płyn hamulcowy wycieka na mocowaniu zbiorniczka |
Autor |
Wiadomość |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 19-10-2009, 19:23 płyn hamulcowy wycieka na mocowaniu zbiorniczka
|
|
|
miał ktoś może podobny problem? wycieka mi płyn hamulcowy, płyn ucieka na mocowaniu tego plastikowego zbiorniczka do pompy z tyłu (od strony serwa) jak delikatnie poruszam zbiorniczkiem widać że na łączeniu się sączy i to dość znacznie, pytanie moje brzmi co potrzebuje żeby to naprawić bo boje się zabierać za to żeby nie utknąć w martwym punkcie z powodu braku części prawdopodobnie są tam dwa pierścienie uszczelniające ten zbiornik tak przynajmniej ja to widzę ale że nie mam rentgena w oczach proszę również o zdjęcie rozrysowanego elementu wraz z numerami części bardzo ułatwi mi to prace z góry dzięki |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-10-2009, 19:32
|
|
|
rasiak1980, mozliwe ze pekl ci zbiorniczek przy rurce, albo poprostu uszczelniacze zbiorniczka na pompie hamulcowej do wymiany, niestety ale nawet zdjecia Ci tutaj nie pomoga, zeby wiedzec co sie stalo musisz to rozebrac, najpierw musisz odessac plyn hamulcowy ze zbiorniczka, potem sprawdzic sam zbiorniczek organoleptycznie na widoczne pekniecie, ewentualnie sprawdzanie poprzez nalanie wody, uprzednio trzeba zatkac wszystkie otwory, zostawic jeden na wlanie wody, jezeli to nie bedzie wina zbiorniczka, to kupic komplet uszczelnien na pompe hamulcowa, albo nowa pompe hamulcowa (tutaj zalezne od dostepnosci czesci i relacji ceny pomiedzy produktami)
[ Dodano: 19-10-2009, 19:56 ]
Opis ogólny:
opis pompy:
 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
chmielu115
Forumowicz
Auto: vw. passat b5
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Posty: 104 Skąd: DZG (ZGORZELEC)
|
Wysłany: 19-10-2009, 20:39
|
|
|
Ja miałem to samo w innym aucie pomogła wymiana tych dwóch uszczelek. ( pierścienie uszczelniające) |
|
|
|
 |
ZEROSUPER
Mitsumaniak MastaOfDiseasta

Auto: Space Star 1.8GDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 420 Skąd: Jelenia Góra
|
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 20-10-2009, 00:35
|
|
|
a wiec zajrzałem jeszcze raz pod machę odkręciłem tym razem delikatnie wieczko zbiorniczka na płyn bo nie zauważyłem poziomu płynu i zdzwaniam się gdyż płynu było pod sam korek tydzień temu wymieniałem komplet klocki + tarcze i musiałem dość sporo cofnąć tłoczki z przodu i z tyłu moja opinia jest taka że ktoś wcześniej dolewał płynu kiedy klocki i tarcze były mocno zużyte po cofnięciu tłoczków w zaciskach nadmiar płynu cofnęło do zbiorniczka a ze nakrętka była szczelnie zakręcona musiało gdzieś pocieknąć najsłabszym ogniwem okazał się ten uszczelniacz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 20-10-2009, 00:42
|
|
|
rasiak1980, czyli dobrze stwierdzilem na poczatku zeby zobaczyc co jest z tym fantem trzeba sie do tego zabrac, dobrze ze pozytywnie rozwiazales problem, pozostalo Ci odessac nadmiar plynu i zmywaczem umyc wszystko w kolo, aby sprawdzic czy pozniej nie bedzie jakich kolwiek przeciekow spowodowanych przebiciem plynu przez uszczelniacze. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 20-10-2009, 00:45
|
|
|
Oki wielkie dzięki za rysunki i + dla ciebie za pomoc |
|
|
|
 |
degust [Usunięty]
|
Wysłany: 10-12-2009, 23:43
|
|
|
a wie może ktoś ile płynu wchodzi do układu hamulcowego-pytam bo szykuje mi sie wymiana i chce wiedzieć ile kupić tego:):) |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-12-2009, 09:31
|
|
|
degust, 0.9l jak sie nie myle, choc radze wziasc 1.5l w celu dobrego wypluknia układu. |
 |
|
|
|
 |
degust [Usunięty]
|
Wysłany: 11-12-2009, 14:57
|
|
|