Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Napinacz rozrządu do 4g63
Autor Wiadomość
e-gen 
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-07-2006, 14:53   

mam podobny problem do Danego, tyle że w silniku 1.6 (4g61) mając 245 kkm współpracy odmówił zawór wydechowy. Zdjąłem głowicę i wymieniłem wszystkie zawory wydechowy (profilaktycznie), no a mając wypatroszony motor zachciało mi się też polepszyć dół (dotychczas przepalał 1 l oleju / 1000 km, a kompresja na zimnym silniku po 10.5 na gar).
Ponieważ gładzie cylindrów wyglądały na nieruszone (brak progów, rys i innych widocznych anomalii) zamówiłem nominalne pierścienie CTI (200 PLN komplet). I co?
przejechałem 4000 km i mam mieszane odczucia; kompresja (mierzona na zimnym silniku) po 2000 km wynosi po 12,5 na gar (po 100 km od remontu było o niespełna 0,5 atm mniej!). Silnik pracuje równo, lepiej się zbiera (subiektywnie) między 2 a 3 tys km - wyżej nie testuję z braku kasy na kolejny remont :roll: Spadło też o 1 litr zużycie LPG na 100 km ale pewnie spory w tym udział nowego filtra powietrza i nowej uszczelki pod kolektor wydechowy (w tej chwili na trasie łyka 9 litrów, II gen.instalacji).
Martwi mnie natomiast 2x wyższe zużycie oleju (ok. 1 L / 500 km) oraz niebieska chmura która ciągnie się za mną w momencie gdy zdejmę nogę z gazu (powiedzmy że lecę 120 km/h czyli mam ok. 4 tys rpm i zdejmuję nogę z gazu to po chwyli we wstecznym lusterku pokazuje się chmura, która znika gdy rpm-y zjadą do ok 3000 :evil: ), podobnie gdy na parkingu zrobię przegazówkę do 3500 to wydobywa się z rury niepokojący dym.

Założenie przy wymianie pierścieni było takie, że nowe muszą być lepsze niż stare - czy słuszne??

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 25-07-2006, 17:03   

Ano tak ale gdzie się podziało honowanie i pomiar owalizacji? Zmieniłeś uszczelniacze?

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

e-gen 
moderator

Wysłany: 25-07-2006, 18:41   

ano punt pod tytułem pomiary został pominięty, gdyż wzrokowo wyglądało perfekt, ale widzisz Hubercie, pierścienie odpowiedzialne za kompresje ułożyły się nieźle ( kompresja lepsza blisko o 20% i to już po 2000 km), więc nie mogę pojąć dlaczego pierścienie olejowe miałyby się nie ułożyć; jednak najbardziej interesuje mnie wytłumaczenie zjawiska intenywnego dymienia olejowego przy schodzeniu z obrotów-czy przy nabijaniu uszczelniaczy zaworowych mogłem uszkodzić prowadnicę zaworową???

BTW
ile oleju są w stanie wciągnąć prowadnice przez uszczelniacze zaworowe w stanie madafucka

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 25-07-2006, 19:12   

e-gen napisał/a:
wzrokowo wyglądało perfekt

Tyle że wzrok nie jest dokładnym narzędziem pomiarowym. Stwierdzam fakt.
e-gen napisał/a:
nie mogę pojąć dlaczego pierścienie olejowe miałyby się nie ułożyć;

Wyczyściłeś te drobne kanaliki w tłoku?
e-gen napisał/a:
jednak najbardziej interesuje mnie wytłumaczenie zjawiska intenywnego dymienia olejowego przy schodzeniu z obrotów

Przeróżne - od zatkanego zaworka w odmie przez kiepskie pierścienie do uszkodzonych prowadnic i/lub kiepskich uszczelniaczy. Jak dałeś te tanie to mogły się własnie skończyć.
e-gen napisał/a:
czy przy nabijaniu uszczelniaczy zaworowych mogłem uszkodzić prowadnicę zaworową???
Musiałbyś się baaaardzo postarać. Raczej uszczelniacze mogłeś uszkodzić.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-07-2006, 20:23   

e-gen napisał/a:
kompresja lepsza blisko o 20% i to już po 2000 km

może się uszczelnia olejem? - to jedno z wytłumaczeń

jak dla mnie uszczelniacze trzonków w stanie madafaka powinny puszczać góra litra na tysiąc km, ale wszystko zależy od obrotów na jakich się jeździ

co do zwiększania się chmury po puszczeniu gazu - jak są ustawione zamki na pierścieniach? ew. jest możliwe, że gładź z jednej strony jest bardziej jajowata niż z drugiej - pewnie wiesz, że depnięcie gazu, to nie tylko zwiększenie ruchu góra-dół, ale też nacisku na jedną z części cylindrów a po puszczeniu na drugą - tu bym szukał przyczyny

e-gen 
moderator

Wysłany: 26-07-2006, 10:46   

Hubeeert napisał/a:
e-gen napisał/a:
wzrokowo wyglądało perfekt

Tyle że wzrok nie jest dokładnym narzędziem pomiarowym. Stwierdzam fakt.

