Przesunięty przez: kochajj 30-07-2006, 08:38 |
galant 2.4 mivec z USA i LPG |
Autor |
Wiadomość |
darekdm [Usunięty]
|
Wysłany: 29-06-2006, 12:26 galant 2.4 mivec z USA i LPG
|
|
|
Witajcie,
Rozważam sprowadzenie samochodu z USA i założenie w nim instalacji gazowej sekwencyjnej. Bardzo podoba mi się Galant z 2005 roku z silnikiem 2.4 MIVEC.
Znalazłem na forum informacje, że nie zaleca się montowania LPG do silników MIVEC.
Proszę o odpowiedź osoby, które mają taką kombinację o opinie jak się sprawuje silnik z gazem?
Proszę też dealera mitsubishi o informację dlaczego nie zaleca się montażu LPG do ww. silników, jakie będą skutki założenia instalacji sekwencyjnej?
Z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
Jackie
Mitsumaniak Dealer Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 3599 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 29-06-2006, 13:15
|
|
|
No hej,
MIVEC jest specyficzną jednostką - masz do czynienia ze zmienną fazą rozrządu wraz z podparciem zaworu. Taka konstrukcja wymaga zastosowania nieco innej głowicy niż normalna i jest zrobiona z "miękkiego" aluminium czyli pozapadają Ci się zawory najpóźniej po 60 tys. km Poza tym naprawy MIVECA są dużo droższe niż oszczędność na paliwie. Poza tym MIVEC jest stosunkowo oszczędnym silnikiem więc nie wiem czy gaz stanowi tu obligo.
Pozdrawiam i życzę właściwej decyzji. |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
http://wybieramaso.pl/ |
|
|
|
 |
darekdm [Usunięty]
|
Wysłany: 29-06-2006, 13:24
|
|
|
Jackie, dzięki za szybką odpowiedź.
Wiem, że to rzadko spotykany samochód na naszych drogach, ale jakby jeszcze odezwał się ktoś, kto jeździ na co dzień takim i opisałby swoje wrażenia i doświadczenia z jazdy, to byłby kompletny obraz sytuacji.
Pozdrawiam wszystkich Mitsumaniaków. |
|
|
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 29-06-2006, 15:39
|
|
|
darekdm napisał/a: | Wiem, że to rzadko spotykany samochód na naszych drogach |
A skąd takie przypuszczenie? W naszym mieście ponad2/3 Galantów to 2,4 Jeździłem takim samochodem i mam jak najlepsze wspomnienia. Minusem wersji USA jest "hamerykanskie" wnetrze (np. połączenie czarnej deski rozdzielczej z ciemnozielonym welurem i "aluminiowymi" wstawkami ) Reszta, o ile nie był skasowany, OK.
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
|
|
|
 |
darekdm [Usunięty]
|
Wysłany: 30-06-2006, 07:08
|
|
|
Chodzi mi o wersję 2004- taką jak niżej na fotkach.
Ja takich na ulicach Białegostoku nie widziałem. Jeden stoi w komisie na ul.Mazowieckiej.
Silnik 2.4 w poprzednich modelach nie był jak się orientuję MIVEC.
 |
|
|
|
 |
Jackie

|
Wysłany: 01-07-2006, 09:36
|
|
|
Mówimy o tym samym samochodzie Jeździ już tego troszkę i w zasadzie wszystkie to MIVEC'i ale gaz to chory pomysł. Samochód naprawdę potrafi być ekonomiczny. Jeżeli będziesz tym zainteresowany mogę z Tobą podjechać i obejrzeć to cudo, może w czymś się przydam
Pozdrawiam |
_________________ Jackie
Evolution never ends...
|
|
|
 |
Karwoś
Mitsumaniak
Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Pomógł: 4 razy Dołączył: 14 Maj 2005 Posty: 1446 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 06-08-2006, 15:07
|
|
|
Sam się nad takim zastanawiałem - bardzo wygodnie mi się w nim siedziało. Nie ma co to bardzo ładny i wygodny samochodzik . Ale tam gdzie zakładałem gaz powiedziano mi że do Miveca nie ma co zakładać gazu z powodów przytoczonych przez Jacka - a poza tym powiedziano mi że tam jest bardzo dużo elektroniki z którą emulatory sobie nie radzą. Sami odradzają montarz gazu w 2,4 mivec ale jak się ktoś uprze to mogą założyć. - Lecho gaz. |
_________________ Lancer 2,0 '04 Automat. - już u nowego właściciela
Czas może na Space Stara dla żony? |
|
|
|
 |
|