|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[EA6A/W 2.0TD] D.I.Y halogeny |
Autor |
Wiadomość |
kungfumiszcz
Mitsumaniak

Auto: Galant 2000 ST.W GLS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2008 Posty: 120 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 27-09-2009, 19:15 [EA6A/W 2.0TD] D.I.Y halogeny
|
|
|
o dluzszego czasu poszukiwalem soczewki do oryginalnego halogenu, samego halogenu, zamienikow, halogenow od eclipse, lancera, itp. o ile czasami sie pojawialo na allegro/ebay/szroty, to niemal za kazdym razem watpliwej kondycji, badz cena mijala sie ze zdrowym rozsadkiem.
postanowilem zamontowac uniwersalne halogeny, ktore znalazlem na aukcji:
http://allegro.pl/item724...la_dzienne.html
70mm w obwodzie i 63mm, czyli tyle ile ma maskownica halogenow w moim galu. opcjonalnie mialy byc tez z ringami "angel eyes":
http://allegro.pl/show_item.php?item=741829094
okazaly sie za duze
poczytalem na forum, wydrukowalem schemat montowania zderzaka. powiem szczerze, ze bez kolegi mechanika i jego magicznej skrzynki narzedziowej, za chiny sam bym nie scignal zderzaka. sruby od strony pasazera w okolicy zbiornika spryskiwacza bez lamanych kluczy nie do odkrecenia we wlasnym zakresie. foto bez zderzaka ponizej (foto z komorki)
a tu juz same halogeny w galu, moze nie jest to juz 100% galant, ale za to jak ladnie wyglada i jeszcze lepiej swieci. fotki nocne wkrotce.
zblizenie. maskownice dostaly jakis czas temu czarny kolor, w/g mnie ladniej wygladaja:
bez wlaczonych swiatel:
wlaczone:
same halogeny (foto z allegro):
montaz na katownikach stalowych, 1 samowkret, 1 sruba z nakretka samozaciskowa, zlozenie halogenow 15min kazdy. zlozenie zderzaka troszke dluzej . w razie pytan moge podpowiedziec to i owo. |
_________________ do or do not, there's no try |
Ostatnio zmieniony przez Owczar 30-09-2009, 10:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
yam1530
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.0TDi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 386 Skąd: Brzeg/Wrocław
|
Wysłany: 28-09-2009, 17:22
|
|
|
Ładnie wyszło
Ja mam u siebie jednen halogen pęknięty i potrzebuje wymienić.
Nie dało się wymienić halogenów bez sciągania zderzaka |
_________________ Galant EA6A 4D68
Moja była Carisma '96 1.6 |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3267 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 28-09-2009, 17:46
|
|
|
kungfumiszcz - wygląda to OK , tylko mam pytanie - w jakim charakterze te światła zamontowałeś ? jako dzienne ( to powinny świecić samodzielnie ) ? , jako przeciwmgielne
( to się nie nadają - nie taki jak trzeba snop światła ) ? czy jako dodatkowe ? Pytam , bo sam szukam przeciwmgielnych do Lancera . |
|
 |
kungfumiszcz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-09-2009, 17:29
|
|
|
yam1530 napisał/a: | Nie dało się wymienić halogenów bez sciągania zderzaka |
probowalem, niestety nie mam kanalu. nie obylo sie bez sciagania zderzaka, od strony kierowcy za halogenem jest druga chlodnica (turbodiesel - intercooler, czy do czego ona tam jest? ), a od strony pasazera zbiornik spryskiwacza. ogolnie zaczep halogenu jest montowany na 4 wkretach, ale dostac sie do nich - masakra. jakby to byla kwestia samej soczewki, to roboty na 15min., ale trafic w dobrym stanie graniczy z cudem.
Uwex napisał/a: | kungfumiszcz - wygląda to OK , tylko mam pytanie - w jakim charakterze te światła zamontowałeś ? jako dzienne ( to powinny świecić samodzielnie ) ? , jako przeciwmgielne
(to się nie nadają - nie taki jak trzeba snop światła ) ? czy jako dodatkowe? |
wstepnie mialy byc jako przeciwmgielne, docelowo jako dodatkowe. |
|
|
|
 |
Ursus
Mitsumaniak Zbieram na Gala
Auto: Galant `99 2.0TD skasowany:(
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Wrz 2007 Posty: 680 Skąd: Skoczów
|
Wysłany: 01-10-2009, 21:50
|
|
|
kungfumiszcz napisał/a: | wstepnie mialy byc jako przeciwmgielne, docelowo jako dodatkowe. |
Co to znaczy?? Kupiłeś jako przeciwmgielne ale, no właśnie co, nie nadają się?? Czy o co chodzi?
Ja po bardzo długich poszukiwaniach oryginałów soczewkowych również zwątpiłem i kupiłem zestaw takich przeciwmgielnych na allegro. Udało mi się je zamontować bez ściągania zderzaka jedynie częściowo go demontując, fajna zabawa Właściwie nie wiem jak powinny świecić oryginały, bo moje były uszkodzone a te co założyłem choć to nie jakieś drogie markowe dość często się przydawały i sprawdzały na wąskich krętych drogach czy we mgle. Jedynie ten rzekomo chrom to kicha totalna. Na tym zestawie ze zdjęcia widzę że obwódka soczewki jest z jakiegoś tworzywa, u mnie to był metal niby chromowany. Ładnie to wyglądało dopóki nie zaczęło rdzewieć i śniedzieć, po jakichś trzech tygodniach |
_________________ Gdybyśmy sami nie mieli wad, nie sprawiałoby nam takiej przyjemności stwierdzać je u innych.
 |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Pomógł: 91 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 4469 Skąd: Bourne, Lincolnshire
|
Wysłany: 01-10-2009, 22:54
|
|
|
Uwex napisał/a: | jako przeciwmgielne ( to się nie nadają - nie taki jak trzeba snop światła ) ? czy jako dodatkowe ? Pytam , bo sam szukam przeciwmgielnych do Lancera . |
Nie masz racji, powinieneś wiedzieć, że również soczewki są montowane fabrycznie jako przeciwmgielne, np. w przed-liftowym VR4. A z inych marek np. w Audi. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
Uwex

