[Cari 1.6] Gaz Holenderski w Mitsubishi Carisma 1.6 16V |
Autor |
Wiadomość |
Cargo
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 GL+ LPi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-09-2009, 17:57 [Cari 1.6] Gaz Holenderski w Mitsubishi Carisma 1.6 16V
|
|
|
Witam kupiłem nie dano Mitsubishi Carisma 1.6 16V z gazem Holenderskim . Jak eksploatować dobrze ten gaz. Zapalać na gazie można czy najpierw na benzynie . Słyszałem że jakiś olej nie do tego fazu leje do pompy ale nie bardzo wiem jaki ...?
[ Dodano: 22-09-2009, 20:30 ]
Nikt nie miał do czynienia z tym gazem ... ? |
Ostatnio zmieniony przez glina 25-01-2013, 11:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
marecki338
Mitsumaniak
Auto: Outlander 6, COLT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 15 Cze 2007 Posty: 278 Skąd: bartoszyce
|
Wysłany: 22-09-2009, 21:35
|
|
|
Witam. mam cari 1,6 z gazem viale od roku i powiem tyle ze lać gaz i jechać . nie dopuszczać prowincjonalnych partaczy bo sie na tych instalacjach nie znają.
co do odpalania na gazie to komputer nie pozwoli. za każdym razem rozruch następuje na bezynie i przełącza automatycznie na gaz, jak padnie pompka w baku stoisz i płaczesz bo nie ma opcji rozruchu na samym gazie. instalacje troszke więcej palą ( z korzyścią dla silnika) . zalecana jest częstsza wymiana oleju w silniku. wale to w każdym aucie z gazem norma. |
|
|
|
 |
rosoll
Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 23-09-2009, 01:45 Re: Gaz Holenderski w Mitsubishi Carisma 1.6 16V
|
|
|
Cargo napisał/a: | Witam kupiłem nie dano Mitsubishi Carisma 1.6 16V z gazem Holenderskim . Jak eksploatować dobrze ten gaz. Zapalać na gazie można czy najpierw na benzynie . Słyszałem że jakiś olej nie do tego fazu leje do pompy ale nie bardzo wiem jaki ...?
zależy której generacji masz tą instalacje. Jak IV i V to jest full automat i pamiętaj o odpowiednim stanie benzyny na rozruch i co jakieś 10 tyś. km zrobić ze 50 - 100 km na samej benzynce. Tak przynajmniej pisze w mojej instrukcji Stag 300-4 |
|
|
|
 |
Cargo
Forumowicz

|
Wysłany: 23-09-2009, 16:54
|
|
|
marecki338 napisał/a: | Witam. mam cari 1,6 z gazem viale od roku i powiem tyle ze lać gaz i jechać . nie dopuszczać prowincjonalnych partaczy bo sie na tych instalacjach nie znają.
co do odpalania na gazie to komputer nie pozwoli. za każdym razem rozruch następuje na bezynie i przełącza automatycznie na gaz, jak padnie pompka w baku stoisz i płaczesz bo nie ma opcji rozruchu na samym gazie. instalacje troszke więcej palą ( z korzyścią dla silnika) . zalecana jest częstsza wymiana oleju w silniku. wale to w każdym aucie z gazem norma. |
Patrzyłem w papierach i mam taką samą instalacje taka jak ty masz też Vialle
tylko coś niepokoi mnie obroty silnik ok 800 do 900 czy tak powinno być ...?
podam jeszcze że ta instalacja była montowana fabrycznie . Jak będę miał czas to wrzucę fotki tej instalacji |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23-09-2009, 17:17 Re: Gaz Holenderski w Mitsubishi Carisma 1.6 16V
|
|
|
rosoll napisał/a: | Cargo napisał/a: | Witam kupiłem nie dano Mitsubishi Carisma 1.6 16V z gazem Holenderskim . Jak eksploatować dobrze ten gaz. Zapalać na gazie można czy najpierw na benzynie . Słyszałem że jakiś olej nie do tego fazu leje do pompy ale nie bardzo wiem jaki ...?
zależy której generacji masz tą instalacje. Jak IV i V to jest full automat i pamiętaj o odpowiednim stanie benzyny na rozruch i co jakieś 10 tyś. km zrobić ze 50 - 100 km na samej benzynce. Tak przynajmniej pisze w mojej instrukcji Stag 300-4 |
No tak tylko to jest oryginalna Holenderska instalacja, wlew gazu ma wysoko na prawym tylnim błotniku i działa na zasadzie bezpośredniego wtrysku gazu. Przynajmniej tak piszą
I tutaj chyba raczej nie ma mowy o stagach, bo to instalacja nie była dodatkowo zakładana |
|
|
|
 |
Cargo
Forumowicz

|
Wysłany: 23-09-2009, 17:28 Re: Gaz Holenderski w Mitsubishi Carisma 1.6 16V
|
|
|
Saqu napisał/a: | rosoll napisał/a: | Cargo napisał/a: | Witam kupiłem nie dano Mitsubishi Carisma 1.6 16V z gazem Holenderskim . Jak eksploatować dobrze ten gaz. Zapalać na gazie można czy najpierw na benzynie . Słyszałem że jakiś olej nie do tego fazu leje do pompy ale nie bardzo wiem jaki ...?
No tak tylko to jest oryginalna Holenderska instalacja, wlew gazu ma wysoko na prawym tylnim błotniku i działa na zasadzie bezpośredniego wtrysku gazu. Przynajmniej tak piszą
I tutaj chyba raczej nie ma mowy o stagach, bo to instalacja nie była dodatkowo zakładana |
Ja mam wlew tak gdzie jest wlew benzyny. Ale bardziej interesuję mnie co jest z tymi obrotami |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 23-09-2009, 17:42
|
|
|
No ja Ci rady nie moge udzielić, prędzej GDI
U nas w GDI falowanie obrotów to normalne, ale jak to się ma do gazówek to nie wiem. |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 23-09-2009, 17:51
|
|
|
w sprawie gazu LPi Vialle zapraszam do tematu http://forum.mitsumaniaki...ialle&start=195 tam jest sporo informacji na temat vialle |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
rosoll
Forumowicz
Auto: Carisma
|
Wysłany: 24-09-2009, 00:03
|
|
|
Cargo napisał/a: | Ja mam wlew tak gdzie jest wlew benzyny. Ale bardziej interesuję mnie co jest z tymi obrotami |
a co masz z tymi obrotami ? u mnie też falowały i czasami falują i są 2 przyczyny które zdiagnozowałem:
1- to silniczek krokowy który przeczyściłem oraz przepustnice
2- to przepływomierz którego nie wymieniłem bo szkoda mi teraz kasy |
|
|
|
 |
|