Pomiar pola Elektr. POMOCY |
Autor |
Wiadomość |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-09-2009, 20:48 Pomiar pola Elektr. POMOCY
|
|
|
Poszukuje kogoś z Krakowa lub okolic kto miałby wiedzę i sprzęt do pomiaru pola elektromagnetycznego.
Już tłumaczę o co chodzi. Kilka minut temu wszedłem do garażu przy wyłączonych światłach. Całkowita ciemność bo na ulicy akurat spaliła się żarówka na latarni. Moim oczom ukazało się dziwne zjawisko. Mianowicie świetlówki w garażu jarzą się mimo że są wyłączone !!
Dodatkowego smaczku sprawie dodaje fakt ,że od zawsze mam w domu problem z odbiorem telewizji z nadajników naziemnych... no i może do tego fakt że ja i mój tata mamy poważne problemy ze zdrowiem.
Dodatkowo zamieszczam screen z pomiaru ,który wykonałem jakiś czas temu za pomocą net stumblera... Wtedy myślałem ,że to zwykły błąd pomiaru ale dzisiaj zaczynam się poważnie martwić o własne życie.
 |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
|
Wysłany: 14-09-2009, 22:32
|
|
|
z tego co wiem to są specjalistyczne firmy zajmujące się takimi pomiarami.
Ale szczegółów nie znam.
Sam raz chciałem sobie kupić tego typu miernik ale okazało się że koszty są dość wysokie.
p.s zapytam kolegi elektronika, może coś bedzie wiedział. |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 15-09-2009, 09:11
|
|
|
HouseM z pewnością znajdziesz taką firmę na Śląsku - wykonują pomiary np. na kopalniach . Jeśli nie znajdziesz nic u siebie to chyba mogą zdobyć do nich namiary - tylko nie wiem jak z ceną . |
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 15-09-2009, 20:07
|
|
|
Firma wysokościowa ,w której kiedyś pracowałem ma takiego ludka - specjalistę od pomiarów jednak nastroje w firmie kiedy odchodziłem z pracy były takie średnie tak więc wolę tam w ogóle już nie zaglądać a tym bardziej prosić o przysługę.
A może ma ktoś taki prosty miernik jak do badania szczelności mikrofalówek ? Tabelkę z dopuszczalnymi zakresami pól dzisiaj odnalazłem w moich starych "roboczych" papierach. Teraz tylko przyrząd potrzebny. |
 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
|
Wysłany: 15-09-2009, 23:04
|
|
|
akurat wczoraj w radio była jakaś audycja na temat przekaźników dla telefonów komórkowych, ich szkodliwości itd itd, wspominali jak to wykonywali pomiary odnośnie pola jakie taka stacja wytwarza i jaki ma "zasięg"
więc może w tym kierunku coś szukaj, w jakiś firmach specjalizujących się tego typu budowlami, może Ci pomogą, musza mieć w końcu takie urządzenia. Dorwać takiego żeby przyszedł ze sprzętem i za flaszke zmierzył co i jak |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:04
|
|
|
HouseM, jak jasno jarzą te świetlówki? Być może masz gdzieś przebicie?
Spróbuj wykręcić korki aby kompletnie odciąć dopływ prądu do świetlówek. A masz może włącznik do nich z podświetleniem? Odcinanie masz przez zero czy przez fazę (czyli czy wyłącznik przed czy za lampami)?. Generalnie odetnij fazę i zobacz, czy efekt ustąpi.
Do zajarzenia świetlówki (i to wyjątkowo słabego) używałem kiedyś na pokazach dla dzieciarni impulsów 20kV z generatora. Nadajnik o mocy kilku kW w pobliżu świetlówki może zrobić to samo, lub mocniejszy również stojący relatywnie blisko. Masz w pobliżu BTS albo maszt Radio/TV? A może za płotem domorosłego krótkofalowca ze zbyt dużej mocy nadajnikiem?
Co do samych pomiarów to sprzęt taki mogą mieć sanepidy, bo pomiary tego typu niekiedy są wymagane przy ocenie ryzyka zawodowego na różnych stanowiskach pracy. Można spytać. |
|
|
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 18-09-2009, 20:31
|
|
|
Tak odpinałem wszystkie 3 fazy na wejściu do budynku. Jasność z jaką świecą ? ... hmm coś w przybliżeniu jak fluoryzujące wskazówki w zegarku.
BTSów mam w około bezliku toć to centrum miasta mociumpanie
A tak na poważnie to mam dwa radary małego zasięgu w okolicy. Jeden na MSW (400m od mojego domu) , drugi na lotnisku 800m ode mnie (baza śmigłowcowa policji)
Jakby je połączyć linią prostą to mój dom wypada tak mniej więcej w tej osi . |
 |
|
|
|
 |
Lothar [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:38
|
|
|
HouseM napisał/a: | BTSów mam w około bezliku toć to centrum miasta mociumpanie |
Chodziło mi raczej o taki w promieniu ~100m. Radary to gorsza sprawa, bo emitują kierunkowe promieniowanie o dużej mocy. Zdrowe to niestety nie jest. |
|
|
|
 |
|