Rąbneli mi dziś lancerka SB |
Autor |
Wiadomość |
mkrawcz1
Mitsumaniak 01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sie 2009 Posty: 257 Skąd: Wa-wa Wilanów
|
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 16-10-2009, 10:26
|
|
|
piomic napisał/a: | W Compensie kazali mi wybrać liczbę z przedziału 58-71 tys. w zależności od zużycia. |
Czyli spokojnie można przyjąć max 19% utraty wartosci po pierwszym roku. To chyba nie wiele. Ale przy zakupie auta np testówki z małym przebiegiem z rocznika 2008 można juz sie targować |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
pekaes
Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite
|
Wysłany: 16-10-2009, 15:13
|
|
|
Nono, pośrednio Ty i Twoje auto przyczyniliście się do złapania złodzieja
[ Dodano: 16-10-2009, 15:24 ]
gzesiolek napisał/a: | boro napisał/a: | Mysle ze tego co zlapali ma cieplo i mozna sie pocieszac ze zawsze to jeden mniej |
Nie chce Cie martwic ale zapewne nic mu nie zrobia...
nawet wspoludzial bedzie mu ciezko udowodnic...
Ale moze choc w d... od ojca dostanie, w co watpie...
Tak czy siak szczere wyrazy wspolczucia |
A ja mam nadzieję, że sądy okażą się nieugięte i że kolo dostanie po d..., tym bardziej, że był poszukiwany...
Dwa lata temu przeżyliśmy z żoną próbę włamania do Seicento. Na posesji teściów złapaliśmy złodzieja na gorącym uczynku (ten schował się w wiacie). Szybko zadzwoniliśmy na policję, która szczęśliwym zbiegiem okoliczności przejeżdzała w pobliżu. Złodziej został zakuty, dostał kilka mocnych kuksańców (był arogancki ) i wylądował w areszcie. Po jakimś czasie dostaliśmy wezwanie na rozprawę - co prawda koleś dostał karę grzywny i (chyba jakieś "zawiasy"), ale musiał oddać za naprawę auta. Generalnie był to amator. Mam więc nadzieję, że w przypadku tego złodzieja, nie będzie zmiłuj...Oby o jednego mniej! |
|
|
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-10-2009, 15:34
|
|
|
Mam nadzieje sie pomylic, zwlaszcza ze podane arty daja nowe swiatlo na sprawe...
Ja ze znajomymi na mieszkaniu studenckim pomoglismy kiedys zlapac zenkow co to chodzili po osiedlu, wlamywali sie przez domofon ,a pozniej na bezczela chodzili po klatce, sprawdzali i otwierali drzwi (ze tez jeszcze niektorzy nie zamykaja) i lapali co bylo...
Mimo ze zlapali ich na goracym z trefnym towarem w lapie dostali tylko zawiasy...
Mieli swiadkow, dowody, przyznanie sie do winy... no i dostali wszyscy z bandy rok i dwa lata w zawiasach...
Stad moj steptycyzm... ale tym razem mam nadzieje sie pomylic...
takiej recydywie to rzeczywiscie ciac lapska... albo choc palce...
albo d... zeby nie mogl na siedzeniu samochodwym usiedziec... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 16-10-2009, 15:51
|
|
|
piomic napisał/a: | W Compensie kazali mi wybrać liczbę z przedziału 58-71 tys. w zależności od zużycia. |
Tylko szkopuł jest w tym ,że przy ewentualnej wypłacie to oni sami wybiorą sobie liczbę i obawiam się że będzie już ona w dolnych granicach tego przedziału. Dlatego nie ma co zawyżać wartości ubezpieczenia bo wtedy płacimy wyższą składkę |
|
|
|
 |
lukas43
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8
|
Wysłany: 16-10-2009, 21:59
|
|
|
boro napisał/a: | Oraz rozwalona deska po prawej stronie od kierwnicy i z tamtad wyciagnieta plytka (chyba moge sie domyslac ze to byl komp) |
Komputer jest pod maską jak by co, w sensie sterownik silnika, pod kierownicą są przekaźniki i bezpieczniki, oraz centralka alarmu w niektórych przypadkach |
|
|
|
 |
Trik
Mitsumaniak 1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Pomógł: 39 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 3045 Skąd: Augustów
|
Wysłany: 16-10-2009, 23:46
|
|
|
sla napisał/a: | Tylko szkopuł jest w tym ,że przy ewentualnej wypłacie to oni sami wybiorą sobie liczbę i obawiam się że będzie już ona w dolnych granicach tego przedziału. Dlatego nie ma co zawyżać wartości ubezpieczenia bo wtedy płacimy wyższą składkę |
Dokładnie tak. Biora cenę z kadalogu na dany dzień/miesiąc i basta. Chyba jedynym rozwiazaniem może być ubezpieczenie wartości, czyli dopłacamy do opcji by otrzymać np w 12 m-cu ubezpieczenia, przy szkodzie całkowitej, równowartość tego za co płaciliśmy przy zawieraniu umowy. W Hestii proszą za take coś 10% wartości składki. |
