Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Regulacja drzwi
Autor Wiadomość
slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2009, 23:03   [EAxx] Regulacja drzwi

Witam - miałem nieprzyjemna sytuacje w garaż a mianowicie po zamontowaniu czujników cofania, nie zdążyłem domknąć drzwi w samochodzie, i bateria padłą - musiałem Go wypchać z garażu a ze Galant nie jest lekki było to trudne - nie zdarzyłem zamknąć drzwi i zachachmęca o futrynę - i teraz mam tiritata ponieważ drzwi poszły troszkę w górę i nie wiem czy sam je będę mógł opuścić czy tylko fachowiec. prosze o pomoc...
Z pow. Bartek
slonio88
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 15:17, w całości zmieniany 1 raz  

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-11-2009, 23:16   

Prawdopodobnie zawiasy powyginałeś :? ciężko bedzie powrócić do stanu pierwotnego :wink: zależy jak mocno zostało to uszkodzone :?:

P1r4t 
Forumowicz

Auto: EA2A AT
Wysłany: 01-11-2009, 23:17   

w samochodach jakich mialem nie przypominam sobie zeby byla mozliwosc regulacji wysokosci drzwi, jedynei mozna bylo regulowac wysokosc po zamknieciu, tzn tym "hakiem" ktory jest przymocowany do karoserii i wchodzi na niego zamek. tak to zawiasy/ich mocowania nie mialy przesuwnych szpar. wiec pewnie zawiasy sie wygly

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2009, 23:22   

Wiesz tyle co zdążyłem wypchnąć samochód z garażu - dzięki bogu drzwi nie są uszkodzone, tylko poszły tak w górę ze nie mogłem ich domknąć - po tym przyginałem je do dołu (nacisnąłem na nie) i wszystko jest ok, aczkolwiek i tak są troszeczke wyżej... strasznie się zdenerwowałem, ale mądry człowiek po szkodzie.;(

[ Dodano: 01-11-2009, 23:24 ]
Wiec jutro czeka mnie wycieczka do blacharza, niech to sprawdzi.

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 01-11-2009, 23:35   

BigTomala
Cytat:
moze jakies zdjecie ktore rozjasni nam obraz uszkodzeń. Latwiej bedzie cos doradzic.

Wiesz teraz nie zrobię zdjęć bo miś jest w garażu, kwestia tylko tego, ze drzwi przy zamykaniu obcierają i hak do zamykania, - uszkodzeń widocznych - BRAK ;(

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 02-11-2009, 07:36   

Zawiasy sa na fasolkach takze jest mozliwosc regulacji. Niemniej zakres nie jest jakis wielki.
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-11-2009, 08:21   

sampler napisał/a:
Zawiasy sa na fasolkach takze jest mozliwosc regulacji. Niemniej zakres nie jest jakis wielki.
A w którym miejscu? Przy śrubach mocujących zawiasy do drzwi czy do karoserii?

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 02-11-2009, 09:38   

Hugo napisał/a:
A w którym miejscu?

W zawiasach drzwi :)
slonio88, ja spróbowałbym poluzować drzwi na zawiasach i spróbować ustawić na nowo,możliwe ze któreś śruby były luźniejsze,i jak piszesz ze drzwi jako same nie zostały uszkodzone,to mogły się przesunąć na zawiasie.

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2009, 09:48   Najlepsze forum jednej marki jakie znam !!!

Więc - jak to można poprawić ? chyba tylko blacharz lakiernik ?

Kmer 
Mitsumaniak
Arek

Auto: EA5W 2,5 V6 24 SE Automat
Wysłany: 02-11-2009, 10:13   

slonio88, samemu można to zrobić,najlepiej w 2 osoby,luzujesz drzwi na śrubach mocujących drzwi do nadwozia,i ustawiasz,fakt trochę zabawy będzie z tym,żeby to wycentrować,o ile zawias się nie wykrzywił,ale jak drzwi są całe to nie powinien.
Wystarczy popuścić śruby na zawiasach lekko,żeby miały lekki luz,i zacząć ustawianie,ale jak nie czujesz się na silach,i nie masz za dużo czasu i cierpliwości to daj to blacharzowi niech to zrobi.
Musiałoby być naprawdę duże uderzenie żeby skrzywić zawias,albo słupek w karoserii żeby się coś tam wykrzywiło,ale jak piszesz drzwi są całe,to prawdopodobnie wychodzi na to ze któreś śruby na zawiasach były luźniejsze i i przy tym uderzeniu się przesunęły,i skontrowało zawias w takiej pozycji.

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2009, 22:12   

Witam !
A Mianowicie - Oddałem Misia do znajomego blacharza - i drzwi mi wyregulował super :) Trwało to 5 min były wygięte na zawiasach najprawdopodobniej -dodał jakaś podkładkę - ale działa wszystko ok jak wcześniej i nic nie świszczy jak w innych Galah :) Pozdrawiam wszystkich i dziękuję Wam za pomoc !

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-11-2009, 22:20   

slonio88, ja podejrzewam ze zawias sie nie podgial, ani nie przestawil, tylko wzmocnienie w drzwiach do ktorego przykreca sie zawias poddalo sie, co najczesciej sie zdarza. tak jak piszesz ze blacharz zastosowal podkladke, jest to najprostsza metoda powrotu do oryginalnego spasowania, choc jakbys chcial miec bez jakichkolwiek podkladek to musialby sie troche naczekac. Zawia nie jest tak latwo wygiac, gdyz jest to bardzo tegi material. wiec jak pisalem wczesniej pozostaly naruszone mocowania zawiasow.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 04-11-2009, 22:28   

Cytat:
robertdg
Być może - natomiast na lakierze nic nie było znać :) Tak więc myślę ze mocowania raczej nie zostały za bardzo ruszone - w futrynie jest ślad ale na samochodzie nawet grama :D :) I to mnie cieszy :) )

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-11-2009, 22:57   

slonio88, nie zawsze bedzie znac, gdyz jak pociaglo wieksza powierzchnia, i sila sie tak rozlozyla to lakier nie peknie, odwrotnie przy zagieciach na malych przestrzeniach i zagieciach ostrych, uwierz mi ze tego moglbys nie zauwazyc, wystarczy ze mocowanie uwypuklilo sie o 1.5mm i roznica taka ze drzwi sie nie zamykaja, wkoncu to jest przekladnia, tak jak ze wskazowka zegarka, na osi ruch najkrotszy, na koncy ruch najdluzszy
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

slonio88
[Usunięty]

Wysłany: 05-11-2009, 01:03   

Broń Boże nie wątpię, aczkolwiek cieszę się ze drzwi nie gwiżdzą czyli tak jak było wcześniej :) :):) Tak więc się cieszę :) dziękuję bardzo mocno za rozwinięci tematu i za pomoc oczywiście :) Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz do tematu