Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: akbi
22-02-2010, 07:21
jakie narty dla średniozaawansowanego
Autor Wiadomość
marcin007 
Forumowicz

Auto: Mój Gal i SS :)
Wysłany: 05-11-2009, 20:29   jakie narty dla średniozaawansowanego

Witam!
Panowie i panie orientujacy się w temacie narciarskim potrzebuję i szukam nartek ogólnie allroundowych, nie miekkich ale też nie twardych. Po prostu uniwersalnych. Jeżdze na nartach od kilku dobrych latek, ale ostatnio miałem przerwe 2 letnia niestety. szukam desek przede wszystkim uniwersalnych i do skrętów krótkich i dłuższych. Żeby wybaczały błędy ale po mocniejszym dociśnieciu pokazały pazurek na stoku. Nie chce wymiać nartek za rok czy 2, szukam nartek na pare dobrych sezonów. 180cm wzrostu waga 70-72kg. Długość nartek 155-160cm max.
Gdyby ktoś miał jakies propozycje to będę wdzięczny :)

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-11-2009, 21:15   

przylaczam sie do pytania kolegi ... oraz jako totalny laik w temacie ... czy ktos moze mi jeszcze wytlumaczyc, o co chodzi z tymi twardosciami w butach :)
w sumie poszukuje 2 zestawy ... dla Aski - poczatkujaca ... i dla mnie hmm... takie aby byly szybkie i dobrze skrecaly :)

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 05-11-2009, 21:55   

akbi napisał/a:
czy ktos moze mi jeszcze wytlumaczyc, o co chodzi z tymi twardosciami w butach

to jest tzw Flex, chodzi o sztywnosc skorupy buta.
generalnie im lepsza (twardsza) nartka oraz lepszy poziom umiejetnosci tym flex ma byc wiekszy a im jestesmy bardziej "zieloni" i mamy slabsze (bardziej miekkie) nartki tym flex ma byc mniejszy.
generalnie dla poczatkujacych uwazam za ok do 70, srednio zaawansowani 70-90 noo moze nawet 100, zaawansowani i osoby startujace w zawodach to 120 wzwyz :)
Generalnie im twardszy but (flex) tym lepiej trzyma pozycje narciarska (ugiete kolana lekko), jest mniej komfortowy (im wyzszy flex tym lepiej trzyma noge w bucie ale jest przy tym bardziej meczacy dla stop niz flex zalozmy 50 czy tam 60 (czyli praktycznie podstwowy).
Flexy typowo sportowe (do startow w zawodach) od 130 wzwyz po kazdym zjezdzie wrecz zadaja odpiecia klemr podczas wjazdu na gore, bo odcinaja doplyw krwi i po prostu uciskaja jak kleszcze :)
Na flex patrzymy takze wzgledem wagi narciarza :) czyli osoba o wadze 100kg nie moze smigac na flexie podstawowym czyli okolo 50, bo po prostu bedzie sie wyginal ten but na lewo i prawo
marcin007 napisał/a:
allroundowych, nie miekkich ale też nie twardych

Salomony S+, Fischery Progressory 7+ (polecam), Elany fusiony 8-10. Generalnie bardzo poprawne narty, rozwojowe, ktore dobrze sprawuja sie na wiekszosci stokow i warunkow sniegowych.
Jak jeszcze beda jakies pytanka to jesli bede wiedzial chetnie odpowiem
Pozdroo

McDoune 
Mitsumaniak
Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Wysłany: 05-11-2009, 22:10   

Ja przy naciąganych 179 cm (pewnie realnie ok 175 :P ) wzrostu, zdecydowałem się na krótkie 160 centymetrowe Atomic SX 10 i generalnie jestem zadowolony, są to narty bardzo łatwe w prowadzeniu na każdym terenie, testowałem zarówno na mocno nierównych i ujeżdżonych trasach, jak i na dziewiczym śniegu 8) Z wad to niewątpliwie ich waga, są pieruńsko ciężkie, zwłaszcza po kilku grzańcach :twisted:

:king: Zwycięzca Czwartej Edycji Typera Mitsumaniaków :king:

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 06-11-2009, 09:50   

Robson86, dzięki bardzo za wyczerpujące wyjaśnienia ...ja jako, że na nartach generalnie jeździłem raz (tydzień w Alpach pod okiem instruktora :wink: ) było super ...zwłaszcza jazda czarnymi szlakami, gdy nudziła mnie już szkółka dla początkujących :twisted:
...no więc przy moich kaskaderskich zapędach, wzroście 181cm i wadze 97kg poszukam czegoś ok 90-100 :D

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 06-11-2009, 10:38   

akbi, jeszcze o butach.... To jest trochę tak, jak ze sztywnością nadwozia albo z precyzją układu kierowniczego - jak to niektórzy czują - nie wiem :roll: Ale wracając do butów - w sztywnym bucie robisz ruch nogą i to co chcesz w całości przenosi się na nartę. Przy miękkich - but się gnie, przyjmuje trochę tej siły/energii a narta żyje swoim życiem.
Ja jestem za sztywnym butem i często, w zasadzie cały czas, jak jestem na wyciągu lub dłużej stoję to odpinam klamry ale też nie do przesady - w bucie trzeba wytrzymać cały dzień więc ma też być wygodnie a nie jak w imadle ;) Sam stoję przed wyborem butów bo te, które mam pomimo, że mają jakieś 15 lat dla mnie są świetnie tylko mam już uszkodzony "canting" i pstryk do "walking/skiing position".
marcin007 napisał/a:
szukam desek przede wszystkim uniwersalnych i do skrętów krótkich i dłuższych
akbi napisał/a:
takie aby byly szybkie i dobrze skrecaly
To się trochę kłóci. Jak zmieniałem narty na carvingowe to też miałem ten dylemat - wybrałem narty slalomowe o małym promieniu skrętu - 11m - Atomic SL-9. Jeździ mi się świetne, lubię jeździć ciasno ale nie ma zmiłuj - jak chcę jakiś fragment pojechać coś a'la zjazd to na tych nartach się nie da :( Tzn. jechać jadę ale narta cały czas myszkuje prawo-lewo.
Nie wiem jakie promienie skrętu mają narty gigantowe (pewnie coś ok. 20m, trzeba zobaczyć) ale skoro mają to być narty uniwersalne to szukajcie z promieniem skrętu > 15-17m.

W którymś wątku o L-200 wypowiadał się kolega, który jest instruktorem narciarskim - przydałyby się jego opinie.

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

akbi 
I Love SPEEDway

Wysłany: 21-02-2010, 21:17   

no i na koncowke sezonu dokonalem zakupu w promocyjnych cenach :)
sprzet Rossignol, narty WC R8S + buty Sensor3 120 :)
gorka co prawda wielka nie byla (zeby nie pisac, ze ciezko o krotsza) ... ale chrztu musialem dokonac ... narty bardzo fajnie sie prowadza, ranty fajnie trzymaja, aczkolwiek za stromo nie bylo, wiec faktycznie sprawdze za ok 10mc, buty zas ... noga w nich boli jak cholera, a precyzja faktycznie bardzo fajna ... hm ... no jak snieg potrzyma jeszcze kilka dni, to jeszcze sobie potestuje :D

Odpowiedz do tematu