Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.3] [SILNIK] Jakie LPG do silnika 1.3
Autor Wiadomość
mkzibi 
Forumowicz

Auto: MSS 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-10-2009, 16:10   [MSS 1.3] [SILNIK] Jakie LPG do silnika 1.3

Przymierzam się do założenia LPG do SS. Mam silnik 1.3 DG0 83KM. Jaką instalacje polecacie i jaką butlę najlepiej zamontować? Myślałem o butli w kole. Jak pojemność wchodzi? Czy silnik ten dobrze chodzi z gazem i czy dobrze się zachowuje?
Ostatnio zmieniony przez cns80 23-11-2009, 08:04, w całości zmieniany 1 raz  

raptor123 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 16V (82KM)
Wysłany: 09-10-2009, 12:27   

Ja posiadam Spejsa w wersji 1.3 ale 82 KM z 2001 i założoyłem w lipcu gaz sekwencyjny Landi Renzo Omegas z reduktorem LI02, butla w kole 32l.
Spalanie ok 1,5 l większe niż na benzynie średnio po tych 9kkm wyszło 7.6. Po 1kkm był przegląd coś tam poustawiał gość i mam nadzieję, że spotkam się z nim po 15kkm na przeglądzie i tak co 15 kkm.
Po 9 tys. km przebiegu sprawuje się bardzo dobrze (odpukać w niemalowane ;) ).
Zapłaciłem za instalację 3000, była to jakaś promocja, teraz podobno 3400 ta sama instalacja.
Ogólnie bardzo polecam.

mkzibi 
Forumowicz

Wysłany: 09-10-2009, 12:43   

raptor123 napisał/a:
Ja posiadam Spejsa w wersji 1.3 ale 82 KM z 2001 i założoyłem w lipcu gaz sekwencyjny Landi Renzo Omegas z reduktorem LI02, butla w kole 32l.
Spalanie ok 1,5 l większe niż na benzynie średnio po tych 9kkm wyszło 7.6. Po 1kkm był przegląd coś tam poustawiał gość i mam nadzieję, że spotkam się z nim po 15kkm na przeglądzie i tak co 15 kkm.
Po 9 tys. km przebiegu sprawuje się bardzo dobrze (odpukać w niemalowane ;) ).
Zapłaciłem za instalację 3000, była to jakaś promocja, teraz podobno 3400 ta sama instalacja.
Ogólnie bardzo polecam.

Ja chcę wziąć instalację BRC. Jaki masz zasięg na tych 32l w butli? Czy butla wystaje ponad powierzchnię bagażnika czy podłoga w bagażniku jest prosta i nic nie wystaje?

raptor123 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1.3 16V (82KM)
Wysłany: 09-10-2009, 16:20   

Zasięg jak wiadomo zależy od spalania, najwięcej gazu co mi weszło w butlę to 30l, troszkę za dużo, ale nie mam czasu podjechać i zmniejszyć. Żonie raz przełączył się na benzynę przy 411km, spalanie wyszło wtedy ok 7,3 przy jeździe ok 70% -trasa 45 km do pracy i spowrotem- i 30% jazda typowa po mieście.
Butla troszkę wystaje ponad powierzchnię bagażnik może 2-3 cm to max. jak zdjąłęm denko zakrywające zawór to podłoga stałą się płaska.
Butla 32l to max która wchodzi bez rujnowania powierzchni bagażnika.

djmitsu 
Nowy Forumowicz

Auto: space star
Wysłany: 12-10-2009, 23:49   

tylko nie BRC mam u siebie zawsze cos ni tak a to parownik a to komputer wiecznie cos , spalanie tragedia 13l /100km 1.3 64k pan mechanik powiedzial ze buda duza to i palic bedzie PS. myslalem ze go ..... szkoda gadac w listopadzie jade na wymiane instalacji i to tyle na temat BRC. NIE POLECAM

mkzibi 
Forumowicz

Wysłany: 13-10-2009, 07:41   

djmitsu napisał/a:
tylko nie BRC mam u siebie zawsze cos ni tak a to parownik a to komputer wiecznie cos , spalanie tragedia 13l /100km 1.3 64k pan mechanik powiedzial ze buda duza to i palic bedzie PS. myslalem ze go ..... szkoda gadac w listopadzie jade na wymiane instalacji i to tyle na temat BRC. NIE POLECAM

Myślę że to nie jest wina złej instalacji tylko złego dopasowania typu instalacji do konkretnego samochodu lub / i złego montażu instalacji. Instalacje BRC są dobre. Użytkuję taką w vW Passacie i po 100 tyś na gazie zero różnicy w eksploatacji samochodu. Kwestią jest po prostu dobry zakład który nie tylko zamontuj instalację ale przed montażem odpowiednio ją dobierze. Nawet w instalacjach jednego producenta występują różne rodzaje i różne elementy dodatkowe które można albo trzeba dokładać do konkretnego samochodu. Japończyki wymagają kilku specjalnych elementów z tego co wiem.

