Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Odcień lakieru
Autor Wiadomość
mario mario 
Mitsumaniak

Auto: galant elegance combi 2,5 B
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-10-2009, 19:24   [EA5A/W 2.5] Odcień lakieru

Moje pytanie brzmi. Czy w galantach występowały odcienie lakierów. W domyśle mniemam, ze tak, chyba, że fabryka malująca blachę np jak w moim przypadku na bordo dysponowała zapasem lakieru na kilka lat. Chciałbym dokupić element w kolorze bordowym i mam pewne obawy o różnicę w odcieniu, poprostu chcę uniknąć malowania.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-10-2009, 21:50   

A ja przy okazji zapytam czy zderzaki w Galu EA powinny mieć fabrycznie inne odcienie (ciemniejsze) od reszty auta? Bo np. Toyoty i Lexusy tak mają.

lumbago119 
Nowy Forumowicz

Auto: Volvo V40 '99 A/T
Wysłany: 06-10-2009, 21:58   

Idealnie to nigdy nie spasujesz - zależnie od wielu czynników lakiert z roku na rok zmienia odcień. Dwa identyczne pojazdy - z tym że jeden pół życia w garażu spędził, a kolejny nawet garażu nie widział to na 100% będą się wyraźnie różnić (nawet 4-5cio letnie - nie wspominając o np. 11-sto latku).

fergul11 
Mitsumaniak

Auto: EA2A-'98 2.0pb
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 06-10-2009, 22:11   

czemu obawiasz się malowania ???pamiętaj tylko by malować cały element ,bo przejścia będą widoczne :(
mnie facio w sklepie dorobił spray w puszcze dobrał baze na podstawie symbolu ,dodał opiłki bo to lakier metalik i postarzył go o odpowiednią ilość lat ,na koniec glanzz :mrgreen: polerka , wosk i róznicy nie zauważy nikt :lol:

KaWu 
Mitsumaniak
Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Wysłany: 07-10-2009, 08:40   

mario mario, tak jak poprzednicy pisali: nawet jak kupisz elementy z innego auta o takim samym nr lakieru to odcien moze sie roznic.
Czasami nawet na probkach w mieszalniach jest kilka odcieni jednego koloru lakieru.
Najbezpieczniej jest podjechac do mieszalni autem albo zabrac ze soba jakis element do porownania.
Temat o Colcie...
'97 Galant EA2W, 2,0 GLS - 4G63 (II 2009 - IV 2017)
Od Lancera do Galanta...
'94 Lancer CB4W GLXi, 1.6 - 4G92 (II 2005 - II 2009)

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 07-10-2009, 14:56   

Ja kupiłem maskę i było idealnie, ale maska też w super stanie, a handlarze często traktują to mało delikatnie...

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-10-2009, 21:20   

Dzięki za podpowiedzi, macie rację. Ja już zamówiłem element lewy błotnik w takim samym kolorze i ten sam rocznik, ale jak piszecie, ze wystarczy aby to auto z którego jest zamówiony błotnik parę lat garażowało albo jeździło w innym klimacie a różnica na lakierze będzie widoczna. Zobaczę może polerka wszystkich elementów coś zamaskuje. Narazie czekam. Zapłaciłem 160 z przesyłką i będzie w kolorze, w innych kolorach tez po tyle kosztują, jak będzie rażąco do pomaluje. Jeszcze raz dzięki. Pozdro.

Forest
[Usunięty]

Wysłany: 07-10-2009, 23:48   

To może i ja się wypowiem jako Lakiernik.

Wyjadą 2 auta z Fabryki, przypuśćmy Gale. jeden np będzie malowany o godzinie ......hmmmm.....7:00, a drugi już przez innego lakiernika o godzinie np.....15:00. Oby dwa w ten sam dzień.

No i.....

jest 80% prawdopodobieństwa że będą się różnić. Co prawda nie więcej jak o 2 tony (a to jest ciężko zauważyć) ale będą. Do tego dodamy że np jeden z nich lakierował pistoletem niskociśnieniowym, a drugi np wysokociśnieniowym i już mamy różnice.
To tyle jeśli chodzi o np Akryl.

