Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opony zimowe i felgi
Autor Wiadomość
magik 
Forumowicz

Auto: CZT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2009, 15:41   

podaj rozmiar to rzucę okiem na cennik i wieczorem Ci powiem ile pln liczą sobie za nówki. Orientacyjnie :)

Pawel34 
Mitsumaniak

Auto: lancer sportback 1.8
Wysłany: 04-09-2009, 18:35   

Zastanawiam się nad: Michelin Primacy Alpin A3, Vredestein Snowtrack 3 lub Yokohama W Drive (wszystkie 205/60R16)

Coś możecie polecić?

Szerokości! :)

risc 
Mitsumaniak

Auto: Lancer SB 1.8
Wysłany: 04-09-2009, 18:59   

Witam!
Gdybym ja wybierał, to z tego zestawu co podałeś brałbym Michelin, też się nad nimi zastanawiałem żeby kupić na zimę, ale ostatecznie wybrałem inne - tańsze, ale myślę że będą dobre.

Pozdrawiam,
risc

clash 
Forumowicz

Auto: Lancer Intense 1.8 2009
Wysłany: 04-09-2009, 19:49   

magik, chciałbym dobrać jakieś do tych felg.
http://www.allegro.pl/ite...baru_wys0z.html
Czyli w zimie z 18" zmieniłbym sobie na 16".

Laki 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitshubishi Lancer
Wysłany: 04-09-2009, 20:17   

A co sądzicie o zakupie używanych felg stalowych na zimę.Mam do kupienia za 600zł 4 sztuki ale czy watro pakowac się w używki?

magik 
Forumowicz

Wysłany: 04-09-2009, 20:35   

clash, dam Ci znać jutro, zerknę na zamienniki. Tak btw. jak Ci się jeździ na tych 18 letnich? Ładny rozmiar a drogi jakie są każdy widzi!

Laki, jeśli tylko są proste to czemu nie.

clash 
Forumowicz

Auto: Lancer Intense 1.8 2009
Wysłany: 04-09-2009, 21:29   

magik napisał/a:
clash, dam Ci znać jutro, zerknę na zamienniki. Tak btw. jak Ci się jeździ na tych 18 letnich? Ładny rozmiar a drogi jakie są każdy widzi!

Powiem Ci tak. Na początku mocno się zastanawiałem po co ja do cholery kupiłem samochód na 18tkach.
A teraz kocham te opony i to twarde zawieszenie!
Co prawda jeździ to tylko po gładkich nawierzchniach, bo na dziurach i hopkach zamienia się w poduszkowiec, ale cóż. taka tego uroda. A czuje się każdy ruch auta - fajne do trenowania szybszej jazdy w zakrętach. :wink:

w ogóle dzięki magik, za pomoc :)

magik 
Forumowicz

Wysłany: 05-09-2009, 18:51   

risc, Michelin nie tak dobre jak je malują. Często opony o wiele tańsze (bo Michelin niestety do tych najdroższych należy) a na prawdę dają radę. Mówię o subiektywnych odczuciach, nie o testach.

clash, szukałem rozmiaru 205/60 R16, bo chyba takie jest standardowe ogumienie w Lancerach 09' z tym silnikiem. Popraw mnie jeśli się mylę.
Ceny zaczynają się od 160pln za Matadora zimowego w tym rozmiarze (jakaś przecena czy koniec partii). Ale w to bym się nie pakował...
Barum Polaris - 363 za szt.
Continentale WinterContact, drogie - ponad 530zl/szt.
Fulda Kristall Supremo - 427zl/szt.
Kleber Krisalp - 456pln.
Ja na Twoim miejscu celowałbym w Fulde, zbiera dużo pozytywnych opinii, a nie jest przesadnie droga. Jak poszukasz, pewnie znajdziesz poniżej 400pln/szt. a taki np porównywalny Michelin PrimacyAlpin kosztuje ponad 620zl za najtańszą.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 05-09-2009, 19:00   

magik napisał/a:
Fulda Kristall Supremo - 427zl/szt.

Ja na Twoim miejscu celowałbym w Fulde, zbiera dużo pozytywnych opinii, a nie jest przesadnie droga.

Ja fuldę odradzam z czystym sumieniem. Miałem jednym słowem tragedia.
W skrócie opiszę co było nie halo.
Na śniegu ubitym - jedyne warunki, w których spisywały się przyzwoicie poza suchym zmrożonym asfaltem.
Mokry i padający śnieg - śliskie jak diabli zero czucia drogi.
Temperatura trochę powyżej zera i mokry asfalt działy się cuda, zero oporu na kierownicy jakbym na lodzie stał, zakręt nigdy nie byłem pewny czy skręcam, ale mimo wszystko samochód skręcał, tylko ten brak czucia. Masakra w porównaniu z wielosezonowymi, fabrycznymi.

magik napisał/a:
Kleber Krisalp - 456pln.

Te miałem wcześniej i powiem tylko ze warte swojej ceny. Bez żadnego problemu na śniegu mokrym i ubitym, przyzwoicie w kopnym ale mogło by być lepiej, zadziwiająco dobrze na mokrym asfalcie.

magik 
Forumowicz

Wysłany: 05-09-2009, 19:11   

jaca71, ja z kolei spotykałem się z dobrymi opiniami, nie neguję oczywiście Twojej w żaden sposób tylko co kierowca to inna opinia :)

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 05-09-2009, 19:15   

Dla mnie najdziwniejsze w nich było brak czucia. Kierownica chodziła jakby koła stały na lodzie. Ale mimo tego samochód był stabilny, nie mielił przy ruszaniu. Mnie to nie pasowało.

magik 
Forumowicz

Wysłany: 05-09-2009, 19:18   

Nie wiem stary... :) jakieś dziwne te lancery chyba :P ;) ale uczucie musiało być faktycznie głupie :/
Ostatnio zmieniony przez magik 05-09-2009, 19:20, w całości zmieniany 1 raz  

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-09-2009, 19:19   

A mnie interesuje kto miał:

Goodyear Ultra Grip 7+
Yokohama W.drive
Dunlop SP Winter Sport 3D

i która jest najcichsza? Kiedyś słyszałem że pseudo jodełki (jak w Goodyerze) są głośniejsze niż z "normalnym" bieżnikiem. A hałas jest dla mnie dość ważny po tym co piszecie o swoich też sądzę że nalezy go wziąć pod uwagę.

Michelin ALPIN A3 - z tego co kiedyś czytałem razem z Pirelli SNOWSPORT to można powiedzieć modele referencyjne można teraz nabyć stare zapasy w rozsądnej cenie ale ja jednak wolał bym nową oponę.

April77 
Mitsumaniak
April77

Auto: Lancer
Wysłany: 05-09-2009, 19:54   

krzychu napisał/a:
A mnie interesuje kto miał:

Goodyear Ultra Grip 7+
Yokohama W.drive
Dunlop SP Winter Sport 3D

W starym aucie miałem Ultra Grip 7+ w zeszłym sezonie (dość śnieżnym) i śmiało mogę polecić (wcześniejsze zimówki to były kleber krisalp 3). W porównaniu do kleberów o niebo lepsze. Miększe (przez co i ciche) a do tego rewelacyjnie się trzymały, auto nie miało ESP a jak próbowałem się na nich ślizgać to tylko na ręcznym bo inaczej było trudno wprowadzić auto w poślizg. POLECAM!!!

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-09-2009, 20:07   

April77 napisał/a:
Ultra Grip 7+

To na razie mój faworyt. Pytanie tylko czy w mało wyciszonych nadkolach Lancera nie będzie problemów z głośnością.

Odpowiedz do tematu