najlepsze marki w rankingu niezawodnosci ADAC (za rok 2008) |
Autor |
Wiadomość |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-10-2009, 15:29 najlepsze marki w rankingu niezawodnosci ADAC (za rok 2008)
|
|
|
"Ważnym elementem publikowanego co pół roku niemieckiego badania AutoMarxX są zagadnienia związane z szeroko pojętą jakością samochodów. W tej kategorii ujęte są m.in. statystyki w oparciu o aktualny ranking awaryjności pojazdów, jaki na podstawie udzielonych przez siebie interwencji przygotowuje ADAC."
Ranking przygotowany przez ADAC pokazuje, że najmniej problemów mają właściciele samochodów z Japonii
Oto pierwsza dziesiątka najlepszych marek samochodów w kategorii ‘Raport awaryjności ADAC’ (uwzględniono wyniki dla modeli zarejestrowanych po raz pierwszy między rokiem 2003 do 2008 włącznie):
1. Subaru (nota 1,0; awans o jedno miejsce w porównaniu z czerwcem 2008)
2. Mitsubishi (nota 1,04; awans o jedno miejsce w porównaniu z czerwcem 2008)
3. MINI (nota 1,04; spadek o dwa miejsca w porównaniu z czerwcem 2008)
4. Audi (nota 1,17; awans o jedno miejsce w porównaniu z czerwcem 2008)
5. Mercedes-Benz (nota 1,27; awans o cztery miejsca w porównaniu z czerwcem 2008)
6. Daihatsu (nota 1,32; spadek o dwa miejsca w porównaniu z czerwcem 2008)
7. Suzuki (nota 1,33; spadek o jedno miejsce w porównaniu z czerwcem 2008)
8. Toyota (nota 1,36; spadek o jedno miejsce w porównaniu z czerwcem 2008)
9. Mazda (nota 1,43; spadek o jedno miejsce w porównaniu z czerwcem 2008)
10. BMW (nota 1,45; awans o cztery miejsca w porównaniu z czerwcem 2008)
źródło:
http://www.samar.pl/__/__...-ADAC-2008.htmlCo prawda brakuje mi tu troszke Hondy, ktora uchodzi za bardzo niezawodna marke, ale na pewno bardzo cieszy 2 miejsce Mitsubishi
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
marcin007
Forumowicz
Auto: Mój Gal i SS :)
|
Wysłany: 29-10-2009, 09:58
|
|
|
Nieźle to wygląda Troche dziwi brak większej ilości niemieckich autek. Wszak to niemiecki raport a tu królują "japońce" |
_________________ Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
|
Wysłany: 29-10-2009, 12:45
|
|
|
A dla mnie są wszystkie niemieckie które się liczą.
Wiadomo, że jest okres "WYKOPKÓW" i VW Passat będzie miał wzięcie szczególnie przed zbliżającym sie świętem ale to nie zmienia faktu że jest to przereklamowana marka. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 30-10-2009, 00:24
|
|
|
A mi się wydaje że VW ostatnio popłyną. Słyszę dużo złego na temat DSG, TDI, TSI itd. Podobno ludzie zaczynają się umawiać w serwisach na zloty |
|
|
|
 |
Paweł_BB
Mitsumaniak 01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
|
Wysłany: 30-10-2009, 05:26
|
|
|
krzychu napisał/a: | Podobno ludzie zaczynają się umawiać w serwisach na zloty |
Hehe
Osobiście nigdy nie lubiłem VW i raczej nie kupię auta tej marki |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2009, 08:21
|
|
|
krzychu napisał/a: | A mi się wydaje że VW ostatnio popłyną. Słyszę dużo złego na temat DSG, TDI, TSI itd. Podobno ludzie zaczynają się umawiać w serwisach na zloty |
wczoraj umawialem sie na przeglad audi w serwisie VW/audi i moglem sobie wybrac dowolna godzine w dowolnym dniu, zero klientow.
nie slyszalem aby ktos narzekal na DSG lub TSI a tym bardziej na TDI oprocz 2.0TDI z poczatkowej fazy produkcji gdzie wyrabiala sie pompa i jesli ktos zaniedbal sprawe musi teraz kupic caly komplet za kilka tys bo zestaw naprawczy zostal wycofany ze sprzedazy i kilka peknietych glowic wymienionych na gwarancji.
sam jezdze VW trzeci rok i zero problemow i napewno kolejnym autem bedzie VW lub jesli bedzie mnie stac to audi (jesli chodzi o nowe auto).
btw jak sie ma to zdanie z artykulu z linka do rankingu tego powyzej
Zwycięzcą opublikowanego w czerwcu niemieckiego badania ADAC AutoMarxX (czerwiec 2009) została po raz kolejny marka Audi, która wyprzedza kolejno firmy BMW oraz Mercedes-Benz. Pierwszą piątkę uzupełniają ponadto Toyota oraz Volkswagen.
