wycieraczki do czx |
Autor |
Wiadomość |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 29-06-2009, 08:58
|
|
|
Witaj Grasshopper,
wybacz, dopiero zobaczylem, ze pytales o cos , a że 'pozybylem sie' niedawno colta to jakoś ostatnio nie zaglądałem tutaj
Z tego co pamietam wycieraczka 33cm mieściła się na styk, ale ja chyba włożyłem też nieco krótszą drugą wycieraczkę (i może dlatego mogła się zmieścić) - ale było to jakiś czas temu i nie pamiętam już dobrze.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
KAM [Usunięty]
|
Wysłany: 12-07-2009, 16:43
|
|
|
W moim samochodzie rowniez oryginalnie byly zamontowane wycieraczki NWB. Przetrwaly 3 lata. Wycieraczki Valeo, ktore byly pozniej zamontowane przetrwaly niecaly rok (przereklamowane).
Obecnie mam nowe wycieraczki:
- BOSCH Super Plus (przednia 650mm 26'') ok. 55zl
- TRUPART (www.trupart.co.uk) (przednia 300mm 12'') ok 25zl
- BOSCH TWIN typ H351 (tylna 350mm 14'') ok 38zl
Czas pokaze na ile sa wytrzymale.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2009, 23:43
|
|
|
Po małym urlopie powracam z wieściami na temat wycieraczek . Jako, że cena NWB w Polsce jest zaporowa zdecydowałem się na rozwiązanie patriotyczne i kupiłem płaskie pióra firmy Motgum (650 + 330) mając nadzieję, że zmieszczą się na szybie. Niestety brutalne rzeczywistość szybko zweryfikowała moje nadzieje i krótsza z wycieraczek przeszła kurację skracającą. Po 1,5 tys. km przejechanych w ostatnich dniach mogę tylko powiedzieć, że jakość Motgumów jest zaskakująca - pracują całkowicie bezgłośnie i nie zostawiają najmniejszych nawet śladów wody zarówno przy małych jak i dużych prędkościach. Póki co z czystym sumieniem mogę polecić
A teraz mała ciekawostka... Znalazłem w Internecie informację, że Denso jest w 93% udziałowcem NWB. To oraz kilka "przesłanek", na które się natknąłem może zwiastować, że to NWB produkuje wycieraczki dla Denso właśnie, a pióra Denso są o wiele łatwiej osiągalne w Polsce i znacznie tańsze. Oto 2 linki do sklepu, gdzie można nabyć odpowiednie długości: 300 mm, 650 mm. Gdyby ktoś zdecydował się zaryzykować i kupić te właśnie to czekam na relację
PS. Udało mi się znaleźć moje oryginalne pióra NWB i założyłem je na próbę do Colta. Efekt powalający. Guma jakby odpoczęła i znów ładnie ścierają
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
michalp
Mitsumaniak Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 512 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 25-07-2009, 11:42
|
|
|
Ja kupiłem dziś płaską firmy Dipp (650mm), 40 pln. Na początku zbiera bardzo ładnie, zobaczymy jak będzie później. |
_________________ michalp
 |
|
|
|
 |
Koniak
Nowy Forumowicz koniak
Auto: Mitsubishi Colt z30 2005 r.
