Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Chooper
15-10-2009, 18:52
[Cari 1.8 GDI] "małe" oszustwo na Lukoilu?
Autor Wiadomość
RobsonR83 
Forumowicz

Auto: carisma gdi 2000r.
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 13-10-2009, 20:12   [Cari 1.8 GDI] "małe" oszustwo na Lukoilu?

W niedzielę postanowiłem zaszaleć i zalaać mojego miśka do pełna :twisted: Pojechałem na lukoila gdyz u mnie w mieście ma pb98 tańszą (4,36/L) niż nie jedna stacja Pb95(i w sumie ma dobra renomę). I jakież było moje zdziwienie gdy dystrybutor nie chciał przestać lać :? przy 60L spojrzałem ukratkiem czy mi gdzieś benzyna na asfalcie nie sp... no ale w koncu bestia się zachłysła i odbiło sie jej na 63,7L. Autkiem przyjechałem z świeżo zapaloną rezerwą ;zapaliła się na stałe jakieś 5-10km wcześniej. Teoretycznie bak ma 60L + 2-3L poza bakiem, no ale mnie wychodzi suma ok.70L Zastanawiam się czy jutro nie jechać na stacje (mam rachunek) i nie zrobić małego rabanu :axe: czy odpuścić bo możliwe że wszystko jest ok?

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 13-10-2009, 20:40   

poczytaj sobie wątki o pojemności zbiornika paliwa. Zalanie 62,5L do zbiornika, w którym przed chwilką zapaliła się rezerwa to norma. Zrobiłeś ok 10km, biorąc pod uwagę, że w zależności od stylu jazdy w ciągu tych 10km mozna spalić od 0,8 do 2,5L paliwa, to dodatkowy litr nie jest tu udziwnieniem.

byczeks
[Usunięty]

Wysłany: 13-10-2009, 20:40   

Trudno powiedzieć. Niby krąży teoria, że do zbiornika Carismy wchodzi ciut więcej niż 60L.

Ja natomiast powiem na swoim przykładzie. Zazwyczaj tankuję przed zapaleniem się rezerwy ponieważ denerwuje mnie wskaźnik paliwa, który schodzi poniżej zera i jeszcze rezerwa się nie pali.

Kiedyś jednak jeździłem do zapalenia się kontrolki, żeby sprawdzić ją czy faktycznie się zapala. No i zapaliła się oczywiście gdy wskaźnik był grubo poniżej zera :) Zrobiłem jeszcze "parę" kilometrów i zjechałem na stację.

Do zbiornika weszło mi dokładnie 54,01 L. Tankuję zawsze do pełna, po pierwszym odbiciu zawsze jeszcze dotankowuję aż pod korek.

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 13-10-2009, 20:41   

No wersja przed liftem ma zbiornik 60l chyba, a ta po lifcie ma nie co większy zbiornik. 65 albo 70l jakoś tak, nie mogę Cię zapewnić bo nie pamiętam dokładnie

jolly69 
Mitsumaniak

Auto: Carisma '99 1,6 GL +LPG
Wysłany: 14-10-2009, 21:41   

RobsonR83 napisał/a:
Zastanawiam się czy jutro nie jechać na stacje (mam rachunek) i nie zrobić małego rabanu

Nic Ci to nie da bo każdy dystrybutor musi mieć plombę założoną przez Główny Urząd Miar (czy jakoś tak), więc w tym wypadku Łukoil powoła się na certyfikat i ma Cię gdzieś.. rzeczywiście można zatankować więcej do zbiornika, kiedyś czytałem jak ktoś podjechał skodą fabią chyba i nalał 5 litrów więcej niż ma pojemność banku, zrobił aferę i rzeczoznawca uznał że te 5 litrów poszło w tzw. zbiorniki odpowietrzające i nic w tym dziwnego.

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 14-10-2009, 21:57   

No dobra ale jakaś ilość rezerwy jest teoretycznie na około"80" km, więc zaraz po zapaleniu nie powinno się dać wlać tyle bo by wyszło że na rezerwie przejedzie się w sumie parę kilo, tak :?: :!: więc nie wiem czy to takie proste że niby tyle wlezie nawet biorąc pod uwage te śmieszne węże i takie tam, też mi raz wlazło 61L ale deczko na glebe uciekło bo tak dolewałem :mrgreen:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 15-10-2009, 09:23   

Ja uważam że Robsom ma rację,
Nigdy nie weszło do moich dwóch Carism GDI / DID więcej niż 58l, przy czym to tankowanie miało już 85km/na rezerwie.

Ocena prosta : nie tankowąć u czerwonych.

Ja zawsze na Shellu przeciętne tankowanie to ok. 46-50l nawet przy zapalonej rezerwie, co idealnie pokrywa się ze wskazaniem zasięgu.

JackD
[Usunięty]

Wysłany: 15-10-2009, 09:38   

Student napisał/a:
Ja uważam że Robsom ma rację,
Nigdy nie weszło do moich dwóch Carism GDI / DID więcej niż 58l, przy czym to tankowanie miało już 85km/na rezerwie.

Ocena prosta : nie tankowąć u czerwonych.

Ja zawsze na Shellu przeciętne tankowanie to ok. 46-50l nawet przy zapalonej rezerwie, co idealnie pokrywa się ze wskazaniem zasięgu.

dokładnie jak pisze Student po zapalneiu rezerwy taknkuję i wklewam 48 - 52 pod korek.
Czerwony kolor toleruję tylko na skrzyżowaniu.
Pozdr.

SHARK1979 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Wysłany: 15-10-2009, 11:13   

Student napisał/a:
Ja zawsze na Shellu przeciętne tankowanie to ok.

To właśnie na takiej stacji tyle wlałem-ponad 60, a na rezerwie przeleciał raptem 25kilo,więc :?: :shock:

Najładniejsza Cari zlotu 2011 :)
Najładniejsza Cari zlotu 2012 :D
Najładniejsza Cari zlotu 2013 :mrgreen:
Najładniejszy Colt zlotu 2014 :D :D

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-10-2009, 12:24   

Shark jestem w stanie ząłożyc się że stacja na której tankuję nie oszukuje, ponadto Shell Shelowi nie równy,
I zawsze będę twierdził że Cari ma 60l.

czester_ 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD Titanium 98'
Wysłany: 15-10-2009, 12:27   

Po przejechaniu 25 km od zaświecenia rezerwy zatankowałem do pełna na shellu wczoraj. 54l

Student 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-10-2009, 13:00   

I to jest prawidłowe wskazanie

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 15-10-2009, 17:17   

Student napisał/a:
Shark jestem w stanie ząłożyc się że stacja na której tankuję nie oszukuje, ponadto Shell Shelowi nie równy,
I zawsze będę twierdził że Cari ma 60l.

wersja po liftowa ponoć miała większy zbiornik o 5l ;)
pozdro

RobsonR83 
Forumowicz

Auto: carisma gdi 2000r.
Wysłany: 15-10-2009, 18:42   

Saqu napisał/a:
No wersja przed liftem ma zbiornik 60l chyba, a ta po lifcie ma nie co większy zbiornik. 65 albo 70l jakoś tak, nie mogę Cię zapewnić bo nie pamiętam dokładnie

oj chyba nie; przynajmniej w książce do mojej cari jest napisane że ma 60L. No nic tak jak wcześniej napisaliście walka z nimi to przysłowiowa walka z wiatrakami , poza tym może bym pojechał gdybym miał jakieś porównanie do wcześniejszych tankowań na full, a takowych nie było. Na pewno następnym razem wleje do pełna na innej stacji i dam znac czy rzeczywiście czerwoni nas kantują :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi