Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kurzy sie w bagażniku
Autor Wiadomość
Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-09-2009, 17:50   Kurzy sie w bagażniku

Jak jadę gruntową drogą to strasznie kurzy mi się w bagażniku, a co za tym idzie kurz "wpada" do kabiny pasażerskiej i po przejechaniu ok. 800 m (dojazd do domu) czuję w ustach piach, a po otwarciu drzwi z auta wychodzą kłęby kurzu. Masakra. W tym miejscu warto dodać, że kurzy się tylko i wyłącznie jak mam uchyloną jakąś szybę w drzwiach bocznych. Jeśli mam zamknięte szyby to nie w aucie nie "fruwa" ani jeden pyłek kurzu! Jakby kurz był zasysany do środka auta po uchyleniu szyby. Wydaje mi się to jednak nienormalne, ponieważ w poprzednim aucie (Mazda 626) nic takiego nie miało miejsca. Wczoraj w nocy pomiędzy oparciem tylnej kanapy przeciągnałem żarówkę na kablu do bagażnika. Zamknąłem bagażnik i patrzyłem naokoło klapy (uszczelka) pod różnymi kątami, jak również oglądałem uważnie bagażnik od spodu leżąc pod autem i NIGDZIE nie zauważyłem żadnego błysku światła! Mimo to zdjąłem wykładzinę z prawej strony i okazało się, że kratka "pomagająca" w zamykaniu drzwi (puszczająca powietrze) nieco wyskoczyła z zatrzasków i mogła być nieszczelna. Zdemontowałem ją, powierzchnie styku z karoserią, jak i samą karoserię w tym miejscu odtłuściłem i kratkę wkleiłem na silikon. Dzisiaj jechałem i kurzy się tak samo. Czy ktoś miał podobny problem czy może ten typ tak ma?
Ostatnio zmieniony przez Hugo 09-09-2009, 23:59, w całości zmieniany 1 raz  

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 09-09-2009, 21:24   

Po polniakach śmigam autem służbowym (rzadko) albo w ogóle a nie Galantem :D
Tak na poważnie to zastanawiam się po co otwierasz szybę jak jeździsz po polniakach skoro masz klimę i nawiewy z filtrem kabinowym. Nie szukałbym na Twoim miejscu dziury w całym..... skoro kabina jest szczelna....

--------------------------------------------------------------------------------

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 09-09-2009, 22:30   

Prawie nie jeżdżę na klimie, bo mi przeszkadza po prostu (łamie mnie w kościach itd.). Ale żeby się nie kurzyło robię tak jak piszesz. Przez te 800 m klima jeszcze nie przeszkadza.

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 09-09-2009, 23:23   

a sprawdz te klapki co sa przewaznie pod zderzakiem w okolicach bagaznika ( nie kojarze gdzie sa dokladnie w galancie) moze one sie oberwaly/ wypadly lub cos takiego i tam Ci kurz wchodzi do auta - to sa te tzw wywietrzniki kratka z gumowa zaslonka

z tego co kojarze ktos juz mial taki przypadek na forum

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 10-09-2009, 00:06   

costa brawa pisałem o tym przecież, tylko inaczej ten element nazwałem:
"(...)zdjąłem wykładzinę z prawej strony i okazało się, że kratka "pomagająca" w zamykaniu drzwi (puszczająca powietrze) nieco wyskoczyła z zatrzasków i mogła być nieszczelna. Zdemontowałem ją, powierzchnie styku z karoserią, jak i samą karoserię w tym miejscu odtłuściłem i kratkę wkleiłem na silikon."
Dla świętego spokoju (przy okazji tego, że robię coś "fajnego" ze światłami postojowymi w tylnych lampach-szczegóły opiszę jak skończę) uszczelnię jeszcze silikonem miejsca przykręcania lamp tylnych (śruby posmaruję). Raczej to nic nie da, więc co by się stało gdybym zakleił szczelnie te "wywietrzniki", czyli przykleił tą miękką gumę do obudowy? Drzwi nie zamknę? :D

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 10-09-2009, 08:23   

w bagazniku tez sa takie puszki wentylacyjne - w kazdym razie w moim galancie sa (dostepne po zdjeciu plastikow)
moze one puszczaja?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 10-09-2009, 09:52   

