|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Runner I czy II generacja? |
Autor |
Wiadomość |
Kuba S.
Nowy Forumowicz
Auto: szukam auta
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-10-2009, 23:09 Runner I czy II generacja?
|
|
|
Witam, przejrzałem poprzednie posty i nie znalazłem takiego tematu... toteż ośmielam się napisać.
Po pierwsze szukam auta rodzinnego... choć dziecko dopiero przywita świat na wiosnę, jednak już chce uczynić mu należytą wyprawkę! Runner wydaje mi się naprawdę tym czego szukam: jest vanowaty [ma rozsuwane drzwi], ponoć jest także trochę terenowy, no i ma moc
Moje pytanie, jest następujące: Którą generacje wybrać? Czytałem, że ponieważ druga, była produkowana około trzech lat - jest z częściami problem. Tyle, że wygląd Runnera II generacji jest dla mnie ukojeniem - no, dla mnie jest po prostu piękny.
W najbliższym czasie jadę oglądnąć tego gada: http://otomoto.pl/mitsubi...-C10185765.html
Znajomi, odradzają mi w ogóle kupowanie Mitsubishi, mówiąc że części są przerażająco drogie! Faktycznie sprawdzałem, i nie ma łatwo. Jak wy sobie z tym radzicie? I czy ma ktoś Runnera II generacji.
Dziękuje
Pozdrawiam
Kuba |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-10-2009, 23:27
|
|
|
Kuba S., co do drugiej generacji to wiele Ci nie powiem, ale jako posiadacz 1 gen. mogę powiedzieć że z częściami problemu zero a i ceny nie zabijają. Ponad to funkcjonalność MSR do dziś mnie zadziwia na plus, choć mam go już drugi rok. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Kuba S.
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-10-2009, 09:53
|
|
|
Dzięki za szybką odpowiedź. Zobaczę, jak sytuacja się rozwinie. Prawda jest taka, że albo kupimy dobrego i zadbanego [o ile takiego znajdziemy] Runnera I gen. albo jakiegoś z mniej drogich II gen.
Choć, jak piszesz, że z częściami do Twojego modelu nie ma problemu... napawa mnie to optymizmem, bo nie muszę rezygnować z Runnera Wiem, że do II gen. są problemy i może ktoś potwierdzi to z forumowiczów - bądź obali mit!
Co do funkcjonalności... ahhh, sam bym chciał się przekonać Dlaczego w ogóle zaprzestali produkcji tego modelu?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 13-10-2009, 09:57
|
|
|
Kuba S., wpadaj do KRK, pojeździmy, pooglądamy, poopowiadam i zachwale mojego MSR |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Kuba S.
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-10-2009, 11:34
|
|
|
Bardzo dzięki Na takie zaproszenie trudno jest odmówić...
Dobrego dnia! |
|
|
|
 |
Harry79
Mitsumaniak Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 142 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 13-10-2009, 11:50
|
|
|
Zaprzestali produkować bo kiedyś treba. Od 2004 produkowany jest Grandis i produkcja Space Runnera jak i Wagona (w Japonii pod nazwą grandis), się zakończyła. |
_________________ Harry79
Space Wagon 2,4GDI Cool 2000
http://www.youtube.com/watch?v=jvFCCYtdVtY
 |
|
|
|
 |
Maryjon
Forumowicz
Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 201 Skąd: W-wa (Ostrowiec Św.)
|
Wysłany: 13-10-2009, 15:13
|
|
|
Kuba S. napisał/a: |
Wiem, że do II gen. są problemy i może ktoś potwierdzi to z forumowiczów - bądź obali mit!
Pozdrawiam |
Zasadniczo części do MSRII podzieliłbym na mechaniczne i blacharskie.
.Z częściami mechanicznymi nie będziesz miał problemu - silnik 2.0 to 4G63 galanta(czyt. cenowo nie ma masakry ).
2.4 tez jest typowym silnikiem Mitsu.
Wiele części jest takich samych jak od Space Wagon'a.(Praktycznie cały przód i środek jest taki sam.)
Co do części blacharskich - na pewno szrotowe nie będą za łatwe do znalezienia...
Marek - Japaneze jest w stanie załatwić nowe(części mechaniczne też). No ale blacharkę robi się w szczególnych przypadkach.
Co do użytkowania - auto rodzinne 2+2, zaleta to drzwi przesuwne, w miarę duży bagażnik(wywalasz tylne fotele i masz ładną przestrzeń jeśli potrzeba). Prowadzi się bardzo dobrze - 136 koni (2.0 silnik zagazowany BRC) pozwala sprawnie jeździć po mieście i w trasie, z pełnym ładunkiem i załadowanym dachem.
