|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
kontrole GPS |
Autor |
Wiadomość |
krzypolo
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2006 Posty: 958 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 11-10-2009, 21:30 kontrole GPS
|
|
|
Słuszeliście ?
Cytat: | Drogówka zagląda do GPS-ów. Śląska policja na tropie nie tylko piratów drogowych, ale też kierowców, którzy mają pirackie mapy. Funkcjonariusze szukają kradzionych urządzeń nawigacyjnych i kradzionego oprogramowania przy okazji rutynowych kontroli. Pytanie, jak na oko ocenić czy mapy są oryginalne, czy nie? I czy to zadanie dla drogówki? |
co o tym sądzicie ....
tvn24 kto nie widział |
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 11-10-2009, 22:02 Re: kontrole GPS
|
|
|
"Poproszę nawigację..."
Ciekaw jestem jaka jest na to podstawa prawna
"Panie kierowco, rozumie Pan po polsku" |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
krzypolo
Mitsumaniak

Auto: plymouth laser,Outlander Turbo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Lip 2006 Posty: 958 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12-10-2009, 14:16
|
|
|
na szczęście ponoć w całym kraju tegoż nie będzie |
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 12-10-2009, 16:07
|
|
|
Szczerze - nie widzę problemu - jak masz kradziony samochód, to mają prawo go zabrać, jak masz kradziony telewizor, mają prawo go zabrać, jak masz kradzioną navi - nie widzę żadnej różnicy......
Gorzej tylko w tym przypadku ze 100% rozpoznaniem, czy dana navi jest oryginalna, czy lewa, aczkolwiek nie widzę problemu w wożeniu licencji. |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2009, 17:02
|
|
|
Bartek napisał/a: | ....aczkolwiek nie widzę problemu w wożeniu licencji. |
bartek ale to jest tylko krok do noszenia przy sobie paragonow za ubrania aby mozna bylo sprawdzic czy ubranie jest oryginalne.
chca sprawdzac niech sprawdzaja ale niech posiadaja wiedze jak to zrobic. |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2009, 17:15
|
|
|
Bartek napisał/a: | Szczerze - nie widzę problemu | no ja tez , ale tylko i wyłacznie jezeli jest uzasadnione podejrzenie, ze moja nawigacja jest lewa... skoro nie jestem przestepca, to nie zamierzam tego udowadniac na kazdym kroku
Jezeli zaczna wszystko kontrolowac, to wyniknie z tego wiele błedów i nieporozumien. Drogówka, to drogówka i niech tak zostanie |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 12-10-2009, 20:17
|
|
|
Cytat: | to jest tylko krok do noszenia przy sobie paragonow za ubrania aby mozna bylo sprawdzic czy ubranie jest oryginalne. |
otóż to
Policjant ma prawo zatrzymać mienie, pod warunkiem, ze istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa. Samo sprawdzanie navi czy innego sprzętu, bo ma taki kaprys, czy, że wydaje mu się, nie wystarczy i ma się prawo odmowy. Reasumując, zeżeli bedzie miał w ręku nakaz, albo jeżeli przy pytaniu o legalność oprogramowania kierowca zacznie się plątać/jąkać/itd, to wtedy funkcjonariusz może sobie sprawdzić (obecnie pewnie sprowadza się to do odczytania zapisu, na kogo jest licencja, czy na kierowcę/właściciela auta/pasażera, czy na "peb.pl" |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-10-2009, 22:23
|
|
|
była juz taka akcja w łodzi, pisałem nawet o tym na forum ,ale zrezygnowali. Akcja była wymierzona głównie w AutoMape bo to producent takie cos wykonywal.
Nie wiem dlaczego, ale w koncu zrezygnowali z tej akcji, i dobrze.
Osobiście mam oryginalna AutoMape, ale nie mam zamiaru ze soba nosic licencji, bo to bezsensu. kolejne karta w portfelu na okoliczność kontroli? a jak ją zgubie to co? Przy kontrolii z góry założą ze mam nieoryginalna AM i mi zabiorą nawigacje? dodam że mam nawigacje w telefonie więc zostane na x dni bez telefonu? kontaktów itd? a może mam jeszcze zapasowy telefon ze soba wozić na takie okazje?
absurd. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 12-10-2009, 22:32
|
|
|
No ja się zastanawiam jak to wygląda z wbudowanymi nawigacjami i nawigacjami w których jest Navteq tam niema żadnych certyfikatów z produktem. Bujda na resorach. |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-10-2009, 22:37
|
|
|
krzychu napisał/a: | No ja się zastanawiam jak to wygląda z wbudowanymi nawigacjami i nawigacjami w których jest Navteq tam niema żadnych certyfikatów z produktem. Bujda na resorach. |
tak jak napisałem, to chodzi o AutoMape. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2009, 23:04
|
|
|
karolgt napisał/a: | tak jak napisałem, to chodzi o AutoMape |
jeszcze zeby ta aplikacja byla cos warta, shit jakich malo |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 12-10-2009, 23:19
|
|
|
gorzej w przypadku, gdzie w jednym urządzeniu masz kilka programów do nawigacji... są tacy co "testują" i nie wierzę, że zainwestowali we wszystkie
przy okazji progamu w (tvn) mój teść zaproponował zakup upgradu i mam. |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 13-10-2009, 10:45
|
|
|
Manysh napisał/a: | http://wyhacz.gazeta.pl/W...gramowania.html jeden z wielu artykulow w sieci, |
Ale ten artykuł jest z sierpnia, a widzę że temat powrócił. No to jak to jest: drogówka ma prawo czy nie?
"Małgorzata Tkaczyk-Kłębek z zespołu prasowego świętokrzyskiej policji powiedziała:
Owszem, policjanci z wydziału do spraw zwalczania przestępczości gospodarczej przechodzili takie szkolenia, ale podczas rutynowych kontroli drogowych nie można sprawdzać oprogramowania GPS-ów."
A jednak znowu sprawdzają, wychodzi, że nielegalnie. Chodzi mi tylko o to, żeby nie naginali prawa. |
|
|
|
 |
|
|