Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej do skrzyni biegów 2G?
Autor Wiadomość
Chicken
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2006, 13:12   Jaki olej do skrzyni biegów 2G?

Witam,

Co do oleju w 2G już było dużo postów, ale co stosujecie w skrzyni biegów (manual 2G '95-99)?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 05-07-2006, 13:16, w całości zmieniany 1 raz  

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-07-2006, 13:17   

Edytowałem tytuł tematu - Chicken nie denerwuj się :lol: ale tak jest bardziej czytelnie.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Chicken
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2006, 18:34   

Spoko :) rzeczywiście od razu wiadomo o co chodzi. Poza tym poczytałem na stronie MKP , że stosuje się 75W90 albo 75W85, coś jeszcze, jakieś uwagi może?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 05-07-2006, 18:39   

Krzyżak pisał o jakimś super oleju do Mitsubishi ale ciężkim do dostania w Polsce.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 05-07-2006, 22:57   

Zalałem BG Synchroshift II - GL-4, 75W90, syntetyk. Sprowadzany z USA. Niewielką poprawę odczułem, ale na MKP ktoś pisał, że u niego w Klipsie różnica była szokująca.

Chicken
[Usunięty]

Wysłany: 06-07-2006, 07:11   

Hmmm.. na czym może polegać różnica, mniejsze opory skrzyni i tym samym lekki wzrost mocy, czy precyzja wchodzenia biegów?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-07-2006, 11:17   

Lepiej wchodzą biegi - szczególnie na zimnej skrzyni.

kiepuczi 
Forumowicz

Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Wysłany: 09-07-2006, 04:54   

BG Synchroshift jest OK, biegi beda rzeczywiscie wchodzily lepiej na zimnym silniku, a to dzieki struktorze oleju, ktory jest "sliski" jakby to mozna inaczej ujac a z wygladu miejwiecej przypomina gestoscia i struktura zwykly olej W30. jest OK, pamiatam jak naprawil moja skrzynke na jakis czas, kiedy jedynka pzrestala juz parwie zupelnie wchodzic dopuki nie zatrzymalem sie calkowicie albo wchodzila tylko pzrez drugi bieg to po zalaniu nim moglem znow wrzucac jedynke jadac nawet 20 km/h. Ale jeszce lepiej dziala w mieszance z innymi olejami w odpowiednich proporcjach.
Musze jednak powiedziec ze niedawno zastosowalem calkiem inna mieszanke, troche experymentowalem ale jestem zadowolony : tego oleju z innym olejem do skrzynek dsm, a mianowicie butelka BG synchroshift, z butelka Red line MTL oraz butelka Red Line Heavy Duty shock proof MT oil, ciezko mi powiedziec jakie daje rezultaty na stare skrzynki , bo zalalem ta mieszanka nowiutka skrzynke z zakladu Shepsa stage II. Sam gosci jednak ktory robil mi ta skrzynke w rozmowie pzrez telefon powiedzial ze najlepsze rezultaty i najlepszy olej do skrzynek DSM to jest Pennzoil Synchromesh , wlewany seryjnie do skrzynek GMC wiec moze warto poszukac go u dilera GM, w usa wiekszosc uzytkownikow dsm wlasnie nim zalewa skrzynki, a druga polowa produktem BG. tak czy inaczej na zime napewno zalewam Pennzoil Synchromesch.

Chicken
[Usunięty]

Wysłany: 10-07-2006, 10:18   

A ile oleju mieści się w skrzyni i silniku, bo nie znalazłem w pdf-ie tego?

Do silnika myślę, że wystarczy 4l, ale to tylko strzelam, a do skrzyni 2 czy 2,5l?

A po drugie gdzie mogę najłatwiej dostać BG synchroshift II?

Pozdrawiam

M a c
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2006, 22:49   

Grzebałem ostatnio w stercie papierów i znalazłem przy okazji małą kartkę, na której wypisałem sobie owe info. z takiej jednej dużej planszy ;p wiszącej na ścianie prywatnego serwisu marki Renault ;] podczas wizyty na przeglądzie jakiś czas temu :)
Na planszy były przedstawione prawie wszystkie marki samochodów i ich modele wraz z ich danymi technicznymi w postaci ilości oleju i płynów w silnikach, skrzyniach biegów i chłodnicach - plansza była jako reklama jednego z producentów olei i płynów...coś takiego :)

Dobra...wracając do tematu:

Mitsubishi Eclipse (chyba chodziło o wersję Turbo)
=====================================
................I...pojemność (litry)...I......rodzaj płynu (oleju)
Silnik:.......I.........3,9 - 4,7.........I...0W-40 ; 5W-40 ; 5W-50 ; STI 10W-40
Skrzynia:..I.............2,0.............I...Tranself Syn FE 75W-90
Chłodnica:.I............5 - 7...........I.........----------------
=====================================

P.S. Chyba ta plansza była reklamą firmy Elf (bo to jest dedykowana firma olei przez Renault), bo jako olej do skrzyni biegów jest rodzaj oleju "Tranself Syn FE".
To chyba wszystko :)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 10-08-2006, 22:54   

M a c, powinieneś zdecydowanie częściej bywac na forum. Masz najlepszy stosunek Posty/Pomógł :twisted:

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

M a c
[Usunięty]

Wysłany: 10-08-2006, 23:05   

Dzięki Hubeeert 8)
Tak jakoś wyszło ;p
Na forum zaglądam, lecz przeważnie jest to pod forum Eclipse :) i nie chcę się wypowiadać w sprawach na których się nie znam (nie jestem Mechanikiem :) )...i przez co komuś zaszkodzić :roll: zamiast pomóc :)
Pozdrawiam

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 10-08-2006, 23:13   

Nieważne - zaglądaj częściej :D

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

kiepuczi 
Forumowicz

Wysłany: 17-08-2006, 05:20   

do silnika 4g63 wchodzi 4.3 litra oleju, do skrzynki fwd 2.1, awd 2.4 , jeden z najlpeszych i napopularniejszych olejow do skrzynek w eclipse to wspomniany wczesniej BG synchroshift, albo penzoil synchromesch, wlewany do skrzynek GMC ( mozna spytac sie u dilera GMC, powinni miec mzoe byc pod nazwa synchroshift tylko bez adnotacji ze robiony pzrez penzoil). ja mam w tym moemencie skrzynke wyczynowa z cryogeniczna powloka , utwardzana zrobiona pzrez zaklad Shepsa i polecal wlansie mi tylko olej Peznoil . nic innego, a kiedy uzywalem roznych wynalazkow.

kiepuczi 
Forumowicz

Wysłany: 17-08-2006, 05:20   

do silnika 4g63 wchodzi 4.3 litra oleju, do skrzynki fwd 2.1, awd 2.4 , jeden z najlpeszych i napopularniejszych olejow do skrzynek w eclipse to wspomniany wczesniej BG synchroshift, albo penzoil synchromesch, wlewany do skrzynek GMC ( mozna spytac sie u dilera GMC, powinni miec mzoe byc pod nazwa synchroshift tylko bez adnotacji ze robiony pzrez penzoil). ja mam w tym moemencie skrzynke wyczynowa z cryogeniczna powloka , utwardzana zrobiona pzrez zaklad Shepsa i polecal wlansie mi tylko olej Peznoil . nic innego, a kiedy uzywalem roznych wynalazkow.

Odpowiedz do tematu