[MSS 1.3] Problem ze stukami z tyłu... |
Autor |
Wiadomość |
mkzibi
Forumowicz
Auto: MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-09-2009, 23:18 [MSS 1.3] Problem ze stukami z tyłu...
|
|
|
Mam problem. Podczas jazdy nie zawsze na wybojach bo czasami również jak ruszam z miejsca lub skrecam, słyszę z tyłu metaliczne dźwięczne stuki coś w rodzaju jak by sprężyny pękały, lub jak by coś uderzyło o sprężynę. Czy ktoś miał taki przypadek |
|
|
|
 |
lukasz921
Mitsumaniak
Auto: Space Star 1.6
Pomógł: 4 razy Dołączył: 26 Cze 2007 Posty: 186 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 29-09-2009, 07:11
|
|
|
Witam, A nasila Ci sie to np podczas deszczu lub po deszczu ? Ja zmieniłem łączniki ktore nie byly w dobrej formie lecz nic to nie dało. Moim zdaniem jest to odgłos sprężyn i trzeba cos podłożyc pod jej ostatni zwoj. Tak samo jak jest to fabrycznie z przodu. Niestety jeszcze nie testowałem tego rozwiązania.
Lukasz921 |
|
|
|
 |
mkzibi
Forumowicz
|
Wysłany: 29-09-2009, 09:42
|
|
|
lukasz921 napisał/a: | Witam, A nasila Ci sie to np podczas deszczu lub po deszczu ? Ja zmieniłem łączniki ktore nie byly w dobrej formie lecz nic to nie dało. Moim zdaniem jest to odgłos sprężyn i trzeba cos podłożyc pod jej ostatni zwoj. Tak samo jak jest to fabrycznie z przodu. Niestety jeszcze nie testowałem tego rozwiązania.
Lukasz921 |
No właśnie tez mi się wydaje że to cos ze sprężyną bo taki metaliczny dzwięk jest i taki "sprężynowy". Jeśli chodzi o deszcz to nie powiem bo jeszcze nie jeździłem w deszczu bo cały sierpień i wrzesien nie pada prawie. |
|
|
|
 |
tomekndm [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2009, 10:11
|
|
|
Też to mam... Najdziwniejsze, że jak pojechałem na sprawdzenie zawieszenia mimo szarpania i bujania na wszystkie strony nic nie było słychać. Na forum były już takie tematy, czytałem gdzieś nawet o naciąganiu na sprężynę węża ogrodowego... sam nic z tym nie robię, kwestia przyzwyczajenia |
|
|
|
 |
jewiurz
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 112 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 29-09-2009, 10:30
|
|
|
mam to samo, takie metaliczne pęęęęę
najczesciej z prawej strony, przy małej predkosci i przy ruszaniu i manewrowaniu |
|
|
|
 |
mkzibi
Forumowicz
|
Wysłany: 29-09-2009, 11:29
|
|
|
jewiurz napisał/a: | mam to samo, takie metaliczne pęęęęę
najczesciej z prawej strony, przy małej predkosci i przy ruszaniu i manewrowaniu |
Dokładnie...... pęęęęę i dokładnie przy ruszaniu małej prędkości i więcej z prawej bo z lewej żadziej.
Cztyli ten typ tak ma? |
|
|
|
 |
tomekndm [Usunięty]
|
Wysłany: 29-09-2009, 12:23
|
|
|
wygląda na to, że tak, bo wszystkie objawy się zgadzają |
|
|
|
 |
lopez1201
Nowy Forumowicz lopez1201
Auto: MSS 1,9 DiD '01
|
Wysłany: 02-10-2009, 21:22
|
|
|
te podejrzane odgłosy wydaja współpracujące elementy gumowo - metalowe , z tego co wiem od znajomego mitsumaniaka to odgłosy te ustały po wymianie części elementów gumowych tylnego zawieszenia z wykorzystaniem zamienników. Deszcz niestety nie ma tu nic do rzeczy... |
|
|
|
 |
mkzibi
Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2009, 14:57
|
|
|
lopez1201 napisał/a: | te podejrzane odgłosy wydaja współpracujące elementy gumowo - metalowe , z tego co wiem od znajomego mitsumaniaka to odgłosy te ustały po wymianie części elementów gumowych tylnego zawieszenia z wykorzystaniem zamienników. Deszcz niestety nie ma tu nic do rzeczy... |
Czy do wymiany tych gum trzeba zdejmować amortyzatory i sprężyny? |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2009, 11:22
|
|
|
a u mnie ten problem rozwiązali - być może to jest inna historia ale tez miałem takie dziwne brzdęknięcia - faktem jest że czasem coś tam jeszcze słychać ale o wiele rzadziej niż poprzednio.
Ponoć chodziło o mocowanie linki z hamulca ręcznego - jest ona mocowana do karoserii w takiej tulejce i ma tam chodzić luźno - u mnie była zapieczona i jak się linka przesuwała w tej tulejce to właśnie wydawała taki dźwięk - w serwisie rozebrali mi ten element - wyczyścili, nasmarowali i mam spokój.
Bardziej mnie irytuje codzienne poranne trzaskanie w każdym kole , przejadę kilometr może daw i wszystko wraca do normy - tak jak by się przez noc coś zapiekało |
|
|
|
 |
agrest0
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6 LPG
|
Wysłany: 12-10-2009, 15:16
|
|
|
Nie wiem czy to pomoze ale u siebie mam zalozone gumy usztywniajace na sprezyny. 3 sztuki na sprezyne. Mniej wiecej takie jak tutaj gumy usztywniajace
Zadnych odglosow podobnych do Waszych nie slysze.
Kupilem je ze wzgledu na spore obciazenie z ktorym czesto sie poruszalem a szlak mnie trafial jak widzialem kolo wchodzace pod karoserie. Teraz jest miodzio i nic nie puka. Koszt prawie zaden. Zrobilem z nimi juz ladnych kilkadziesiat tysiecy. Wszystko chodzi pieknie.
Pozdrawiam
J. |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2009, 15:57
|
|
|
już kupione - jak przetestuję to napiszę co mi to dało - chętnie bym dźwignął mój tył samochodu o parę centymetrów |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 12-10-2009, 18:16
|
|
|
bazkomp napisał/a: | hętnie bym dźwignął mój tył samochodu o parę centymetrów | Wtedy przód, który i tak jest nisko zacznie Ci o wszystko zawadzać |
|
 |
agrest0
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 1.6 LPG
|
Wysłany: 12-10-2009, 20:53
|
|
|
Gwarantuje Ci ze moj przod o nic nie zawadza Z racji roznych dziwnych hobby, smigam Miskiem duzo po roznych bezdrozach i naprawde swietnie sobie radzi. Daje rade tam gdzie wiele innych marek nawet sie nie zapuszcza.
Inna sprawa ze na przod gumki tez mozna kupic |
|
|
|
 |
bazkomp [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2009, 20:56
|
|
|
chcę dźwignąć tył bo nawet dłoni nie mogę włożyć w szczelinę między oponą a nadkolem a z przodu mogę głowę włożyć nie za fajnie to wygląda |
|
|
|
 |
|