Zamiast wymieniać instalacje radziłbym ci podjechać do dobrego zakładu specjalizujacego się w BRC i niech sprawdzą czy jest to dobrze założone i czego tam brakuje. Jestem pewien że jakiś amator założył ci brc bez dodatkowych wymaganych elementów i stad problem.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 13-10-2009, 08:17   

mkzibi, myślę że masz rację. BRC jest jedną z lepszych marek na rynku. Ja osobiście polecałbym jeszcze LandiRenzo, ale ostrzegam że przy profesjonalnym montażu i dobrym doborze instalacji to o cenie na poziomie 2,5 tyś możecie zapomnieć.

pierafal 
Mitsumaniak

Auto: GALANT EA V6
Wysłany: 13-10-2009, 21:53   

Ja tez mam BRC Sequent 24, zrobilem na niej ponad 110kkm i jestem z niej zadowolony. Jedynie co to po 100kkm padl czujnik cisnienia gazu w listwie wtryskowej, za nowy zaplacilem 220zl i jest cacy.

Z autopsji wiem ze nawet identyczne instalacje w identycznych samochodach moga sprawowac sie bardzo roznie, wiec zagazuj swoje autko u sprawdzonego gazownika.

Fajna rzecza jest zamontowanie zaworu do tankowania gazu obok wlewu paliwa. Mnie to kosztowalo 50zł extra, ale w tej chwili na zewnatrz nie widac czy auto jest na gaz czy nie, nie ma zadnych badziewnych klapek w zderzaku czy błotniku. Wadą jest to ze przy tankowaniu trzeba wkrecic specjalna przejsciowke, a po zatankowaniu ja wykrecic. Ale nie jest to jakis wielki problem.

ikari6 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1,3
Wysłany: 14-10-2009, 21:23   

Ja mam instalację sekwencyjną BRC montowaną w serwisie BOSHa w Gorzowie i chodzi bez zarzutu od ponad roku, co 15 000km jeżdżę tylko na przeglądy, spalanie ok 7,5 - 8,0 l/100km, kiedyś czytałem że miśki są czułe na powietrze więc wymieniam filtr na bieżąco.

dobry
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2009, 14:26   LPG do MSS 1.3

A co sadzicie o instalacji Stag 300. Taka chcę załozyc do mojego miśka. koszt ca 2.700 zł.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 19-11-2009, 14:57   

dobry napisał/a:
A co sadzicie o instalacji Stag 300.
Generalnie nie wypowiem się w pełni, bo musiałbym się ocenzurować, ale powiem tak:
Nie wiem o co chodzi z tą instalacją, bo jest bardzo popularna, ale wśród moich znajomych ok. 50% aut ma z nią problemy. Więc się zastanawiam czy to wada instalacji czy Ci "fachowcy" są tacy rewelacyjni. Powoli zbliżam się do poglądu że o fachowcy dają ciała, a instalacja nie jest zbyt trwała i nie wytrzymuje ich ignorancji :)

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Wysłany: 19-11-2009, 15:15   

Prawda jest taka, że nie każdy gazuje tam, gdzie robią to dobrze, tylko tam gdzie robią to tanio... a że gazowanie jest w modzie, to i warsztaty próbujące to robić rosna jak grzyby po deszczu ;) próbujące, bo użycie słowa specjalizujące byłoby naduzyciem :)

daniel_b11 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1,3 2000r.
Wysłany: 20-04-2010, 18:19   

Czy jest może więcej użytkowników instalacji na STAG 300?
Poważnie zastanawiam się nad założeniem czegoś takiego po namowach znajomego. Polecił mi też dobry zakład w siedlacach. Przetestował go osobiście i nachwalić się nie może.

wojtuh1 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.3 2000r
Wysłany: 27-04-2010, 09:37   

Witam!
Ja mam STAG 300 i przejechane 36tys km w niecałe 2 lata. Nie mam zastrzeżeń co do działania. Spalanie ok 8l/100km. Jedyny problem jaki wystąpił podczas tego czasu to zasyfione wtryskiwacze. Ale to już wina jakości gazu a nie samej instalacji. Jeżeli masz zakład, który dobrze montuje i dobiera instalacje to na pewno będziesz zadowolony.

dobry
[Usunięty]

Wysłany: 21-05-2010, 09:01   jakie LPG

Załozyłem Staga 300. koszt 2,7 tys.zł. Na razie chodzi jak Bozia przykazała. Wszystko wskazuje że spalanie wynosić będzie ca 8 l/100.

Odpowiedz do tematu