Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA5A 1.8] Maglownica vs. kolumna kierownicza - próba rozpię
Autor Wiadomość
rafq 
Mitsumaniak
MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-04-2009, 13:02   [CA5A 1.8] Maglownica vs. kolumna kierownicza - próba rozpię

Witam, zwracam się do Was o pomoc w teoretycznym naprowadzeniu w problemie jaki napotkałem przy próbie rozpięcia maglownicy i kolumny kierowniczej. Rozkręciłem jedną śrubę na załamaniu kolumny przy samej maglownicy (zaznaczona na czerwono), ale dalej trzyma i nie jestem pewien czy w tamtym miejscu w ogóle da się to rozpiąć, ponieważ próbowałem podważać śrubokrętem (nic na siłę!) i ani drgnie... jedyne co mi przyszło do głowy to odkręcić od maglownicy całe to miejsce, w które wchodzi kolumna(zaznaczone na zielono), 2 śruby, ale z tym wiąże się odkręcenie wężyków z płynem/olejem, które są już częścią maglownicy, a o to chyba tu nie chodzi...

Czy to co zaznaczyłem na niebiesko ma jakieś znaczenie przy moim problemie ?

Czy maglownica od 1.8 będzie pasowała do 1.6 i 1.3 ?

Impossible is potential.
Impossible is temporary.
Impossible is nothing! ^^^

tresorex 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord
Wysłany: 22-04-2009, 14:17   Re: Maglownica vs. kolumna kierownicza - próba rozpię

rafq napisał/a:

Czy maglownica od 1.8 będzie pasowała do 1.6 i 1.3 ?

w manualu nie ma oznaczenia że dotyczy 4G13, 4G92 czy 4G93 więc powinna pasować od każdego.

malibu_qq 
Forumowicz

Auto: Colt 1.6
Wysłany: 09-09-2009, 17:02   

Witam mam mały problem mechanik wymienił maglownice (regenerowana) w moim colcie '95 1.6. Podczas krecenia kierownica co pół obrotu kierownica stawia wiekszy opór. Czym to moze byc spowodowane. Na starej przekładni kręciło sie płynnie.

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 09-09-2009, 19:32   

malibu-qq prawdopodobnie co pół obrotu kierownicą w maglownicy następuje pełny obrót i w jednym miejscu chaczy. Trzeba rozebrać i sprawdzić ,w którym momencie chaczy .Być może starczy coś podpiłować ,o ile nie ma bicia jakiś wałek .Tak czy inaczej trzeba rozebrać dla własnego spokoju.Mechanik tylko zmienił .Proponuję zwrócić się do osoby ,która regenerowała .Powinni to naprawić w ramach gwarancji .

malibu_qq 
Forumowicz

Auto: Colt 1.6
Wysłany: 09-09-2009, 20:34   

Spotkałem się z opinią, że może być to wina krzyżaka w kolumnie kier. Przed wymianą było ok kierownica chodziła płynnie być może ze mechanik coś źle skręcił i krzyżak gdzieś sie blokuje...co o tym sądzicie? kombinować z krzyżakiem czy reklamować?

[ Dodano: 09-09-2009, 20:44 ]
Ewentualnie gdzie można dostac krzyżak?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 09-09-2009, 21:18   

magla sie odpina jedna srubka na dole i skoro wczesniej bylo OK, to sklaniam sie ku opiniiMiroslaw1305
to nie bedzie krzyzak

Odpowiedz do tematu