarcza popchnąc klamkę tak, by wróciła na swoje miejsce i wsio dalej jest ok ale to chyba problem wielu mitsu, bo jak zrobilem kilkaset km space wagonem z 97 roku, była powtórka z rozrywki - zostająca klamka |
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

|
Wysłany: 01-09-2009, 13:53
|
|
|
xjacobs napisał/a: | wystarcza popchnąc klamkę tak, by wróciła na swoje miejsce |
Nie da się jej popchnąć bo jest schowana pod listwą z oświetleniem tablicy rejestracyjnej.
Chyba że masz jakiś sposób to proszę opisz. |
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 01-09-2009, 14:42
|
|
|
da sie - klamka jest wygięta jak litera L, tylko do góry nogami - czyli krótszy bok jest na górze. Naciskasz ten krótszy bok i cała reszta wraca na swoje miejsce |
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

|
Wysłany: 01-09-2009, 17:33
|
|
|
Udało mi się poruszać (chodzi ciężko) klamką, ale niestety bagażnika nie mogę otworzyć
Usterka tkwi w mechanizmie wewnątrz.
Muszę otworzyć drzwi bagażnika,aby się dostać do mechanizmów, ale jak TO zrobić?? |
|
 |
constell
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star DiD 2003
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 52 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 01-09-2009, 21:32
|
|
|
Miałem podobny problem, odłamek nitu zablokował mi mechanizm zamka. Niestety musiałem zdemontować osłonę plastikową na tylnej klapie - cała jest na zatrzaskach, delikatnie podważająć można ją wypiąć, trzeba tylko uważać na zapinkę (plastikowy zatrzask), która jest po środku około 15 cm poniżej mechanizmu wycieraczek - bardzo łatwo urwać jej mocowanie (mnie to spotkało). Przed przystąpienie do wypinania wykęcić dwa wkręty przytrzymujące uchwyt ułatwiający zamykanie znajdujący się po wewnętrznej stronie.
Trochę dudraniny, ale po zdjęciu osłony cały mechanizm zamka jest jak na tacy. |
_________________ Constell |
|
|
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

|
Wysłany: 02-09-2009, 08:24
|
|
|
constell napisał/a: | Niestety musiałem zdemontować osłonę plastikową na tylnej klapie |
Zgadzam się że trzeba zdemontować, ale aby to zrobić trzeba otworzyć klapę, a ja nie wiem jak ją otworzyć |
|
 |
xjacobs
mod MSS
|
Wysłany: 02-09-2009, 14:13
|
|
|
zako7 napisał/a: | constell napisał/a: | Niestety musiałem zdemontować osłonę plastikową na tylnej klapie |
Zgadzam się że trzeba zdemontować, ale aby to zrobić trzeba otworzyć klapę, a ja nie wiem jak ją otworzyć | właź do środka, kładź kanape i sie grzeb |
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

|
Wysłany: 02-09-2009, 14:17
|
|
|
Już byłem grzebałem i nic , boję się że coś złamię w zamku |
|
 |
halbog
Mitsumaniak Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Pomógł: 14 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 465 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: 02-09-2009, 17:33
|
|
|
zako7, Weź kolego wd40, popsikaj na ten rozebrany zamek, to powinno wypłukać śmieci, które się tam zgromadziły. W kadecie miałem podobną sytuację, tam wystarczyło pociągnąć kombinerkami za cięgno łączące wkładkę, w którą wkładasz kluczyk z zapadką "zaczepiającą się o pałąk. W tym zamku dochodzi jeszcze cięgno do siłownika centralnego zamka. Spokojnie się przyjżyj, toż to człowiek zaprojektował, to i człowiek może odblokować
Pozdrawiam
Bogdan |
_________________ Z wiatrem we włosach:)
 |
|
|
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

|
Wysłany: 02-09-2009, 20:23
|
|
|
halbog napisał/a: | popsikaj na ten rozebrany zamek, to powinno wypłukać śmieci, które się tam zgromadziły |
Żeby rozebrać muszę zdemontować plastikową obudowę pokrywy klapy bagażnika, aby ją zdemontować muszę OTWORZYĆ bagażnik.
Ponawiam pytanie:
JAK OTWORZYĆ BAGAŻNIK OD ŚRODKA!!!!! |
|
 |
constell
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star DiD 2003
Pomógł: 3 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 52 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 02-09-2009, 21:10
|
|
|
Wcale nie musisz - ja właśnie zdemontowałem ta pokrywę przy zatrzasniętej klapie od środka. Kładz kanapę i się przymierz byle delikatnie - tak jak pisał xjacobs. |
_________________ Constell |
|
|
|
 |
zako7
Mitsumaniak 00349/KMM

|
Wysłany: 03-09-2009, 18:54
|
|
|
constell napisał/a: | Wcale nie musisz - ja właśnie zdemontowałem ta pokrywę przy zatrzasniętej klapie od środka. |
Rzeczywiście, Constell masz rację, moje nie dopatrzenie , osłonę można zdemontować bez otwierania bagaznika |
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 12-09-2011, 11:28
|
|
|
xjacobs napisał/a: | da sie - klamka jest wygięta jak litera L, tylko do góry nogami - czyli krótszy bok jest na górze. Naciskasz ten krótszy bok i cała reszta wraca na swoje miejsce |
Tez mi się dziś to zdarzyło, dzięki za fachową poradę! |
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 24-10-2014, 18:47
|
|
|
Dzisiaj u mnie klamka przestała wracać na miejsce.
Osłonę klapy ściągnąłem i zamek wygląda ok.
Żeby klamka wróciła na miejsce trzeba od środka przesunąć pionowy drut.
Normalnie ten drut powinien wracać - na dole przy zamku jest jakaś sprężynka, ale nie spadła i chodzi (słabo, ale chodzi). Czy w samej klamce też jest jakaś sprężyna którą trzeba wymienić aby klamka zaczęła wracać? Bez przesunięcia klamki w pozycję "zamknięte" klapa się nie zatrzaskuje.
Sposobu z literą "L" nie sprawdzałem, ale tak czy siak klamka powinna wracać sama bez "kombinacji" co trzeba wymienić żeby wróciła do normy? |
|
|
|
 |
|