Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poszukiwania pracy po 30,czasem można się załamać
Autor Wiadomość
sebekColt97 
Mitsumaniak

Auto: -
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-09-2009, 13:58   Poszukiwania pracy po 30,czasem można się załamać

Długo zastanawiałem się czy pisać taki temat, ale czasem lepiej to wyrzucić z siebie niż denerwować, a znacie mnie i nieraz wspominałem wam na spotach że ciężko poukładać życie w nowym miejscu, nawet w takim mieście jak Gdańsk. Z pracą w całym kraju jest żle, tak samo tutaj na Pomorzu. Najgorsze jest to, jak człowiekowi na dzień dobry mówią, "prosze pana,my po 30 niestety nie przyjmujemy" Takie zdanie to norma jak dzwoni się na różne ogłoszenia, a co mnie zaskakuje,że bardzo renomowane firmy,również potrafią tak zbyć człowieka. Ostatnio dzwoniąc do bardzo znanej firmy kurierskiej, od razu zapytali mnie o wiek i jak im powiedziałem, to tylko usłyszałem kulturalnie "przykro nam, ale pan ma już ponad 30 lat i nie zatrudniamy w tym wieku". Z jednej strony szukają młodych z doświadczeniem, z drugiej emerytów rencistów, a co mają zrobić ci pośredni, załamać się, zabić albo nie wiem już co. Sory, ale to wszystko jest przykre, człowiekiem gardzą, wypominają wiek albo brak doświadczenia, chce sie pracować, ale ciężko cokolwiek znaleść, prace stałą, godziwą, normalną. Nie trace nadziei, że pokonam te przeszkody, na tym forum odnalazłem wielu znajomych i to pomaga mi przetrwać te ciężkie czasy. Może jesień będzie lepsza i przyniesie zmiany, mam nadzieję, nie gniewacie się że napisałem te kilka zdań, może ktoś ma możliwość pomocy w zatrudnieniu, będe wdzięczny za każdą pomoc. Pozdrawiam.

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 23-09-2009, 18:11   

sebekColt97, znam ten ból z autopsji, choć w zeszłym roku, jak mnie życie przymusiło do szukania pracy, to miałem farta - znalazłem w trzy dni :shock: . Ale znam też drugą stronę medalu - 10 lat temu szukałem pracy ponad 1,5 roku i to parszywe uczucie bezsilności jest mi niestety znane :? . Teraz pracuję w tzw. kominie, w czterobrygadówce, ale zarobki jak na moją okolicę są może nie zachwycające, ale przyzwoite, no i firma dofinansowuje mi teraz 80% studiów :mrgreen: . Życzę Ci wytrwałości - będzie OK :finga:
Pozdrawiam
Bogdan

Teodor 
Nowy Forumowicz

Auto: SpaceWagon 4x4 ???
Wysłany: 23-09-2009, 18:56   

sebekColt97 napisał/a:
Z jednej strony szukają młodych z doświadczeniem

oni szukają młodych bez doświadczenia żeby ich robić w bambuko, na godzinach, na przepisach, na czymkolwiek się da, a jak już młody po dwóch latach nabędzie doswiadczenia to zwalniają i zatrudniają kolejnych młodych naiwniaków.
powodzenia w końcu trafisz na normalną firmę

sebekColt97 
Mitsumaniak

Auto: -
Wysłany: 23-09-2009, 20:18   

Najważniejsze nie poddawać to wszystko jakoś poukłada i mam nadzieje odnajde się w końcu, tymbardziej, że pomorska grupa mitsumaniaków jest super i każdy spot niezwykle udany.

LEWY 
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Wysłany: 23-09-2009, 22:37   

sebekColt97

rozumiem Cie w pełni bo mam teraz gównianą prace i pomyślałem że założę własny ośrodek szkolenia kierowców,
ale dziś niestety oblałem psychotesty więc o tym osk mogę zapomnieć a uwież mi modlitwa o śmierć niestety nie pomaga.
Mogę tylko życzyć Ci wszystkiego dobrego.
pozdrawiam

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 23-09-2009, 23:07   

sebekColt97, nie łam się, ja od czerwca wysłałem ok 70 CV i dostałem tylko dwie odpowiedzi z zaproszeniem na rozmowę kwalifikacyjną. od 3 m-cy jestem zarejestrowany w PUPie i też nic nie ma, i dlatego chyba nadeszła moja pora na otwarcie DG.

Co mogę podpowiedzieć z własnego doświadczenia? Wyeksponuj swoje referencje, pokaż silne atuty jakimi jest Twoje doświadczenie, rozwaga i konsekwencja w podejmowaniu decyzji, oraz racjonalne myślenie. W przypadku pytań o wiek, zawsze możesz ripostować, że to jest tylko nieco ponad 5 lat (bo przeciętny absolwent ma 25), i jest to właśnie Twoje DOŚWIADCZENIE na danym stanowisku.

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 24-09-2009, 12:06   

Chooper napisał/a:
że to jest tylko nieco ponad 5 lat (bo przeciętny absolwent ma 25), i jest to właśnie Twoje DOŚWIADCZENIE na danym stanowisku.

Święte słowa, Panie Dzieju, święte słowa :mrgreen: . Na rozmowie kwalifikacyjnej na pytanie o plany rozwoju, od razu wyłożyłem kawę na ławę, że chcę zainwestować w swój rozwój i rozpocząć studia (a mam 38 lat). Zaakcentowałem, że jestem dojrzałym, odpowiedzialnym facetem nieustępliwie realizującym postawione przede mną zadania i to się chyba spodobało :wink:
Pozdrawiam
Bogdan

LEWY 
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Wysłany: 24-09-2009, 22:04   

Przez głowie przeszło mi ze może by tak wydzielić jakiś kąt na forum,
gdzie Ci bez pracy mogli by się dowiedzieć jak np. napisać CV itp itd,
nie mowie tu o regułkach z netu tylko o podpowiedziach z doświadzczenia, coś jak taki mały ale sprawnie działający urząd pracy,
gdzie można by napisać opinie o jakimś pracodawcy jeżeli jego ogłoszenie się właśnie ukazało
no w skrócie to taki poradnik by tym którzy nie mają pracy pomóc ja znaleść.

u157 
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Wysłany: 24-09-2009, 22:29   

Napisz jakiej pracy szukasz, co potrafisz i co lubisz robić. Jaka praca Ciebie interesuje. Jak będzie więcej wiadomo to może szybciej jakaś oferta się trafi?
Powodzenia.

Odpowiedz do tematu