Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zawieszenie!
Autor Wiadomość
kaja123
[Usunięty]

Wysłany: 27-11-2007, 20:22   zawieszenie!

Mój piękny /rubi red/ CZ3 coś zaczyna szwankowac. Przebieg 55 tys. km i stuki w okolicach przedniego lewego zawieszenia. Wybieram się do ASO, ale dopiero na przegląd. Czy zauwazyliście cos podobnego u siebie? Aha - stuki przy pokonywaniu odcinków "polskich" dróg!

Gorzkim
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 09:05   

prawdopodobnie coś się 'wystukało' :?
przebieg 55kkm faktycznie nie jest duzy, ale na naszych drogach 'naprawy' zawiechy nawet przy 30kkm nie naleza do rzadkości. najlepiej podjedz do jakiegos warsztatu albo na stacje diagnostyczna i sprawdza gdzie jest luz.
pozdrawiam!

kaja123
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2007, 18:44   

Gorzkim napisał/a:
prawdopodobnie coś się 'wystukało' :?
przebieg 55kkm faktycznie nie jest duzy, ale na naszych drogach 'naprawy' zawiechy nawet przy 30kkm nie naleza do rzadkości. najlepiej podjedz do jakiegos warsztatu albo na stacje diagnostyczna i sprawdza gdzie jest luz.
pozdrawiam!

Masz rację. Ponieważ do ASO mam daleko, to sprawdzę w "swoim" warsztacie, a jak coś znajdą to wtedy mozna coś zrobic z zawieszeniem na gwarancji???

krysstek 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-10-2009, 15:40   Re: zawieszenie!

kaja123 napisał/a:
Mój piękny /rubi red/ CZ3 coś zaczyna szwankowac. Przebieg 55 tys. km i stuki w okolicach przedniego lewego zawieszenia. Wybieram się do ASO, ale dopiero na przegląd. Czy zauwazyliście cos podobnego u siebie? Aha - stuki przy pokonywaniu odcinków "polskich" dróg!

No i dopadło i mnie przy przebiegu 57 kkm... W ASO nic nie znaleźli i odesłali do pobliskiej stacji diagnostycznej, a na pożegnanie siakiś pseudofachowiec z przekonaniem twierdził, że Colt ma zawiechę nie do zdarcia. Na stacji od razu stwierdzono, i co sam widziałem gołym okiem, że pękła tuleja na sworzniu wahacza. No to powrót do ASO, a tam uzyskuję info, że oczywiście sworzeń można wymienić, ale w komplecie z wahaczem, za jedyne 1000 zł ( w Intercarsie po 650) plus robocizna !!! Qrwa, padłem na na biurko salonowe. Teraz jestem na etapie kojenia nerwów płynem z avataru i szukania fachowców od regeneracji sworzni. Znalazłem kilku, ale wiadomo, sobota itd. Odkładamy do poniedziałku. Btw, robił ktosik taką reanimację ?
Ps. To była chiba ostatnia wizyta pogwarancyjna w lubelskim ASO Parexbud ...

Emanuel 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ5 1,5 DID
Kraj/Country: Finland
Wysłany: 24-10-2009, 20:33   

o zobaczeniu ceny nowego zdecydowałem się na kupno używanego wachacza w cenie około 200zł (nie pamiętam dokładnie, znalazłem na alegro, pasują też od smarta).
Ostatnio zmieniony przez Emanuel 12-07-2013, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

krysstek 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2009, 16:58   

Wahacz został zregenerowany za całe 80 zł. Ale pozostała przypadłość polegająca na dziwnym stukaniu. Taki stłumiony, niemetaliczny odgłos dobiegający z przodu autka. Najlepiej słyszalny w czasie wolnej jazdy na wprost po nierównej nawierzchni. Zawiecha kolejny raz obejrzana i nie ma żadnych luzów. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pexu 
Mitsumaniak

Auto: Colt 1.3 | 1997
Wysłany: 27-10-2009, 19:55   

Głuche stuki dobiegające z lewej bądź prawej strony? U mnie to były amortyzatory. Po wymianie w zasadzie mam ciszę, trochę popukuje ale to górne mocowania amorków. Może u Ciebie podobnie?

krysstek 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2009, 20:03   

Pexu napisał/a:
Głuche stuki dobiegające z lewej bądź prawej strony? U mnie to były amortyzatory. Po wymianie w zasadzie mam ciszę, trochę popukuje ale to górne mocowania amorków. Może u Ciebie podobnie?

