pali 12l/100km przy spokojnej jeździe-co sprawdzić lub wymie |
Autor |
Wiadomość |
Misiek_Gd [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2006, 00:12 pali 12l/100km przy spokojnej jeździe-co sprawdzić lub wymie
|
|
|
Witam
Mam Gala 97 2,0 4G63 pali w mieście 12l . N ie ciągam go na obrotach, staram się nie przekraczać 3000obr. Może ktoś coś doradzi??? |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2006, 01:40
|
|
|
wymień sondę/sondy lambdy, sprawdź ustawienie zapłonu, szczelność układu paliwowego [szczególnie powrotu] itp. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2006, 13:04
|
|
|
Juz Ci pisalem w innym topicu sprawdz cisnienie sprezania na cylindrach, a doraznie to zagladales moze do takich rzeczy jak filtr powietrza Moze byc tez nawet zapieczony jakis zacisk hamulcowy zobacz na podniesionym aucie czy luzno sie kreca wszystkie kola. |
|
|
|
 |
Misiek_Gd [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2006, 18:35
|
|
|
Dzieki za rade. Filtr powietrza wymieniłem ale stary nie był jeszcze zły. Kupiłem też świece boscha. Stare były już do niczego miały dużą przerwę. Znajomy z warsztatu powiedział, że są suche nie ma na nich oleju także kompresja powinna być dobra. W czwartek jadę na komputer, sprawdzą sondę i pare innch rzeczy. Jak czegoś się dowiem to napiszę. |
|
|
|
 |
Simones [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2006, 14:18
|
|
|
Hmm znasz moze takie powiedzenie (ktorego mnie nauczyl moj gazownik) - swiece bosh wyrzuc w kosz Wedlug mnie lepiej juz bylo dolozyc i kupic NGK jesli nie zamierzasz sie pozbywac tego auta w niedalekiej przyszlosci. |
|
|
|
 |
Misiek_Gd [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2006, 18:32
|
|
|
Dzieki to mnie pocieszyles. Ja nie mam gazu, a jak coś z nimi będzie nie tak to je wywale, mam duże upusty na części samochodowe także nie kosztowały mnie zbyt wiele:))) Ale dzięki za opinie, następnym razem będę pamiętał.
A propo spalania mam wrażenie,że on się zalewa. Tak jakby dostawał za dużo paliwa.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-07-2006, 18:34
|
|
|
Sonda Lambda albo czujnik temp płynu chłodzącego - nie ten na deskę rozdzielczą ale ten podający info dla ECU |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Misiek_Gd [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2006, 18:37
|
|
|
Dzieki jutro jade na warsztat to pewnie zacznę od sprawdzenia tego.
[ Dodano: 05-07-2006, 18:38 ]
A tak przy okazji przepuszcza mi jeden z przeodów od klimy, jakby co tam w Gdansku zaprzyjaźniony warsztat gdzie naprawiają takie rzeczy i trzyma mimo wysokiego ciśnienia. |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2006, 23:01
|
|
|
za duzo sie nie znam;-) ale moj gal pali tyle samo i z tego co ludzie mowia to jest w miare normalne;-) nie wiem ile w tym prawy ale bez przesady.. silnik 2.0 w miescie nie bedzie palil 7;-) chyba ze sie myle:) |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 05-07-2006, 23:04
|
|
|
maniakowy, zauważ żeMisiek_Gd, napisał wyraźnie że jeździ do 3000 obrotów i że mu się zalewa silnik.
Za wysokie spalanie przy spokojnej jeździe to nie jest normalne.
To objaw albo padaki sondy albo padaki czujnika temperatury. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
maniakowy [Usunięty]
|
Wysłany: 05-07-2006, 23:08
|
|
|
sluchajta mym skromnym zdaniem sie wyrazilem:) ogolnie jak oszczedzam to tez jezdze.. na poczatku przynajmniej i palil okolo tyle wlasnie:) dlatego wypowiedzialem sie:) jezdzac tak wlasnie do 3tys obrotow tyle samo mam spalanie.. a bylem nim na kompie i w ogole kazdy mowi ze wszystko z nim ok. pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 05-07-2006, 23:11
|
|
|
maniakowy, mój 1,6 przy spokojnej jeździe w trasie potrafi spalić 11-12l/100km. Wszystko jest mozliwe. Moim skromnym zdaniem najpierw na analizator spalin - zobaczyć jak wyglądają HC a potem wg wyniku szukamy dalej. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
lukas V6 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-08-2006, 15:45
|
|
|
najmniejsze spalanie jednostkowe jest w granicy maks momentu obrotowego , a męczenie silnika od zaluzmy 1,5tys do 3 wcale nie zmniejsza spalania wiec jak ktos wrzuca 5tke przy 50 km\h to jedynie meczy silnik- a 12l to w miescie na 2l taka norma mi wychodzi kolo 11 przy normalnej jezdzie-oczywiscie zalezy od ruchu.klimy itp |
|
|
|
 |
Patrol [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 14:37
|
|
|
Misiek_Gd napisał/a: | staram się nie przekraczać 3000obr |
Spróbuj pojeździć w zakresie 3000-3500-4000 - ciekawe czy to coś pomoże (na pewno nie zaszkodzi).
Pozdrawiam
Patryk |
|
|
|
 |
shovel [Usunięty]
|
Wysłany: 05-08-2006, 16:52
|
|
|
podstawa to jakie miasto... mi GTi palił po Tychach 9,5l/100 km. po Katowicach czy Gliwicach lub jeżdżąc w obrębie aglomeracji katowickiej bez najmniejszych problemów przy takiej samej jeździe brał 11-12. |
|
|
|
 |
|