_________________ Suzuki Ignis 1,2 (2019) |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 535 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-10-2009, 14:22
|
|
|
Trik napisał/a: | Chyba jedynym rozwiazaniem może być ubezpieczenie wartości, czyli dopłacamy do opcji by otrzymać np w 12 m-cu ubezpieczenia, przy szkodzie całkowitej, równowartość tego za co płaciliśmy przy zawieraniu umowy. W Hestii proszą za take coś 10% wartości składki. | ja mam takie coś w generali, wymóg leasingodawcy, zresztą tak czy siak każde ubezpieczane przeze mnie auto było z takim ekstrasem, właśnie w razie niemca |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 17-10-2009, 18:10
|
|
|
Trik napisał/a: | Chyba jedynym rozwiazaniem może być ubezpieczenie wartości, czyli dopłacamy do opcji by otrzymać np w 12 m-cu ubezpieczenia, przy szkodzie całkowitej, równowartość tego za co płaciliśmy przy zawieraniu umowy. | Toteż taką opcję wykupiłem. |
|
|
|
 |
ohayo
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Invite '09
|
Wysłany: 18-10-2009, 10:16
|
|
|
Też wziąłem takie ubezpieczenie - nazywa się ono GAP. Ja zapłaciłem ok. 1280 zł. na 3 lata, więc jestem spokojny. W razie (odpukać) szkody całkowitej lub kradzieży, różnica między wartością autka a niespłaconym kredytem/leasingiem będzie pokryta.
Pozdrowionka |
|
|
|
 |
dwakola [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2009, 20:48
|
|
|
lukas43 napisał/a: | boro napisał/a: | Oraz rozwalona deska po prawej stronie od kierwnicy i z tamtad wyciagnieta plytka (chyba moge sie domyslac ze to byl komp) |
Komputer jest pod maską jak by co, w sensie sterownik silnika, pod kierownicą są przekaźniki i bezpieczniki, oraz centralka alarmu w niektórych przypadkach |
POd Maska masz komputer sterujacy praca silnika.
Komputer zawierajacy IMMO a takze sterowanie prawie wszystkim poza silnikiem masz po lewej stronie kierownicy na dole.
Pozdr
AK |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 18-10-2009, 20:57
|
|
|
lukas43, dwakola, bardzo cenne wskazowki. Jeszcze pare postow i kazdy bedzie potrafil nowym Lancerkiem odjechac...
Polecam troche pomyslec nad tym co sie pisze. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-10-2009, 23:30
|
|
|
Nie przesadzaj, zapewniam Cię że złodzieje mają o wiele lepsze źródła wiedzy. |
|
|
|
 |
dwakola [Usunięty]
|
Wysłany: 19-10-2009, 07:42
|
|
|
mkm napisał/a: | lukas43, dwakola, bardzo cenne wskazowki. Jeszcze pare postow i kazdy bedzie potrafil nowym Lancerkiem odjechac...
Polecam troche pomyslec nad tym co sie pisze. |
Zeby kazdy mogl odjechac to musi miec swoj komp, bo w nowoczesnych autach kradziez polega na podmianie kompa tak zeby ominac immo. Chyba ze maja jakis sposob na to zeby na krotko cos zewrzec i ominac w ten sposob immo.
Co do informacji o tym gdzie sa kompy to jest w instrukcji serwisowej do wersji USA, ktora to jest ogolnie dostepna, wiec nie widze sensu robic burzy w szklance wody.
Wazna jest informacja , ze byla rozwalona deska z prawej strony... i plytka...
Mam nadzieje ze po ekspertyzie boro napisze co to bylo, bo imo to alarm..
Ale jesli nie wyjmowali i wymieniali kompa... moze maja sposob jak go zlamac tylko poprzez podpiecie laptopa..
To byloby baaaardzo niedobrze...
Pozdr
AK |
|
|
|
 |
docencik87
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Pomógł: 34 razy Dołączył: 30 Wrz 2007 Posty: 887 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 19-10-2009, 21:56
|
|
|
dwakola napisał/a: |
Ale jesli nie wyjmowali i wymieniali kompa... moze maja sposob jak go zlamac tylko poprzez podpiecie laptopa..
To byloby baaaardzo niedobrze... |
Wtedy karzesz zamienić w ASO dwa kabelki z złączu diagnostycznym, a dla sobie robisz odpowiednią przejściówkę. Złodziej podpinając laptopa może zobaczyć jedynie dymek wylatujący z jego interfejsu. Co najwyżej może Tobie wybić szybę z wściekłości... |
_________________ Witaj Gość!!
1993-2008 Mitsubishi Colt C51A 1.3 8V Gaźnik(mój ukochany samochodzik )
2008-2014 Mitsubishi Colt C52A 1.5 8V (nowy nabytek)
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku. |
|
|
|
 |
|