Na diagnostyce amorki wyszły zdrowe jak koń-wszystkie po 70 %. Przypuszczam, że może to być właśnie górne mocowanie .W piątek będą sprawdzane w ASO-zobaczymy,co wyjdzie.

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2009, 20:09   

krysstek napisał/a:

....W piątek będą sprawdzane w ASO-zobaczymy,co wyjdzie.

Nie boisz się, że kolejny raz padniesz na biurko? :D

Pexu 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2009, 20:15   

krysstek napisał/a:
Na diagnostyce amorki wyszły zdrowe jak koń-wszystkie po 70 %

Ha! U mnie też :P a dopiero po ich wymianie...cisza

krysstek 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-10-2009, 20:33   

jaceksu25 napisał/a:

I tak u nich będę z ponowną reklamacją gąbki fotela kierowcy, to przy okazji niech lookną w amorki. A jak każą płacić, to im podziękuję.

[ Dodano: 27-10-2009, 20:34 ]
Pexu napisał/a:
Ha! U mnie też :P a dopiero po ich wymianie...cisza

Że jak ? Na diagnostyce było ok ?

jaceksu25
[Usunięty]

Wysłany: 27-10-2009, 21:23   

krysstek, zdarza się, że amortyzator może cechować się głośną pracą.
Jednak pamiętaj, amortyzatory są to elementy eksploatacyjne - tak pijąc do gwarancji.
Częstą przypadłością głośnego przodu w CZ-tkach jest góra w MCpersonie. W wiekszości przypadków pomaga nasmarowanie bardzo lepkim smarem silikonowym. Do tego celu należy wymontować amory a co za tym idzie zdjęcie podszybia. Troszkę to może zająć.

Pexu 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-10-2009, 07:34   

krysstek napisał/a:
Że jak ? Na diagnostyce było ok ?

Dokładnie. Na dwóch stacjach sprawdzałem - przód wychodził po 70%. Nie było wycieków, ale...
jaceksu25 napisał/a:
zdarza się, że amortyzator może cechować się głośną pracą.

I tak właśnie było u mnie. Po wymianie, jak już pisałem, mam ciszę :)
Tylko czego ja nie wymieniłem, by tą ciszę uzyskać... Amortyzatory brałem pod uwagę na samym końcu, właśnie ze względu na (jak się okazało, mylne) wyniki na stacji diagnostycznej...

arkady 
Forumowicz

Auto: Colt 2009 1,3inform 3d
Wysłany: 31-10-2009, 14:00   

krysstek napisał/a:
jaceksu25 napisał/a:

I tak u nich będę z ponowną reklamacją gąbki fotela kierowcy, to przy okazji niech lookną w amorki. A jak każą płacić, to im podziękuję.

Witaj ""krysstek"".

Widzę, że miałeś do czynienia z dilerem, serwisem Parexbud w Lublinie. W żony Colcie 2009 rok dobiegają jakieś stuki pod podszybiem na nierównościach i zaczyna ją to mocno irytować, ja nie jeżdżę tym autem więc mnie nie dotyczy ale dzisiaj jako pasażer śmigałem i rzeczywiście denerwujące jest to zjawisko. Auto zostało kupione w Wawie u Dilera ale przecież nie będę tam śmigał, więc mam pytanie czy mogą sobie poradzić z tym fantem czy raczej nie ???

krysstek 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-10-2009, 18:37   

arkady napisał/a:
Widzę, że miałeś do czynienia z dilerem, serwisem Parexbud w Lublinie. W żony Colcie 2009 rok dobiegają jakieś stuki pod podszybiem na nierównościach i zaczyna ją to mocno irytować, ja nie jeżdżę tym autem więc mnie nie dotyczy ale dzisiaj jako pasażer śmigałem i rzeczywiście denerwujące jest to zjawisko. Auto zostało kupione w Wawie u Dilera ale przecież nie będę tam śmigał, więc mam pytanie czy mogą sobie poradzić z tym fantem czy raczej nie ???

Byłem wczoraj w rzeczonym ASO, odbyła się krótka przejażdżka i diagnoza : stuki dochodzące z podszybia, a lekarstwem będzie przesmarowanie górnej części kolumny McPhersona. Zabieg uzdrawiający ma odbyć się za tydzień i dopiero wtedy odpowiem, czy był skuteczny. Jak widzę autko masz na gwarancji, to nie ma się co zastanawiać, tylko nękać ASO, aż do skutku.

Odpowiedz do tematu