Awaryjność - przez 3 lata użytkowania (~60kkm przebiegu) wymieniałem:
świece, kable WN + fajki (cewki są stare), rozrząd, klocki hamulcowe, łącznik elastyczny wydechu.
Jak widać - eksploatacja tylko:p . |
_________________ Pozdro
M.
MSR 2.0 1999
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991 |
|
|
|
 |
Kuba S.
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 16-10-2009, 12:40
|
|
|
Byłem oglądać w komisie, ten model: http://otomoto.pl/mitsubi...-C10185765.html - czyli, II gen.
Co do konkretnego auta, strasznie zniszczone z zewnątrz [sprowadzone z Włoch, można było się spodziewać]. Nie dość, że porysowane jest całe [czego nie widać na zdjęciach], to - jak powiedziała pani w komisie: "Spadł na niego lekki GRAD", co owocuje tym, że cała maska ma mnóstwo małych wklęśnięć. Ma złamany przedni zderzak. Ponadto, miał dwa kluczyki... czego pani też nie umiała wyjaśnić... i bagażnika nie dało się otworzyć. Choć, miła pani powiedziała, że na pewno gdyby akumulator działał, na centralnym zamku by się go otworzyło...
Teraz plusy... nie tyle tego konkretnego auta, ale samego modelu. W środku naprawdę sporo miejsca, czuć przestrzeń. Wcześniej jeździłem Citroenem AX, a teraz poruszamy się służbową Pandą... więc różnica jest. Naprawdę super motyw, ze zmianą konta nachylenia w tylnich siedzeniach... ohhh ile tam miejsca. Z zewnątrz... bryła też ciekawa... ni to jakieś duże auto, ni to jakieś małe... w sam raz. No i rozsuwane drzwi Więcej grzechów nie pamiętam... Pewnie nikogo nie zaciekawią, moje wypociny... niemniej chciałem się podzielić wrażeniami Poszukiwania w toku... Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Kmer
Mitsumaniak Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Pomógł: 37 razy Dołączył: 29 Cze 2008 Posty: 921 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 16-10-2009, 17:34
|
|
|
Kuba S. napisał/a: | Pewnie nikogo nie zaciekawią, moje wypociny... niemniej chciałem się podzielić wrażeniami |
Ciekawią ciekawią!!!!!!!! od pewnego czasu tez przymierzam się do MSR II gen. i tez się właśnie na tego zapatrywałem,od jakiegoś czasu próbuje u siebie w mieście utrafić takiego żeby sobie zasiąść i popatrzeć jak się będę w nim czul,także Twoje spostrzeżenia będą bardzo pomocne
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kuba S.
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2009, 10:46
|
|
|
Dzięki otwartości Adaho_krak miałem możliwość, wraz z moją Basią gościć w Krakowie i wysłuchać w pigułce wszystkich zalet i możliwości jego Runnera! Co więcej... wybraliśmy się nawet na przejażdżkę. Było wporzo, gdyby pogoda była nieco lepsza - na pewno było by przyjemniej. Jeszcze raz, Adam dziękuje za poświęcony czas i Runnerowy wykład
Szczerze powiedziawszy, spodziewałem się litanii zalet... a potem wad - typu drogie i niedostępne części... a tu same zalety! Jedynym mankamentem, który zapamiętałem, o którym wspominał Adam, był brak tylnich głośników :):)
Moje wrażenia: autko niepozorne - zwłaszcza gabarytowo, na zewnątrz nie przedstawia się jako duże, a w środku... jest duże Choć, szczerze przyznam, że wydaje mi się, że 2 gen. jest bardziej przestrzenna w środku.
Niemniej, nadal nie mam jasnej kwestii, jakie auto docelowo wybrać... czy zainwestować w Runnera II gen. - kupić fajnie wyglądające, młode autko czy wybrać I gen. cieszyć się bardziej dostępnymi częściami i jeździć... |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 21-10-2009, 10:56
|
|
|
Kuba S. napisał/a: | Jeszcze raz, Adam dziękuje za poświęcony czas i Runnerowy wykład |
Nie ma sprawy
Kuba S. napisał/a: | Niemniej, nadal nie mam jasnej kwestii, jakie auto docelowo wybrać... czy zainwestować w Runnera II gen. - kupić fajnie wyglądające, młode autko czy wybrać I gen. cieszyć się bardziej dostępnymi częściami i jeździć... |
Tutaj już nikt Ci nie pomoże, proponuje kartkę i długopis, wypisać plusy i minusy 1 i 2 gen. porównać i wybrać lepsze zestawienie |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Kuba S.