Krzyzak napisał/a:
puszki wentylacyjne - (dostepne po zdjeciu plastikow)
Jakich plastików i gdzie mniej więcej ich szukać?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 10-09-2009, 10:45   

wiesz - w E3x w bagazniku sa plastikowe oslony
w EAx juz obite materialem - chodzi o cale boki, ktore zaslaniaja blache, kielichy amorow itd.
jak zakladalem w E3x glosniki, to musialem cale te "obicie" zdjac i zauwazylem tam 2 (po 1 na strone) plastikowe puszki z folia (cos jak w konfesjonale podczas spowiedzi :) ) - u mnie one sa lekko luzne i w zimie (jak plastik twardnieje) dodakowo stukaja na wybojach, co wyjasnilo tajemnicze stuki z tylnego "zawieszenia" zima
po prostu wybebesz bagaznik z bocznych tapicerek i zobacz czy masz tam te plastiki - czasem podczas dzwona w tyl lub na inna okolicznosc, naprawiajacy ich nie montuje

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 10-09-2009, 19:37   

Krzyzak napisał/a:
wiesz - w E3x w bagazniku sa plastikowe oslony
w EAx juz obite materialem
Aha, to już wiadomo o co chodzi.
Krzyzak napisał/a:
musialem cale te "obicie" zdjac i zauwazylem tam 2 (po 1 na strone) plastikowe puszki z folia
Miałem zdjęty materiał z prawej strony i nic takiego nie widziałem. Choć nie zaglądałem tam dokładnie w te wszystkie profile, bo skupiłem się na tym wywietrzniku.
Krzyzak napisał/a:
czasem podczas dzwona w tyl lub na inna okolicznosc, naprawiajacy ich nie montuje
Nie ukrywam, że coś tam z tyłu się "stanęło" kiedyś, ale musiało to być tylko jakieś "dotknięcie" się do kwietnika, słupka, itp., ponieważ podłoga bagażnika począwszy od zderzaka jest nietknięta.
Przed chwilą uszczelniłem śruby mocujące lampy, ale nie sądzę żeby to coś dało. Co myślisz o tym całkowitym lub częściowym przyklejeniu gumki wywietrznika do obudowy? Nie zamknę drzwi lub będą się zamykać bardzo ciężko?

qattro18 
Forumowicz

Auto: E32A
Wysłany: 10-09-2009, 22:05   

witam!sprawdz jeszcze gumowa zaslepke pod zapasowka ,w E3x mam kieszenie boczne na ktorych dnie sa rowniez gumowe zaslepki przez ktore tzn ich brak mialem ciagle kurz w bagazniku

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 10-09-2009, 22:08   

qattro18 napisał/a:
witam!sprawdz jeszcze gumowa zaslepke pod zapasowka
Mam tam butlę od gazu i jeśli ta zaślepka miałaby być na środku wnęki na koło (butlę) to tam jest na 100% szczelne.
qattro18 napisał/a:
,w E3x mam kieszenie boczne na ktorych dnie sa rowniez gumowe zaslepki
Ale po bokach wnęki na koło zapasowe, czy po bokach bagażnika?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 11-09-2009, 09:27   

Hugo, nie mam pojecia o jakiej gumie wywietrznika piszesz - nie mialem EA...
w kazdym razie jestes dociekliwy i na pewno dojdziesz :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Wysłany: 12-09-2009, 10:23   

Krzyzak napisał/a:
w kazdym razie jestes dociekliwy i na pewno dojdziesz
Już tracę nadzieję. Będę zamykał szyby na gruntowych drogach i już.

Mam tylko jeszcze jedno pytanie, a mianowicie jak się odkręca ten schowek w podłodze bagażnika z lewej strony? Wiadomo 2 wkręty z brzegu odkręcone, ale niestety nie mogę odkręcić tej śruby w środku, bo się okręca, a nie ma możliwości jej przytrzymania (nie ma jak). Czy może od spodu bagażnika się ją kontruje?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 16-09-2009, 10:19   

Z tego co pamiętam to jest blacho-wkręt. Jak odkręcisz wszystkie śruby to podważ delikatnie schowek śrubokrętem i wykecaj śrubę. Powinno pójść.

qattro18 
Forumowicz

Auto: E32A
Wysłany: 16-09-2009, 20:04   

Po bokach bagaznika,jak zajzysz od spodu to w polowie dlugosci bocznej czesci zderzaka

Odpowiedz do tematu