fakt :idea:
e-gen napisał/a:
nie mogę pojąć dlaczego pierścienie olejowe miałyby się nie ułożyć;

Hubeeert napisał/a:
Wyczyściłeś te drobne kanaliki w tłoku?

te, w których pracują pierścienie? tak, jechałem złamanym pierścieniem aż osiążnąłem lustro
e-gen napisał/a:
jednak najbardziej interesuje mnie wytłumaczenie zjawiska intenywnego dymienia olejowego przy schodzeniu z obrotów

Hubeeert napisał/a:
Przeróżne - od zatkanego zaworka w odmie przez kiepskie pierścienie do uszkodzonych prowadnic i/lub kiepskich uszczelniaczy. Jak dałeś te tanie to mogły się własnie skończyć.

e-gen napisał/a:
czy przy nabijaniu uszczelniaczy zaworowych mogłem uszkodzić prowadnicę zaworową???

Hubeeert napisał/a:
Musiałbyś się baaaardzo postarać. Raczej uszczelniacze mogłeś uszkodzić.

odme sprawdzałem i 'kulka lata' przepuszczając powietrze tylko w jedną stronę tj. spod klawiatury do kolektora ssącego; a uszczelniacze były po 3 zł / sztuka.

Jednak najbardziej by mnie bolało gdyby teoria Krzyżaka o jajowatości cylindra była prawdziwa :cry: za tysiąc km będę miał 5000 km przebiegu od remontu i wtedy zrobię test olejowy na zimnym silniku, zobaczymy :|
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 26-07-2006, 11:07, w całości zmieniany 1 raz  

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 26-07-2006, 11:07   

Uszczelniacz po 3zł/szt. z JC to totalny shit. Może nim walić olej aż miło.

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 26-07-2006, 11:07   

Dokładnie to samo chciałem napisać.
A co do otworków w tłoku - nie wnęka na pierścień tylko tam są takie małe otworki dla spływu oleju przewiercone przez tłok. O te mi chodzi.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

e-gen 
moderator

Wysłany: 26-07-2006, 11:46   

no tych specjalnie nie ruszałem :oops:
a w sumie wypadałoby bo przecież jeździłem na mineralce i mogły się przytkać nagarem :twisted:

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 26-07-2006, 12:03   

e-gen napisał/a:
mogły się przytkać nagarem

tak jak powiedziałeś. ;-)

Sprawdź uszczelniacze

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

e-gen 
moderator

Wysłany: 26-07-2006, 12:37   

Hubert, ale jak mogę ocenić uszczelniacze? po czym poznam że są do bani? bo chyba bez rozpinania zamków zaworów i wyjęcia sprężynek to będzie ciężko?
BTW
na pracujących silniku gdy odkręcę korek wlewu oleju to powinno ssać czy dmuchać??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 26-07-2006, 12:43   

generalnie nie powinno być specjalnych przedmuchów, ale jeśli już, to dmuchać niż ssać :)

e-gen 
moderator

Wysłany: 26-07-2006, 12:46   

no to ja lekko dmucham :D

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 26-07-2006, 22:33   

1. Po otwarciu korka oleju musi SSAĆ - przecież od tego jest PVC podłączony do kolektora ssącego....
2. Robiłeś pomiar luzu na trzonkach zaworów???? Najlepsze uszczelniacze nie utrzymają oleju przy luzie na trzonku powyżej nominału.
3. brak widocznych oznak zużycia gładzi niestety nie oznacza ich dobrego stanu. Poza owalizacją jest jeszcze jeden ważny parametr - luz tłoka w cylindrze, który jak jest powyżej zakładanego przez producenta zabija pierścienie w ekspresowym tempie.
edit: 3.1 Mierzyłeś luz na zamkach pierścieni przed montażem?
4. zbyt głębokie nabicie uszczelniaczy powoduje ich nieodwracalne zniszczenie, zbyt płytkie jeszcze fajniejszy efekt - pompowanie do kolektorów oleju jak strzykawką przez poruszanie się uszczelniacza na trzonku.

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

dany-ct
[Usunięty]

Wysłany: 27-07-2006, 00:14   

jak to czytam to mi włosy dęba stają co wyczytam coś nowego to już sobie wyobrażam
jak to w moim silniku siedzi :roll: i coraz mniej wierze że to branie oleju przejdzie :cry:
już zaczne doktorka po troszeczke wlewać i olej kupować na zmiane w 8 l opakowaniach...
a ja sie martwiłem że 300 na 1000 km to dużo :roll:

Odpowiedz do tematu