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2009, 11:01
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | Tutaj uż nikt Ci nie pomoże, proponuje kartkę i długopis, wypisać plusy i mimusy 1 i 2 gen. porównać i wybrać lepsze zestawienie |
Najpewniej tak będzie najlepiej... ale przypuszczam, że życie zweryfikuje to w ten sposób - że jak pojawi się dobry model I gen. warty swej uwagi i ceny... no i gdzieś do obejrzenia bliżej niż w Szczecinie - to zapewne się go kupi. Tak samo będzie wyglądać sytuacja z II gen.
Jak to się mówi... okazja czyni kupującego... |
|
|
|
 |
Maryjon
Forumowicz
Auto: MSR99 2.0 Colt1.3
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 201 Skąd: W-wa (Ostrowiec Św.)
|
Wysłany: 30-10-2009, 08:45
|
|
|
Kuba S. napisał/a: |
Szczerze powiedziawszy, spodziewałem się litanii zalet... a potem wad - typu drogie i niedostępne części... a tu same zalety! Jedynym mankamentem, który zapamiętałem, o którym wspominał Adam, był brak tylnich głośników :):)
|
W II gen są, przynajmniej u mnie , i nawet nieźle dają jak na fabrykę. |
_________________ Pozdro
M.
MSR 2.0 1999
Colt 1.3 2000
Było
Lancer 1.5 GLi 1991 |
|
|
|
 |
toes [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2009, 12:37
|
|
|
Ja mam II - kę, pomimo faktycznie problemów z częściami blacharskimi i wyposażenia autko jest udane. Zadziwiajęce jest przyspieszenie przy większych prędkościach jak na takie auto. Pojemne. Na początkowym okresie użytkowania włożyłem trochę pieniędzy bo było zaniedbane , ale z upływem czasu przekonałem się do niego, jakbym zmieniał auto to też na mitsubishi.I są głośniki z tyłu |
|
|
|
 |
yossi
Forumowicz

Auto: MSR 1,8 GLXi 98 r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sty 2008 Posty: 32 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 22-12-2009, 12:33
|
|
|
Kuba S. napisał/a: | Moje pytanie, jest następujące: Którą generacje wybrać? |
Dwa lata temu miałem taki sam dylemat. Zajrzałem do portfela, przejrzałem ogłoszenia i musiałem podjąć decyzję: albo droższy egzemplarz I generacji z lat 97-98, albo tańsza "II-ka" z lat 99-2000.
Poczytałem fora, w tym oczywiście Mitsumaniaków , przejrzałem testy i opinie (m.in. na autocentrum) i zdecydowałem, że będzie to wersja I (mimo, że linia "II-ki" również mnie kusiła). Najchętniej rocznik 1998, choć bardziej miał się liczyć dobrze udokumentowany, w miarę niski przebieg.
Główne powody mojej decyzji:
- lepszy stan techniczny samochodów I generacji w tej samej grupie cenowej;
- niższe ceny i łatwiejsza dostępność części zamiennych;
- więcej opinii na temat I niż II (przynajmniej wówczas); więcej też opinii pozytywnych;
- i najważniejsze: uniknięcie tzw. chorób wieku dziecięcego, na które bywa się skazanym kupując auta z pierwszych lat produkcji danego modelu.
Miałem czym jeździć, więc odpowiedniego Runnera wybierałem spokojnie, 4 miesiące. Kupiłem w końcu od solidnego sprzedawcy, zresztą forumowicza, którego już tu kiedyś chwaliłem, i którego - jeśli to może czyta - nieustannie pozdrawiam!
Z auta jestem cholernie zadowolony (moja żona natomiast jest w nim zakochana). Zrobiliśmy już prawie 40.000 km. Żadnych napraw - tylko eksploatacja.
Nie twierdzę, że moje podejście jest jedynym słusznym (w końcu minęły dwa lata, auta się postarzały itd.). Myślę jednak, że zawsze warto wziąć pod uwagę powyższe sprawy.
PS Jak również polecam koniecznie wziąć auto na przedsprzedażowy przegląd do autoryzowanego serwisu! Koszt to 100-200 zł. Niewiele, za wiedzę co się kupuje lub - nawet tym bardziej - czego NA SZCZĘŚCIE się nie kupiło.
Uff... Ale się rozpisałem
Powodzenia!
Pozdrawiam
yossi |
|
|
|
 |
|
|