|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
gaśnie podczas wciskania sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
Sook
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 1,8 Gli '96
|
Wysłany: 20-10-2009, 10:21 gaśnie podczas wciskania sprzęgła
|
|
|
Witam. Jestem posiadaczem galanta, rocznik '96 z silnikiem 1,8 16V benzynka (bez gazu). Do niedawna autko chodziło bezawaryjnie, po 2 tygodniach postoju u blacharza (niewielka usterka - reflektor, zderzak i błotnik - po prostu czekał na swoją kolej) pojawił się problem:
podczas jazdy przy wciśnięciu sprzęgła obroty spadają prawie do zera i misio potrafi zgasnąć, podczas pracy na postoju silnik na sprzęgło nie reaguje.
Dodam przy tym że jeśli podczas jazdy ściągnę nogę z gazu - nie wciskając sprzęgła - jest ok, obroty utrzymują się na dobrym poziomie. Dodam jeszcze że silnik zimny zachowuje około 1600 obrotów, silnik ciepły ok 700 obrotów (zawsze tak miał). Zapala bez najmniejszego problemu. Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Szukajki użyłem - lecz podobnego problemu nie znalazłem : |
|
|
|
 |
gres
Forumowicz
Auto: galant E88A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-10-2009, 10:55
|
|
|
ja sie słabo znam ale stawiałbym że albo
1) po postoju coś zawilgło coś zamokło i przejdzie mu samo ( reset kompa nei zaszkodzi )
albo 2) padł silniczek krokowy , kumpel w lanosie miał niedanwo identyczne objawy.
Nie rozumiem "podczas pracy na postoju silnik na sprzęgło nie reaguje." A jak ma reagować ? |
|
|
|
 |
Sook
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2009, 11:36
|
|
|
aach, chodzi mi o to, że właśnie nic się nie dzieje - czyli jest tak jak powino być. objawy występują tylko podczas jazdy. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 20-10-2009, 11:40
|
|
|
Blacharz na 100% odpinał klemy akumulatora jeśli coś spawał przez co zresetował się ECU. Musisz go nauczyć wolnych obrotów. Zostaw odpalone auto z powyłączanymi odbiornikami prądu, aż do momentu załączenia się wentylatorów na chłodnicy. Potem go zgaś, odpal jeszcze raz i powinno być już ok. Auto nauczy się wolnych obrotów, teraz nie wie jakie powinny być po wciśnięciu sprzęgła i dlatego gaśnie. |
|
|
|
 |
Sook
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-10-2009, 12:56
|
|
|