Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] problem z biegami
Autor Wiadomość
herflik95 
Forumowicz
Piotr

Auto: Skoda Octavia II 2.0 TDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 05-09-2009, 14:34   [Cari 1.9DI-D] problem z biegami

Witam!

Mam problem od dziś z biegami. Podczas wrzucania 2-ki coś grzechotneło i nie mogłem już potem wysprzęglić biegu, troche się poszarpałem i udało mi się wysporzeglić ale zamiast 3-ki weszła 5-ka i auto zgasło. Po zatrzymaniu się odpaliłem autko i wszyskie biegi wchodziły normalnie. Dojechałem do domu bez żadnego problemu z biegami. Ale gdy zostawiłem auto na biegu i je odpaliłem to znowy nie mogłem wysprzęgliś biegu i na dodatek na wciśniętym sprzegle auto jechało do przodu. Na zgaszonym silniku nie ma problemu wszystkie biegi wchodzą naturalnie i bez problemu ale przy odpaleniu silnika nie można wrzucić żadnego biegu!

Wydaje mi się że padło sprzegło a jak sprzęgło to i dwumas trzeba wymieniać? czy ktoś może spotkał się już w swojej cari z takim problemem i pomoże potwierdzić moją teze ze sprzegłemi???

Z góry thx

wazu 
Mitsumaniak

Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Wysłany: 05-09-2009, 21:10   

Na początek sprawdź wysprzęglik, najczęściej to on powoduje problemy z biegami. Można tanio zregenerować to ustrojstwo wymieniając gumowy tłoczek, (reperaturkę można kupić w necie).

kubas 
Mitsumaniak
kubas

Auto: Lancer 2.0 DI-D '09r. INTENSE
Wysłany: 06-09-2009, 21:28   

Jeśli nie słychać dwumasu i nie ma jego żadnych oznak w postaci drgań podczas jazdy to nie trzeba go wymieniać. Co do biegów miałem kiedyś podobny problem tyle, że w Oplu. Musiałem wymienić docisk bo tak jak u Ciebie były problemy ze zmianą biegów gdy silnik pracował.

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Wysłany: 07-09-2009, 07:43   

kubas, dwumas jest już słychać z tym że tylko gdy auto jest na biegu jałowym, podczas jazdy nie słychać tłuczenia się dwumasu ani drgań. Umowiłem sie z mechanikiem na środe - ma wyjąć skrzynie i wtedy wyjdzie co jest do zrobienia. Obstawiam ze dwuamas+sprzęgło+wysprzęglik do wymiany.

W wypadku gdy sprzegło byłoby dobre to czy można je zostawić do drugiegi dwumasu czy jak nowy dwumas to i nowe sprzęgło trzeba???

kubas 
Mitsumaniak
kubas

Wysłany: 07-09-2009, 07:50   

Niedawno wymieniałem dwumas u siebie. Mechanik i inni na forum zalecali wymianę sprzęgła razem z kołem. Tak też zrobiłem. Mam 175 000km przebiegu i po wymianie okazało się, że oprócz koła, tarcza od sprzęgła też już była dojechana.
Tak naprawdę rozchodzi się o to, że gdy przy wymianie dwumasu, sprzęgła nie wymienisz, a po jakimś czasie ono Ci padnie to będziesz musiał poprostu drugi raz płacić za tą samą robotę. Pozdr

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Wysłany: 07-09-2009, 07:57   

kubas, ile wyniosła cię wymiana dwumas+tarcza+robocizna???

kubas 
Mitsumaniak
kubas

Wysłany: 07-09-2009, 10:31   

Za koło dwumasowe LUK'a zapłaciłem 1390zł, a za cały zestaw sprzęgła: sprzęgło, docisk i wysprzęglik ok 950zł, też z LUK'a. Robocizna 160zł. Nie mały wydatek ale konieczny, żeby dalej jeździć.

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Wysłany: 07-09-2009, 12:25   

kubas, czyli całość 2500PLN. Powiedz mi jeszcze czy zam załatwiałeś części czy zleciłeś to mechanikowi. Mi bardzo zależy na czasie i chyba zlece machanikowi załatwianie części bo gdyby nie czas do sam bym wszytko pozamawiał.

kubas 
Mitsumaniak
kubas

Wysłany: 07-09-2009, 13:14   

Części sobie sam załatwiłem. Szukałem w kilku sklepach. Najtaniej znalazłem w swojej okolicy po takich cenach jak wymieniłem wyżej. Jeśli miałby Ci mechanik załatwić części proponuję uzgodnić przed zakupem granicę cenową za wszystko, żebyś wiedział na czym stoisz. Piszę tak ponieważ kolega oddał na podobnej zasadzie samochód na wymianę koła dwumasowego. Mechanik koło kupił po zniżce takiej jaką miał dla siebie w pewnym sklepie, ale koledze policzył cenę o 700zł wyższą czyli taką jaka była bez rabatu. Oprócz kasy za robotę chciał na nim przyrobić na częściach. Na szczęście się dogadali, ale na początku jak usłyszał kwotę całkowitą to zdębiał.

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Wysłany: 07-09-2009, 13:44   

Ja tez już poszukałem i wyszło tak: dwumas 1280PLN+ przegło z dociskiem 550PLN + wysprzęglik 400PLN = 2.230PLN wszystkie częsci firmy LUK. Zobacze jak kwotowo powie za te częsci mechanik i wtedy zdecyduje.

kubas 
Mitsumaniak
kubas

Wysłany: 07-09-2009, 17:01   

No to naprawdę niezła cena. W Krakowie ciężko mi było znaleźć sklep gdzie za koło liczyli mniej niż 1450zł. Masz może adres i nazwę tego sklepu? Może gdyby prowadzili sprzedaż wysyłkową to warto mieć namiary. Pozdr

herflik95 
Forumowicz
Piotr

Wysłany: 07-09-2009, 21:26   

kubas napisał/a:
No to naprawdę niezła cena. W Krakowie ciężko mi było znaleźć sklep gdzie za koło liczyli mniej niż 1450zł. Masz może adres i nazwę tego sklepu? Może gdyby prowadzili sprzedaż wysyłkową to warto mieć namiary. Pozdr

heh a ja własnie w Krakowie znalazłem tak tanio: http://www.allegro.pl/ite...v40_1_9_di.html :wink:

[ Dodano: 14-09-2009, 07:33 ]
Cari dziś do odbioru - rozleciał się dwumas(odpadł od niego jakis pierścień, z tąd problem z wysprzęglaniem) i oczywiście wymiana sprzęgła z dociskiem. Koszty- 1280 dwumas, 550 darcza i docisk, kurier 30, robocizna 200, razem: 2.060 PLN

Odpowiedz do tematu