Jak metal, to dorzucimy wartości wyjściowe ciśnień na pistolecie, kąt kładzenia lakieru, jakość wymieszania tegoż (na spodzie jest więcej "opiłków" jak to nazwałeś (a nazywa się to PERŁA). itd.

Z kolei jednak, dwa obce sobie rokiem auta będą identyczne.

Tutaj, to bym małą książkę napisał....bo czynników jest tak dużo......że brakło by mi miejsca.

Generalnie nie ma się co przejmować.

Po zakupie i w przypadku gdy odcień jednak będzie inny, to woda z LUDWIKIEM (koniecznie ludwik), papierek na wodę np 2500 i szlifowanko tego i sąsiednich elementów, a po tym polerka. Różnicy nawet wprawione oko nie zauważy. Więc strachu nie ma.

Kunek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.4 GDI
Wysłany: 08-10-2009, 01:36   Re: Odcień lakieru

mario mario napisał/a:
Moje pytanie brzmi. Czy w galantach występowały odcienie lakierów. W domyśle mniemam, ze tak, chyba, że fabryka malująca blachę np jak w moim przypadku na bordo dysponowała zapasem lakieru na kilka lat. Chciałbym dokupić element w kolorze bordowym i mam pewne obawy o różnicę w odcieniu, poprostu chcę uniknąć malowania.

Możliwe że trafisz na kolor który będzie z tym samym odcieniem, Forest_Taft ma racje, jako blacharz potwierdzam :) A co chcesz malować, np grill do Galanta w serwisie dostałem już pomalowany w kolor, w ten sam co reszta auta.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 08-10-2009, 08:59   

Forest_Taft, ale z tego co się orientuję, to elementy są lakierowane na linii zautomatyzowanej, identyczne ciśnienia, kąty, lakier...

Forest
[Usunięty]

Wysłany: 08-10-2009, 10:57   

Owczar, Masz rację....choć jeśli chodzi o odcień lakieru to wszystko ma na niego wpływ......

mario mario 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-10-2009, 17:02   

Właśnie to miałem na myśli co Owczar i na to liczyłem, że wszystkie w danej fabryce mogłybyć lakierowane tym samym lakierem. Jak pisze Forest_Taft przy różnicy dwóch trzech tonów czyli po mojemu nieznacznej różnicy przeciągnę wodniakiem i przypoleruję. Ogólnie to wychodzę z założenia, ze blachą nie jeździ się a najważniejsze są podzespoły mechaniczne i elektryka ale jak można wycackać auto to chciałbym to zrobić. Na razie zamówiłem element i jest to lewy błotnik przedni. Zobaczymy jak przyjdzie. Uważam, ze trafne są podpowiedzi fachowców jak zrobić aby odcienie ukryć, oczywiście bez nowego malowania. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Ewentyalnie sprawdze sposób Foresta.

Owczar 
Forumowicz

Wysłany: 08-10-2009, 19:38   

mario mario, ja kupiłem maskę, prawie rok starszą i nie widać różnicy. Myślę, że będzie dobrze. Daj znać jak to u CIebie będzie.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-10-2009, 09:28   

Potwierdzam to co pisze Forest_Taft, dodatkowo do głownych czynników wpływajacych na odcień koloru, poza ludzkimi i mechanicznymi, są zmiany temperatury, wyładowania atmosferyczne (szczególnie w lakierach metalicznych, perłowych)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

tucci 
Mitsumaniak
TWIERDZA WROCLAW

Auto: EA5A '01
Wysłany: 13-10-2009, 09:58   

Hugo napisał/a:
A ja przy okazji zapytam czy zderzaki w Galu EA powinny mieć fabrycznie inne odcienie (ciemniejsze) od reszty auta? Bo np. Toyoty i Lexusy tak mają.

Niestety, wszystko co plastikowe ma inny odcien :doubt:

Odpowiedz do tematu