|
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 30-10-2009, 10:00
|
|
|
arturro - zawsze się znajdzie obrońca VW. To taka mała prowokacja ale:
- dziennikarze twierdzą że wzięli paska z DSG na test i przy -10 stopniach 5 minut czekania rano żeby zapią 1 bieg, potem jeszcze z 5 minut na jedynce (chyba dokoła osiedla) żeby zapią 3-jkę
- z nowymi silnika TSI (szczególnie tych mniejszych) jak się ich nie dogrzeje (używa na krótkich dystansach) w oleju kondensuje się woda i można zatrzeć silnik
To takie problemy o których słyszałem. Jeśli chodzi o Audi to z tego co wiem jest trochę inne podejście już w fabryce niż do VW szczególnie jeśli chodzi o wyższe modele. W każdym razie samo przekonanie do VW chyba jest coraz mniejsze a to skądś się bierze. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-10-2009, 10:31
|
|
|
arturro, tak prawde mowiac, to wystarczy zajechac pierwszego lepszego mechanika od wszystkiego i zobaczyc, co zalega mu na placu
pojazdy niemieckie stanowia ponad 50%, potem francuskie i fiaty
japonskich aut jest naprawde malo... |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
|
Wysłany: 30-10-2009, 10:33
|
|
|
A ja się często spotykam z takimi sytuacjami, że ktoś kupuje np paska, bo to pasek - wiadomo. A później strasznie narzeka ile to trzeba pieniędzy w niego wrzucać. Inna sprawa, że sporo aut jest po prostu mocno zaniedbana.
A o 2.0 TDi to już legendy krążą.....osobiście na ten silnik bym się nie skusił.
Jak na moje VW to przeciętna marka, jak np skoda czy renault. tylko ludzie żyją w jakiejś alternatywnej rzeczywistości i ubóstwiają te auta |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
deenbe [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2009, 11:26
|
|
|
wszyscy tu jada na auta niemieckie, a na forach tych aut jest odwrotnie |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2009, 12:46
|
|
|
krzychu napisał/a: | arturro - zawsze się znajdzie obrońca VW. |
nie jestem zadnym obronca, poprostu uwazam ze te auta sa bardzo dobre.
Krzyzak napisał/a: | arturro, tak prawde mowiac, to wystarczy zajechac pierwszego lepszego mechanika od wszystkiego i zobaczyc, co zalega mu na placu |
nie wiem nie jezdze, ewentualnie tylko salon na przeglad
Krzyzak napisał/a: | japonskich aut jest naprawde malo... |
darku, to skad sie biora posty na tym forum o problemach z autami? nikt tego nie widzi? wszystko sie psuje |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
|
Wysłany: 30-10-2009, 12:54
|
|
|
Prawdą jest, że jak kto dba, tak później ma. Reszta to już gusta indywidualne.
Teraz jeżdżę japońcem, ale nie wykluczam, że w przyszłości jak będzie mnie stać to będę śmigał audi. Grunt, żeby dany model miał coś w sobie |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24339 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 30-10-2009, 13:54
|
|
|
arturro napisał/a: | darku, to skad sie biora posty na tym forum o problemach z autami? nikt tego nie widzi? wszystko sie psuje |
ale zauwaz, ze takich kwestii o naprawde zepsutych Mitsu jest ulamek, podejrzewam ze mniej niz promil - wiekszosc dotyczy kwestii jakie czesci eksploatacyjne wybrac, gdzie je kupic itd.
po raz kolejny - bez wnikania w szczegoly forum (bo do netu loguja sie osoby, ktore w jakikolwiek sposob potrafia dzialac z komputerem - podejrzewam, ze mniej niz 10% kierowcow w ogole) - to naprawde zobacz ile i jakich aut stoi w warsztatach (nie ASO) |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2009, 14:26
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | ale zauwaz, ze takich kwestii o naprawde zepsutych Mitsu jest ulamek, podejrzewam ze mniej niz promil - wiekszosc dotyczy kwestii jakie czesci eksploatacyjne wybrac, gdzie je kupic itd. |
niech i tak bedzie |
|
|
|
 |
bartek2800 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2009, 20:55
|
|
|
krzychu napisał/a: | A mi się wydaje że VW ostatnio popłyną. Słyszę dużo złego na temat DSG, TDI, TSI itd. Podobno ludzie zaczynają się umawiać w serwisach na zloty |
Śmieszne
krzychu napisał/a: | - z nowymi silnika TSI (szczególnie tych mniejszych) jak się ich nie dogrzeje (używa na krótkich dystansach) w oleju kondensuje się woda i można zatrzeć silnik |
krzychu, skąd taka informacja? |
|
|
|
 |
|