Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
włącznik świateł
Autor Wiadomość
gres 
Forumowicz

Auto: galant E88A
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2009, 09:22   włącznik świateł

mam taki patent i zastanawiam się czy jest on oryginalny. Światła zapalają sie dopiero gdy uruchomi sie silnik ( nie stacyjke).
Generalnei fajny patent , ale jak każdy fajny gadzet coś mi przestaje działać - tj. czasem ( na rozgrzanym silniku prawie zawsze , na zimnym absolutnie nigdy) nei chcą sie zapalić i musze stać 20 sekund , 40 , czasem minute czasem 3 aż sie zapalą ...

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Auto: Galant E88A
Wysłany: 21-10-2009, 12:25   

to ja nie mam tego patentu :D u mnie jak przekrece włącznik to się zapalają bez różnicy czy odpalony czy nie. 3-y minuty czekania to troche długo, ale przynajmniej rozgrzeje ci się troche silnik przed jazdą hehe. Musiał sobie poprzedni właściciel zamontować jakiś bajer na automatyczne włączenie świateł, pewnie zapominał i dostawał mandaty. Musiałbyś poszukać, pewnie gdzies jest od tego jakaś centralak sterująca, tylko niestety nie wiem gdzie mogłaby się znajdować.

gres 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2009, 14:17   

nie doczytałeś :P Plus który podałeś że sobie rozgrzeje silnik czekając na światła nei istnieje bo na zimnym ZAWSZE światła odpalają od razu :P

Miałem nadzieje że to fabryczny patent a tak to musze na własną rękę poszukać , jakiś przekaźnik ciul wi. Ciekawi mnie do czego to jest wpięte że światła wiedzą akurat że silnik chodzi. Myślałem o alternatorze , ale wtedy dodanie gazu powinno wlaczyc swiatla a tu nic.
Patent bardzo fajny póki działał:(

Mam zresztą więcej takich - chowane szyby przy włączeniu alarmu , czy blokada zapłonu , którą można niechcący uzbroić przestawiając w lusterka w pozycji stacyjki "on" <ściana>

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 21-10-2009, 14:40   

Masakra gres, :D wyzwanie dla elektryka ten twój Galant hehehee

mc 
Forumowicz

Auto: Galant E88A 2.5 V6 4x4
Wysłany: 21-10-2009, 14:49   

Tutaj masz chyba coś w tym stylu włącznik świateł.

gres 
Forumowicz

Wysłany: 21-10-2009, 15:01   

hmmm szkoda ze nei wytłumaczyli jak to działa ....
Kurde w kabinie nei mam żadnego takiego pudełka , no i nie mam tez dodatkowego wylacznika świateł jak to opisali w tym linku - jak chce zgasić to normalnie gasze:)
W dodatku przekaźniki cykają chyba gdzieś pod maską ... z tym elektrykiem to fakt że musze jakiegoś dobrego poszukać ;)
Frost - zrobiłbyś zdjęcie swojej skrzynki z przekaźnikami pod maską ;:)

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 21-10-2009, 15:33   

gres napisał/a:
z przekaźnikami pod maską
jesne, jeszcze dziś dostaniesz :D

gres 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2009, 08:01   

wrrr byłem z tym u elektryka ( ja jednak mechaników samochodowych nienawdze z całego serca :( ).
Facet wywalił gadżet włączający światła , wpiął coś co zapala światła razem ze stacyjką, skasował 120zł i .... rozrusznik ledwo zipie.
Nie wiem czy to możliwe ale już u niego w warsztacie misiek cienko odpalił. Myślałem że może rozładowali aku , ale po całej nocy ładowania dalej to samo. Nie ważne czy silnik zimny czy ciepły , czy światła włączone czy wyłączone rozrusznik ledwo zipie :(

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 04-11-2009, 09:55   

Może aku padło,albo pogmerał coś w elektryce,i tak długo kręcił,że rozrusznik padł :roll:

gres 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2009, 10:55   

aku naładowany!!! Jeśli padł to w wyniku ich działań, bo w taki zbieg okoliczności - ze odpalał idealnie kiedy do nich jechałem , i już u nich w garażu kiedy tata przywioził auto do domu coś było nie tak , nie wierze :(
Problem w tym że nic nie moge zrobć , twierdzą że coś z rozrusznikiem a oni w nim nie grzebali ...

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 04-11-2009, 11:05   

gres, a ten zabieg robił Ci mechanik czy elektryk ??

gres 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2009, 11:51   

elektryk i oczywiście sie zarzeka ze to nie moze miec żadnego związku. :(

mitsu_pl 
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Wysłany: 04-11-2009, 12:09   

Jeżeli światła na czas rozruchu się wyłączają to nie ma znaczenia, jeżeli jednak nie, to ma dość duże znaczenie...
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT

Frost 
Mitsumaniak
Moderator E88A

Wysłany: 04-11-2009, 13:10   

gres, a jak się Gal zachowuje teraz przy odpalaniu ?? tak jakby aku był slaby czy jak gdyby rozrusznik nie zaskakiwał ????

gres 
Forumowicz

Wysłany: 04-11-2009, 13:38   

mitsu_pl napisał/a:
Jeżeli światła na czas rozruchu się wyłączają to nie ma znaczenia, jeżeli jednak nie, to ma dość duże znaczenie...

ale przy wylaczonych światlach to samo.

Tata odebrał auto - ponoć zapala normalnie. Elektryk wycofał się z pomysłu że to wina rozrusznika i stwierdził że aku do wymiany...ale
1 Aku zanim pojechałem do niego działał bez zarzutu więc nie możliwe żeby zepsuł się akurat podczas przebywania u elektryka.
2 tata mowi ze teraz kręci normalnie. Jeśli faktycznie teraz działa to sprawa jest prosta - elektryk czegoś sobie nie przykręcił ...

Odpowiedz do tematu