|
Wysłany: 13-08-2009, 20:37
|
|
|
Champion 60 cm i 33 cm niewielka różnica w powierzchni zbieranej przez dużą wycierzczke ( po 2.5 cm z każdej strony ) . Mała 33 cm mieści się na styk w obrysie szyby. Całość 120 pln - polecam , zbiera bardzo dobrze ! |
|
|
|
 |
Emanuel
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ5 1,5 DID
Kraj/Country: Finland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 20 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 24-08-2009, 18:44
|
|
|
Ja ostatnio zakupiłem na przednią szybę krótszą wycieraczkę firmy Motgum 330mm i dłuższa 650mm (nie pamietam jakiej marki) i obydwie mieszczą się bez skracania. Co prawda dotykają do siebie bokami, ale w niczym to nie przeszkadza. |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 24-08-2009, 19:06
|
|
|
Spróbuj jak zachowują się przy największej szybkości ścierania. Miałem taką sytuację, że kiedy się stykały lekko bokami przy wolnym trybie było ok, ale przy szybszym zaczęły przeskakiwać
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Emanuel
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ5 1,5 DID
Kraj/Country: Finland
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Maj 2009 Posty: 20 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 24-08-2009, 20:28
|
|
|
Grasshopper napisał/a: | Spróbuj jak zachowują się przy największej szybkości ścierania. Miałem taką sytuację, że kiedy się stykały lekko bokami przy wolnym trybie było ok, ale przy szybszym zaczęły przeskakiwać
Pozdrawiam |
Włączałem na najwyższej prędkości, ale przez krótki czas - nie zauważyłem przeskakiwania. Trzeba będzie dłużej potestować;). |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
|
Wysłany: 18-09-2009, 11:41
|
|
|
Grasshopper napisał/a: | A teraz mała ciekawostka... Znalazłem w Internecie informację, że Denso jest w 93% udziałowcem NWB. To oraz kilka "przesłanek", na które się natknąłem może zwiastować, że to NWB produkuje wycieraczki dla Denso właśnie, a pióra Denso są o wiele łatwiej osiągalne w Polsce i znacznie tańsze. Oto 2 linki do sklepu, gdzie można nabyć odpowiednie długości: 300 mm, 650 mm. Gdyby ktoś zdecydował się zaryzykować i kupić te właśnie to czekam na relację
PS. Udało mi się znaleźć moje oryginalne pióra NWB i założyłem je na próbę do Colta. Efekt powalający. Guma jakby odpoczęła i znów ładnie ścierają
Pozdrawiam |
Zdecydowałem się zaryzykować i zakupiłem wskazane pióra Denso. Pierwsze wrażenia wizualne: super zbierają; akustyczne- trochę skrzypi ta od strony kierowcy. No, ale może "ułożą się ". Oczywiście trudno o ostateczną ocenę, zobaczymy ile przeżyją. Jeszcze ciekawostka: na gumkach i szkielecie pióra sygnowane przez NWB. |
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2009, 20:47
|
|
|
krysstek, wygląda na to, że moje przypuszczenia się potwierdzają Za pudełko z napisem NWB płaci się 3x tyle, co za tą samą wycieraczkę z pudełkiem Denso.
Czekamy na relację po większym przebiegu |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
|
Wysłany: 23-10-2009, 19:32
|
|
|
Grasshopper napisał/a: | Czekamy na relację po większym przebiegu |
Po miesiacu uzytkowania, a zwlaszcza ostatnich 2 tygodniach intensywnych opadow, moge smialo polecic te wycieraczki. Piszczenie ustalo i zbieraja rewelacyjnie, jak nowe. Z ostateczna ocena poczekam jednak do wiosny. |
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2009, 22:21
|
|
|
To w takim razie cieszę się, że mogłem podpowiedzieć co nieco i życzę dalszego bezproblemowego jeżdżenia w deszczu |
|
|
|
 |
arkady
Forumowicz

Auto: Colt 2009 1,3inform 3d
|
Wysłany: 19-07-2010, 16:17
|
|
|
Koledzy Pomocy!!!
Potrzebuję wymienić tylną wycieraczkę w COLCiku żony.
Jak zadzwoniłem do ASO to cena za tylną wycieraczkę bo oczywiście pióra jako zamiennik nie ma wynosi 109zł !!! czy możecie coś polecić, doradzić!! COLT z 2009 roku 1,3 engine:)!! PLISSS pomocy!!! |
|
|
|
 |
looq
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.5 DID Motion
Pomógł: 4 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 116 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-07-2010, 17:24
|
|
|
kup zwykłe pióro 330-350mm w pierwszym lepszym markecie za kilkanaście zł (będzie pasowało - przynajmniej do mojego pasuje) |
|
|
|
 |
michalp
Mitsumaniak Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Maj 2006 Posty: 512 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 21-07-2010, 10:14
|