Pierwsze Carismy po liftingu. |
Autor |
Wiadomość |
Adrians
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A '01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-08-2009, 13:43 Pierwsze Carismy po liftingu.
|
|
|
Jestem bardzo zainteresowany kupnem Carismy w tej nowszej wersji, jednak z powodu ograniczeń pieniężnych zmuszony jestem rozglądać się za tymi pierwszymi modelami. Oglądałem już wiele samochodów i zauważyłem pewne różnice. Mam w związku z tym kilka pytań (zainteresowany jestem tylko silnikiem diesla).
1. Czy wersja po liftingu z rocznika '99 jest "normalna"? Czasami zdarza się takie zobaczyć.
2. Zauważyłem że te roczniki mają różne skrzynie biegów. Jedne ze wstecznym po lewej stronie, drugie "normalnie" pod piątką. Której wersji lepiej się trzymać?
3. Silnik. DID czy ten starszy TD? Co będzie lepsze? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 26-08-2009, 14:29
|
|
|
Adrians napisał/a: | 1. Czy wersja po liftingu z rocznika '99 jest "normalna"? Czasami zdarza się takie zobaczyć. |
normalne, wersje z liftem (model 2000) weszly do sprzedazy okolo lipca 99
Adrians napisał/a: | Zauważyłem że te roczniki mają różne skrzynie biegów. Jedne ze wstecznym po lewej stronie, drugie "normalnie" pod piątką. Której wersji lepiej się trzymać? |
zalezy od silnika
Adrians napisał/a: | Silnik. DID czy ten starszy TD? Co będzie lepsze? |
naturalnie z bezposrednim wtryskiem DID |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 26-08-2009, 14:46
|
|
|
[quote="arturro"] Adrians napisał/a: |
naturalnie z bezposrednim wtryskiem DID |
A TD jaki ma wtrysk tak z czystej ciekawości się spytam ?? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 26-08-2009, 14:56
|
|
|
pawelsonx napisał/a: | A TD jaki ma wtrysk tak z czystej ciekawości się spytam ?? |
oj, tak sie przyjelo i tak sie mowi i pisze |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 26-08-2009, 18:25
|
|
|
obywatel Adrians zbyt młodej cari nie chce kupić 10 latka i taki samochód może mieć trochę najechane. W związku z tym pewne elementy mogą kończyć swój żywot, dlatego trzeba rozkminić ile takie elementy kosztują do td a ile do di-d (chodzi o osprzęt silnika)
W di-d jest problem z kołem dwu masowym i ta część wali ostro po kieszeni. Do tego może turbinka puszczać albo tym podobne jak wtryski gdzie koszt tych elementów wcale nie jest mały zwłaszcza że w Polsce fachowcy przeważnie specjalizują się w VAG-ach i dla nich do niedawna common rail to była czarna magia bo volkswagen tego nie stosował
W td za to są dolegliwości z zaworem korekcji wtrysku tulejkami wybieraka. Co do sprzęgła to nie wiem czy posiada koło dwumasowe. Poza tym system wtryskowy jest prosty jak budowa cepa co nie znaczy że w Polsce jest dużo fachowców którzy to umieją naprawić czy ustawić .
Oczywiście di-d jest zwinniejszy i cichszy a td głośny i trochę mułowaty ale bez przesady. |
|
|
|
 |
Adrians
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-08-2009, 18:33
|
|
|
A w kwestii spalania są duże różnice? Myślałem bardziej o autku na gaz ale widzę, że strasznie mało jest tych wersji po lifcie zagazowanych, także wolę trzymać się diesla. Jeszcze tak z ciekawości, które znaczki były w standardzie montowane na tylnej klapie? Emblemat Mitsubishi, napis Carisma i DID? Chciałbym wykluczyć ewentualne "puknięcie" w tył. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27-08-2009, 20:13
|
|
|
No w standardzie to raczej są i znaczek i napisz mitsu, carisma i rodzaj silnika |
|
|
|
 |
barthez2183
Mitsumaniak 01354/KMM

Auto: Carisma 1.9 DID, XF106.460
|
Wysłany: 27-08-2009, 21:19
|
|
|
Saqu, sprostowanie,po lifcie nie ma już napisu "mitsubishi".Jest tylko Carisma,DID i diamenty.Pozdro |
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
 |
|
|
|
 |
Adrians
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-08-2009, 18:14
|
|
|
Ok. Dzięki wielkie. Więc rozpoczynam uparte poszukiwania. |
_________________ 01.2014 - ... - Galant EA2A Elegance 2001r.
07.2010 - 03.2014 - Carisma 1.8 GDI LS 1998r. |
|
|
|
 |
pamar
Mitsumaniak Kainamustim

Auto: Carisma 1,9TD Colt VII 1,3
Zaproszone osoby: 2
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Lip 2007 Posty: 4173 Skąd: Andrespol/Radków
|
Wysłany: 11-09-2009, 16:00
|
|
|
barthez2183 napisał/a: | po lifcie nie ma już napisu "mitsubishi".Jest tylko Carisma,DID i diamenty.Pozdro |
A w TD jest tylko napis Carisma (po prawej stronie) i diamenty. |
_________________ ad futuram rei memoriam:
Demokracja - to jednak kupa a świat to może tylko wyobrażenie
http://www.mitsumaniaki.com/
http://www.mmdzieciom.pl/
 |
|
|
|
 |
|