|
Wysłany: 01-10-2009, 23:05
|
|
|
swinks_UK napisał/a: |
Nie masz racji, powinieneś wiedzieć, że również soczewki są montowane fabrycznie jako przeciwmgielne, np. w przed-liftowym VR4. A z inych marek np. w Audi. |
Wiem o tym , ale napisałem tak dlatego , że w aukcji z której lampy kupił kungfumiszcz jest napisane , że to lampy do jazdy dziennej ! |
|
 |
kungfumiszcz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-10-2009, 13:39
|
|
|
wiem, bylo napisane, ze do dziennej, ale poszly w zderzak i sa halogenami, niby przeciwmgielnymi, niby dodatkowymi, wazne, ze pomagaja, a nie swieca nikomu po oczach :> ladnie doswietlaja dol swiatla z reflektora. obwodki cale szczescie sa schowane pod maskownica. |
|
|
|
 |
Uwex

|
Wysłany: 03-10-2009, 13:50
|
|
|
kungfumiszcz - wszystko OK , tylko jedno pytanie : czy używałeś już tych świateł we mgle ? jeśli tak , to jaki jest efekt , bo na moje rozeznanie nie pomogą . |
|
 |
kungfumiszcz
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-10-2009, 19:11
|
|
|
w duzej mgle jeszcze nie, ale na malych nadjeziornych przymgleniach daja rade. zaczyna sie jesien, bedzie miliard okazji wyprobowac. |
|
|
|
 |
Uwex

|
Wysłany: 05-10-2009, 09:17
|
|
|
kungfumiszcz - no to czekamy na mgłę - daj znać co i jak . |
|
 |
|
|