Przesunięty przez: lukasz12 12-12-2009, 17:45 |
Dopasowanie czujników ABSu |
Autor |
Wiadomość |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 14-10-2009, 13:24
|
|
|
słusznie + fotki - cyfrówka jest tania |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
Bulwa
Mitsumaniak

Auto: audi c4 quattro,audi b4 quattr
|
Wysłany: 16-10-2009, 23:26
|
|
|
kosior1975 napisał/a: | Zajc3w, nie ma naprawiania w dowolnym tylko w ASO, po za tym wczoraj również mnie oświeciło i to dzięki Herdiemu od dzisiaj przyjmując auto na warsztat spisuje protokół przyjęcia auta na warsztat z faktycznym stanem wizualnym i mechanicznym samochodu po wczorajszym władowaniu się na minę mam już dość użerania się z bałwanami(pseudo normalnymi klientami) |
no i dla tego od dawna nie pracuję w zawodzie mechanika,co by nie było to i tak moja wina. |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 17-10-2009, 14:44
|
|
|
Nie chcę tutaj jechać po mechanikach ale od pewnego czasu też sam robię w samochodzie to co jestem w stanie. Niestety doświadczenie mnie nauczyło że czasem samemu po prostu najlepiej zrobisz (o ile pozwalają na to umiejętności). A mechanicy są różni - część jest rzetelna a cześć mniej. A w sprawie czujników uważam że naprawdę trzeba być ignorantem żeby je uszkodzić bo sposób na wymontowanie bezinwazyjne jest tylko trzeba chcieć...natomiast jak ktoś chce na skróty to niech płaci. Przy okazji - skoro płacisz za wymianę przysłowiowych klocków w okolicach 100 zł czyli po odliczeniu kosztów wychodzi mechanikowi stawka 50 zł za godzinę lub więcej to można wymagać że weźmie na siebie odpowiedzialność jak coś uszkodzi. I dobrym rozwiązaniem jest też spisanie protokołu przed oddaniem samochodu - wtedy przynajmniej wiadomo co było niesprawne i nie ma później kwasów jak coś będzie nie tak po oddaniu samochodu. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2009, 21:51
|
|
|
lukasz12, wszystko sie zgadza dlatego już kiedyś pisałem o tym ze za nim oddasz auto na warsztat wystarczy popytać u danego mechanik ze chcesz zrobić to czy tamto jaka cena i jak to będzie mniej więcej robić i ile czasu zajmie, bo wiadomo że na tak niska ilość sigm w Polsce mało który mechanik potrafi tam coś zrobić( mam na myśli poważniejsze roboty) a po to podałem tel na forum by każdy mógł zadzwonić do mnie i poradzić się mnie czy choćby skonsultować w czym tkwi problem , a ktoś kto naprawia jedno a niszczy drugie to nie mechanik tylko rzeźnik albo budowlaniec |
|
|
|
 |
Jaca
Nowy Forumowicz
Auto: sigma station wagon
|
Wysłany: 21-10-2009, 09:57
|
|
|
ABS znowu działa!!! Co za radość gdy po podłączeniu sprawnych czujników i przejechaniu dosłownie 3metrów kontrolka ABSu zgasła!! Przypomniałem sobie jak to było z tym warsztatem! To było w 2001 roku gdy padł sworzeń i mechanik postanowił załatwić nowe wahacze za 3200zł za komplet na co mój ojciec wtedy sie zgodził!. Później sie okazało że chodziło o sztuke!!!! Na koniec, podczas odbierania okazuje sie ze abs nie działa. Ojciec już był tak skłócony z mechanikiem że odpuścił sobie i do niego nie wrócił.... |
|
|
|
 |
|