Przesunięty przez: Gene 31-01-2009, 17:08 |
Wyposażenie Wyprawowe |
Autor |
Wiadomość |
pekar1
Forumowicz pekar
Auto: Pajero 2.8 td long
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Sty 2009 Posty: 135 Skąd: Biała Rawska
|
Wysłany: 05-02-2009, 21:16 wyprawowe...
|
|
|
Najlepiej jest jechać w dwa samochody, jeśli jeszcze jadą zaprzyjaznione osoby lub rodzina to świetnie. Asekuracja w postaci drugiego auta jest nieoceniona ,załaszcza przy nieoczekiwanej "przygodzie" lub w razie niebezpieczeństwa . Zawsze drugie auto moze pojechać po pomoc, przywieżć części do naprawy, wyszarpnąć z dołka itp.
Zbyt dużo z koleji aut i osób stwarza inne problemy. Na przykład każdy chce inna trasą pojechać albo trudno znależć dla wszystkich nocleg w jedym hotelu, motelu- ale to raczej błachostki. Przy duzej ilosci aut i dużej indywidualnosci uczestników wyprawy {każdy chce inaczej} można ustalać koordynaty GPS gdzie sie spotykamy na koniec dnia czy za dwa dni, na postoju usytalamy następne koordynaty itd.... W ten sposób nic nie traca indywidualisci i wszyscy i tak integruja się po spotakniu wieczorem.
Ze Słowenii blisko do Albanii, podobno jest rewelacyjna na wyprawę terenówką |
_________________ Bądż szczęśliwy i daj szczęscie innym |
|
|
|
 |
elili [Usunięty]
|
Wysłany: 07-02-2009, 13:12
|
|
|
mayer napisał/a: | - latarka |
To i czołówka. Nie tylko dla pilota. Dla kierowcy też.
I obowiązkowo ładowarki samochodowe dla telefonów i używanych (w latarkach i innym sprzęcie) akumulatorków.
Można też pomyśleć o dodatkowych gniazdkach w samochodzie tak, żeby nie zastanawiać się czy włączamy lodówkę czy ładujemy akumulatorki.
Przyda się co najmniej jedno gniazdko nie wyłączane stacyjką (a nie zawsze tak mamy w standardzie): na pierwszym wyjeździe do pompowania materaca musiałem załączać stacyjkę
I nie zapomnijmy PRZED wyjazdem przykręcić tablice rejestracyjne: standardowe mocowanie w plastikowych ramkach weryfikuje się przy pierwszym przejeździe przez kałużę |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-02-2009, 14:32
|
|
|
Elili napisał/a: | przez kałużę | hi hi... jasne, jasne jak ktos bawi sie w Miami Vice i robi z bulwarowki motorowke to potem grabi dno w poszukiwaniu blachy.
Co nie Hiszpan |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
Hiszpan
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Pomógł: 19 razy Dołączył: 12 Wrz 2007 Posty: 1564 Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 07-02-2009, 18:20
|
|
|
Gene napisał/a: | Co nie Hiszpan |
Taaaa |
_________________ Pewien motocyklista z Tarnowa do policjanta: Paaanie! Diabeł mnie opętał...
Staram się pisać poprawnie po polsku
Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw zniży Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem.
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 07-02-2009, 21:41
|
|
|
Hiszpan ale zamieść też zdjęcie jak to się stało
Oto w jaki sposób "powiększyłem" bagażnik aby zyskać miejsce do spania. Po przesunięciu przednich siedzeń jest 1,9 do spania.Pod podłogą są na razie tylko schowki potem będą szuflady.Aaaa i nie wiem czy się udało mi wkleić zdjęcia Ale o tym zaraz się przekonam/y Pozdrawiam
[ Dodano: 09-02-2009, 17:05 ]
Z żabą się nie "lubimy" więc w fotosiku zamieściłem
http://www.fotosik.pl/pok...f91eda2e97.html |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
Ostatnio zmieniony przez Gene 10-02-2009, 07:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
pekar1
Forumowicz pekar
Auto: Pajero 2.8 td long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Sty 2009 Posty: 135 Skąd: Biała Rawska
|
Wysłany: 09-02-2009, 21:44
|
|
|
jawaldek,
Świetnie zrobione auto na wyprawę ,spanie w aucie , tak jak zrobiłeś oszczędza pieniadze,bo nie musisz kupować namiotu, pieniadze bo nie musisz płacić za nocleg i czas , bo nie marnujesz go na rozkładanie namiotu.
No i zyskujesz na bezpieczeństwie, bardzo szybko bez wychodzenia z auta możesz odpalić i pojechać.
Piątka z plusem....
W 2007 roku w zwiazku z szukaniem noclegu w okolicy Borzomi w Gruzji { Ackalcihe}przeżyliśmy noc grozy bo " chłopcy z ferajny" chcieli nam zabrać paszporty, okraśc a być może był już przyszykowany dół z wapnem. Nie przesadzam. Kiedys to opisze i wrzuce na forum.
Spanko w aucie - swietny pomysł, dobrze jest w takim spanku zrobić wyjmowane fragmenty góry , nad szufladami , wtedy nie trzeba demontować całosci aby dostać sie np. do tematycznej szuflady czy sakwy. |
_________________ Bądż szczęśliwy i daj szczęscie innym |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 09-02-2009, 22:27
|
|
|
pekar1 napisał/a: | dobrze jest w takim spanku zrobić wyjmowane fragmenty góry , nad szufladami , wtedy nie trzeba demontować całosci aby dostać sie np. do tematycznej szuflady czy sakwy. |
Szuflady poczekają na wiosnę i skombinuję tak aby po otwarciu jednej z nich i drzwi tylnych był by przy okazji stolik (bez siedzeń oczywiście->> przypomniał mi się film z Luisem ) Będzie jeszcze roleta oddzielająca część ładunkową od przodu aby nie było zbyt dużej powierzchni do ogrzewania/chłodzenia ale tylko w czasie jazdy Dzięki za pochwałę.Pozdrawiam |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
amster
Nowy Forumowicz amster
Auto: Pajero II LWB 2.5, Galant td
|
Wysłany: 30-10-2009, 22:08 Re: namiot dachowy
|
|
|
pekar1 napisał/a: |
Już opisywałem własne zdarzenie z pustyni w Syrii ze skorpionami więc nie będę wracał do tego.
|
Nam się skorpion przyplątał do namiotu w Albanii (mam na dowód zdjęcie) - podobno nie są groźne, ale następnym razem (jak dudków starczy na zakup) jadę z domem na dachu |
|
 |
|